Страница 1 от 1

най простата рецепта без захар.

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2014, 17:36
от spas
Скъпи колеги от скоро съм в сайта, привърженик съм на домашно приготвените продукти,може ли да ми помогнете с най елементарната рецепта без захар.Благодаря предварително.

Re: най простата рецепта без захар.

МнениеПубликувано на: 16 Фев 2014, 19:26
от victoryvt
Добре си дошъл колега, но ...
Има раздел за начинаещи, има раздел и за теория.
Поразгледай ги, защото пивоварството от зърно иска малко знания за теорията поне.
Ето ти тема за лесна бира от зърно :
http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=18&t=2505&sid=148716ccb5039f8e520691328a1b6bd7

Ако и това ти е сложно :
Вземи от магазина малцов екстракт, хмел, дрожди Нотингам и направи следното :
1кг. малцов екстракт сух + 9л. вода дават бирена мъст с 10% захарност.
Вариш я 1 час като на 10-тата минута след завирането слагаш 10гр. хмел Нортърн Брюър примерно.
Охлаждаш до 20гр. и посяваш дрождите.
След седмица ферментация на около 20гр. бутилираш без утайката и добавяш по 7 гр. малцов екстракт на литър млада бира в бутилките.

Думата захар не съм я споменавал нали ?
По принцип за домашно пивоварство захар се ползва само за газировката. Всичко друго идва от малца.

Re: най простата рецепта без захар.

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2014, 10:57
от spas
Колега много ти благодаря. Просто и елементарно,забелязал съм че така направените неща са най сполучливи.

Re: най простата рецепта без захар.

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2014, 11:08
от spas
Колега като чета др. рецепти не е ли малко мн. водата?

Re: най простата рецепта без захар.

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2014, 13:08
от victoryvt
Ами четеш ги малко като дявол Евангелие (сори за закачката) :

Бирата така или иначе е 95% вода :

Бирена мъст с 12% захарност има 12гр. малцов екстракт на 1кг. бирена мъст - това е нашата цел преди да сложим дрождите и да започне ферментацията.
В 10кг. бирена мъст с 12% захарност ще има 1.2кг. малцов екстракт.
По същата логика - ако смесим 1кг. малцов екстракт и 9л. вода (а 9л. вода са и 9кг. вода) ще имаме 10кг. бирена мъст с 10% захарност, след врене от 1 час ще изпарим един литър (килограм) вода и ще имаме 1кг. екстракт на 8кг. вода или 1/9=11.1% захарност. Ако се изпари повече от литър вода - захарността ще доближи 12%.

В рецептите за бира от зърно имаме 1кг. малц за 5л. бира - защо ?
Озахаряването е с 3л. вода на килограм малц, а за промиването отиват още 4л. за килограм малц.
До тук имаме 7л. вода за 1кг. малц.
Но, в малцовите трици остава поне 1л. вода , един литър се изпарява по време на варенето 1.5 часа.
И в крайна сметка остават грубо 5л. на килограм малц
Но 1кг. малц не пуска 1 кг. малцов екстракт - той пуска около 600-700гр. в зависимост от вида малц, вида бира, майсторлъка на пивовара, технологията на озахаряване, технологията на промиване, и т.н.
И в крайна сметка се получава грубата сметка :

На кг. готов малцов екстракт трябва 8-10л. вода , на килограм малц трябва 7л. вода, но ако преизчислим за равенство в готовата бира ще стане :

2кг. малц за 10л. бира , или 1-1.2кг. малцов екстракт за 10л. бира.
Останалото е вода и хмел и труд.

Re: най простата рецепта без захар.

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2014, 13:47
от spas
Започвам да схващам,много ви благодаря. При направата с малц, хмела съща пропорция ли е.

Re: най простата рецепта без захар.

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2014, 15:16
от victoryvt
Хмелът си е хмел, независимо дали екстракт ползваш или озахаряваш зърно за да го получиш.
Хмелът е подправка, той се добавя по време на варенето - първите 20 мин. се слага хмелът за сгорчаване, а последните 15 - хмелът за аромат.
Дозата се изчислява по рецепта, но е около 1-2гр. на литър пивна мъст.
Всичко това го има в раздел Теория.

Re: най простата рецепта без захар.

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2014, 23:18
от spas
Колега извиняваи че те изнервям,но вие си пишете на ваш разбираем език а аз сега навлизам. Само сега от нашия коментар се схваща елементарна що годе рецепта, и начина на направа. За което много благодаря. ще пиша след като купя материалите как съм я направил,и какво е станало.

Re: най простата рецепта без захар.

МнениеПубликувано на: 17 Фев 2014, 23:51
от victoryvt
Извинявам се ако ти се струвам изнервен, имам желание да отговоря на всеки въпрос.
Аз самият съм много далеч от хранителните технологии - комп.специалист съм (както стана известно по медиите :lol: ).
Но така или иначе теорията трябва да се прочете, а в нея си има понятия.
Ние тук сме дали някои основни понятия и теории в раздела - "теория и практика ..."

Re: най простата рецепта без захар.

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2014, 11:37
от spas