Страница 1 от 1

майшуване

МнениеПубликувано на: 25 Апр 2014, 18:23
от adnankata
Здравейте, искам съвет относно майшуването и варенето - да използвам газов котлон или електрически нагревател. Заслужава ли си като за начало да взимам тенджера с вграден термостат? Извинявам се за тъпите въпроси, но средствата ми са доста ограничени и търся най-оптималния вариант. Благодаря предварително!

Re: майшуване

МнениеПубликувано на: 26 Апр 2014, 09:43
от victoryvt
Има тема за тенджерите с термостат - общо взето не вършат работа без доработки.
Освен това - пак без доработка не можеш да вриш защото шибаният термостат изключва на около 90-95 гр.
тъй че - тенджера, котлон и съд за прецеждане - е най-евтиния и сигурен път.
Серпентина ще ти трябва за над 10л. тенджера, по-малките се охлаждат лесно на водна баня.
Съд за прецеждане - две кофи еднакви, така че да влизат една в друга - на вътрешната дъното се раздупчва с бургия 2-3мм. на решето, а на външната слагаш канелка за бидон.
Допълнително може да си изрежеш и диск от мрежа за комари да стои между дъното с дупките и малцовите трици.
Ако не можеш да си го направиш - в магазина е 25лв.
Има и евтини тенджери.

Re: майшуване

МнениеПубликувано на: 26 Апр 2014, 11:23
от adnankata
а някаква изолация на тенджерата трябва ли да слагам за поддържане на постоянна температура?

Re: майшуване

МнениеПубликувано на: 28 Апр 2014, 22:11
от mirix
Най- евтината изолация е да я завиеш със стари якета.