Днес с помощта на Ясен (за което му благодаря) сварихме един Вайцен. Рецептата:
Малц:
-3 кг. Гръцки Пилзнер малц;
-3 кг. Гръцки Пшеничен малц;
- 0,2 кг. - Меланоиден малц;
Озахаряване: 1/3 на 66-67 гр. за 45 минути, вдигане на 72 гр. за 10-15 минути, промиване с малко по-топла вода на 82-85 гр. до събиране на около 35 литра мъст. Преди варене имахме около 10,5 - 11 Плато!
Чак след като завря стабилно засякохме 60 минути варене;
Охмеляване:
- 50 гр. хмел Тетнангер (2,6% АА) на 50-та минута преди края на варенето;
- 1 чаена лъжичка Ирландски мъх на 15-та минута преди края на варенето;
-15 гр. хмел Халертау (5,4% АА) на 10-та минута преди края на варенето.
Охлаждане със серпентина за около 50-тина минути до 30 гр. Финално прецеждане и заквасване на 27-28 литра + отделяне на 2 литра мъст на 12,5-13 Плато!
Дрожди: Wyeast-3068 Weihenstephan weizen (Благодаря на Мартин Марчев, че ми ги изпрати). Дрождите вчера цял ден бяха на стартер и днес при заквасването бяха доста активни. 5 часа след заквасването за първи път се чу водния клапан