"... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Модератор: Martin

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот Martin » 08 Мар 2016, 18:15

Първо мисля че лимеца е трябвало да го свариш предварително или поне да поседи на 85-90 градуса да се желатинизира за да е по лесно за ензимите. И второ, тука хич не съм вещ (председателя трябва да каже) но мисля че лактобацилите трябва да ги сложиш на цялата течност без хмел преди бирените и след известно време да вариш със хмела и тогава да заквасваш с бирените дрождаци.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 08 Мар 2016, 18:29

За лимеца: ще пробвам следващия път да го сваря, но и така ефективноста си ми беше 'нормална' - от 1.7кг зърно извадих към 10л на 11.5'P - и както го смятам ми излиза около 65-67% ... от 80% "теоретични"

Ами те бацилите са ми 'тъмна индия'- четох к'вото четох и го подкарах както съм го разбрал ... най-много да не заразявам и да стане 'нещо-като-обикновен-вайцен' вместо 'нещо-като-вит' :-)
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 10 Мар 2016, 09:51

Бaцилите се порaздвижихa...

Изображение

пробвах го... сладни си, но и леко нaкиселявa, определено имa особен "вкиснaт" мирис - като на пресечно мляко примерно - не е от 'апетитните' аромати ...
Та снощи се чудех дaли дa зaрaзявaм изобщо и когa ще е най-удачно ... но тази сутрин се престраших и ливнах стартера при бирата ...

Ферментацията си тече доста активно и е прехварлила пика ... ще видим след седмица или две дали ще става за нещо ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 17 Мар 2016, 15:52

Ферментацията със "заразената бира" утихна съвсем и тази сутрин прехвърлих в друг съд - доста по-малко утайка има на дъното, но пък и самата "бира" си е доста мътна - направо "айрян" ... отчетливо си някиселява ... незнам, дано да стане за пиене ... е, каквото-такова ... ако не прояви признаци на избистряне ще се пробвам и с желатин ...

за сега е това - лек ден
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 25 Мар 2016, 09:36

Така ... бутилирах "заразената" бира - излезнаха 9.5л, а за газировка ползвах 330мл, "незаразена" мъст, която си бях заделил + още 15гр тръстикова ... избистри си се съвсем прилично и не се наложи да ползвам желатин ... май ще става за пиене :-) ...


Редакция 28/03/2016:
Опитах една малка след 2 дни за газиране и 12ч в хладилника - става, има леко кисела жилка, но не е натрапчива ... има и още нещо допълнително и странно, предполагам от пробиотиците, но не пречи ...
Последна промяна damyan_rm на 28 Мар 2016, 17:57, променена общо 1 път
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 28 Мар 2016, 16:28

След експериметите с пробиотици спретнах и една 'нормална' пшенична - "Нещо като Вайцен" :
- 200г. лимец
- 800г. пшеничен малц
- 150г. к.арома
- 850г. пейл

Смлях всичко и накиснах в тенджерата на 50'С за 20-на минути (протеинова пауза) с 6л.
- подгрях до 63'С и прехвърлих в хл.кутия за още 50мин (разбърках профилактично след ~25мин)
- промивах с 8л.
- хмел Амарило 6г на 60мин
- хмел Цитра 9г. на 2мин
- охладих, прехвърлих и посях с 5гр WB-06
- имам малко под 10л. на 12'Р които кротко си бълбукат на 20-21'С

Нещо с този лимец работата не върви - пак не го варих и разчитах на меленето, ама май мелницата не успява да го раздроби - имаше доста набъбнали цели зърна когато изхвърлях зърното след промиването - или трябва да е смялно по-ситно или (което е по вероятно) изобщо да не се занимавам с лимец за в бъдеще ...

толкоз от мен,
лек ден
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот Martin » 29 Мар 2016, 09:38

В петък варих със лимец. Първо го разтроших, после го сварих за 15мин да ври, и като го извадих го понамачках с една бутилка. Стана идеално.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 29 Мар 2016, 15:43

Следващия път непременно ще пробвам с варене - дано потръгне, че са се понатрупали запаси от лимец, а в къщи за нищо не се ползва ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот Martin » 29 Мар 2016, 16:42

И все пак да го натрошиш преди това. Трябва да се свари, защото температурата на желатинизация на немалцовите зърна е по голяма от температурата на озахаряване. Така че за да може ензимите да достигнат до нишестето трябва да се свари.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот ВескоВарна » 13 Апр 2016, 12:24

Вчера ми дадоха един лимец(не малцуван), приготвен като за каша, много ароматен. Дайте идея за рецепта, по възможност да не е вайцен...
Малката ракия вечер е прелюдия към голямата студена Бира сутрин.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 185
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron