И както се казва, домашния пивовар, колкото и добре да му се получават ейловете и да си ги харесва, рано или късно го тегли към "тъмната страна на силата", или казано по друг начин, ще му се да пробва да свари лагер
Така стана и при мен, особено след като си нагласих хладилниче в мазето, в което мога да си побирам ферментатора и на което му монтирахме термоконтролерче (за което изключително съм благодарен на Тошко).
Междувременно ми пристигна наградата от 2-рото място на конкурса Златен Ромбус (ще черпя Стойчо, че ми ги донесе нещата) и нямаше как да не спретна едно лагерче или поне да се опитам, пък дали ще стане времето ще покаже.
Вчера с Пламен (Текс) у нас забъркахме следната рецепта, до голяма степен взаимствана от тази на Ицо Цочев за Мюних Хелс.
- Малц 100% Пилзнер на Вайерман - 6,5 кг;
-Озахаряване: 52-53 гр. - 15 минути; 63 гр. - 20 минути; 70 гр. - 15 минути; 72 гр. - 10 минути и 75 гр. - маш аут;
- Промиване - с вода на 75-78 гр. до събиране на мъст с екстракт 11,5 Брикс преди варенето и количество 38-39 литра;
- Варене 90 минути с добавяне на хмел по следната схема: - 15 гр. Магнум 14,7% АА на 60 минути, -ирландски мъх на 15 минути и 20 гр. Халертау Традиционен 6,7%АА на 10 минути. ИБУ 23-24 по калкулатор. След варенето около 31 литра на 13,5 Брикс.
- Охлаждане (бавно и трудно, все пак исках да охладя добре пивната мъст) - първо със серпентина до към 18 гр. за около час и половина, като нарочно не съм бъркал и в резултат белтъците се бяха пресекли много добре и имах идеална бистрота на мъста преди прецеждане. След финалното охлаждане преместихме ферментатора в мазето за да се доохлади в самия хладилник.
- Заквасване - още предната вечер сложих 2 дози дрожди ДАймънд Лагер в 1,5 литра мъст получена от малцов екстракт на 14 Плато, след което ги прибрах и нагласих хладилника на около 16-18 гр. тмпература. Бързо шупнаха, развиха се и бяха доста активни. Основното заквасване направих след като мъста се охлади до 13,5 -14 гр., като изсипах целия стартер. И тук май направих грешка, бутнах температурата на хладилника да е от 10 до 13 гр. и ферментация йок
Днес след допитване до колеги с опити в лагерите, вдигнах постепенно температурата на хладилника и реших да изчакам. Чакането даде резултат и около 22-24 часа след засяването клапана бълбука и явно е започнала нормална ферментация. Намалих пак температурата на хладилника, като я фиксирах в диапазона от 12 до 14 гр. Засега съм го добутал до тук и се надявам да е наред всичко, защото иначе самата варка премина изключително спокойно и се получи добре.
Следват малко снимки на хладилника и на бирата