Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможности :)

Модератор: Martin

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 10 Мар 2015, 00:24

Озахаряването е едно температурно (single infusion)! Затова вероятно ти се е сторило, че съм объркал температурата. Разбърках триците в началото добре, след това на 50-тата минута пак! Объркването ми идва според мен от не добре изолиран съд, поради което температурата в един момент е паднала под 60 градуса! Следващия път ще се постарая да задържа за по-дълго време температура около и малко над 65 градуса. :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 15 Мар 2015, 12:43

Снощи бутилирах бирата. Измерването на хидрометъра показа между 1.008 и 1.010 SG /което е между 2 и 2.5 Плато/. Според изчисленията ми алкохола в момента е около 4%, като с добавената захар може би ще стане около 4,2%. Добре са си свършили работата гадовете :) При измерването опитах бирата и ми хареса какво усетих. Добър хмелен аромат /не можах да определя кой от 2-та хмела изпъква повече/, нормална плътност според очакванията за 10 Плато :) Лоши вкусове и миризми не установих. Бутилирах малко над 21,5 литра. 12 литра в ПВЦ по 2 литра и другото в стъклени бутилки по 0,500 литра /2 от тях по 0,450 литра/. За газировка използвах 160 гр. кафява захар, разтопена във вода и сместа оставих да поври, след което добавих в бирата. Интересно нещо което ми направи впечатление беше утайката на дъното на ферментатора! Изключително плътна, като пита седеше. Досега такава утайка не бях виждал! Сега съм оставил бутилките на стайна температура за около седмица и след това ще ги местя в хладилника пак за около 7 дни и я почвам :) По-долу прилагам снимка, от която е видно цвета на бирата преди бутилирането. Все още е мътна, но мисля, че ще се избистри по-добре след отлежаването. НАЗДРАВЕ!
Прикачени файлове
DSC07459.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 21 Мар 2015, 23:28

Днес преместих една бутилка за няколко часа в хладилника и реших да я отворя за да проверя дали се е газирала добре бирата, а и да я опитам сега преди да е отлежала. На първо място трябва да отбележа, че се е газирала добре! При наливане образува добра и фина пяна, която не се задържа дълго, но остава добри следи по чашата. Цвета на бирата е леко оранжавеещ, клонящ към меден. Доста бистра е бирата. Дрождите залепнаха добре към дъното. Аромата е уникален :) Много приятен хмелов, като се запазва през цялото време и като послевкус. Заради слабото тяло и алкохолен процент бирата е станала много пивка, просто не се усеща кога свършва :) 20 минути след като я изпих, усещах все още вкуса на хмела в устата си :D Интересно бе да установя, че при тази бира не усетих специфичния вкус на домашна бира! Общо взето много съм доволен от резултата, определено бих повторил рецептата и друг път, като бих се стремил към една идея по-голяма плътност. Ето и една снимка на това, как изглежда в момента бирата /7 дена след бутилирането и/
Прикачени файлове
DSC07469.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 17 Май 2015, 22:16

Така, да попишем малко в темата :) Бирата вече се изпи, остана само споменът :D След като поотлежа се промени, като на преден план изпъкна малца, пяната стана по-фина и се задържаше по-дълго, газировката също се подобри. Поуката, която успях да си извадя от тази варка беше да не слагам повече хмала в торбички, защото по този начин го "задуших", ако мога така да се изразя и в резултат на това ИБУ-то по калкулатор се разминаваше около 2 пъти с реалното такова. Ето и една снимчица как изглеждаше в крайна сметка бирата:
Прикачени файлове
11218174_911675182233000_7145571672599142539_n.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 17 Май 2015, 22:36

Снощи варих бира по рецепта за Амбър ейл, пък ще видим дали и какво ще излезе :)
Рецепта:
5 кг. Пейл Ейл Малц
0.300 кг. Карамюних
0.200 кг. Караарома
Озахаряването беше еднотемпературно (с 16 литра вода), но изтървах водата при подгряването и в резултат на това след смесването температурата беше малко над 70 гр. Все пак продължих и в крайна сметка след час йодната проба беше добра. Промиването беше по-добре от миналия път, но водата която бях приготвил не стигна и се наложи да преваря допълнително :oops:
Преди варенето в тенджерата се събра около 29-30 литра течност на 10 Плато (толкова горе долу беше и целта), вари се 1 час, като на 10-тата минута от завирането сложих 20 гр. Нъгет, на 45-тата минута чаена лъжичка ирлански мъх и на 50-тата минута 50 гр. Цитра. Охлаждането направих както предния път с предварително замразени бутилки по 2 литра ПВЦ от бира. Този път приготвих 8 броя (миналия път бяха 6). И ето тук стана гафа на вечерта - при слагането на първите 3 бутилки, едната се разцепи без да усетя и докато го направя и я извадя половината течност (вода) отиде в бирата :cry: Нямаше какво да направя и продължих, за около час свалих температурата до 23-24 гр. Следваше финално прецеждане, което ми е най-гадно, защото торбата за гравитационно се задръства адски много и се налага да я чистя и мия няколко пъти докато прецедя. В крайна сметка след около 8 часа трудова дейност заквасих 25-26 литра мъст с дрожди Нотингам при плътност 11 Плато! Желаех по-плътно тяло, но няма как, не винаги се получава както сме го планирали :) Ферментатора заточих в мазето на постоянна температура в последните дни около 20 гр. Надявам се да не е много висока тази температура и да протече една нормална фермантация. Живи и здрави ако всичко е наред до седмица ще докладвам резултата.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот victoryvt » 18 Май 2015, 08:27

Щото не слушаш какво ти разправям !
Няма да изливаш всичко в торбата, само накрая утайката.
След охлаждането изчакваш 30мин. до 1час , и си вършиш нещо друго. Пивната мъст се избистря и само на дъното има утайка. Отгоре гребеш с канче или смучеш с маркуч или ако имаш канелка, която е на височина над утайките - източваш без да цедиш.
Става за 10 мин.
Накрая само ако не ти се хвърля утайката - я прекарваш през торбата. Торбата събира 10л. - ти 10 л. утайки имаш ли ? (от варка 25л.)
Закачаш я на един стол да се цеди и си лягаш.
На сутринта добавяш прецеденото към ферментатора, който вече е заферментирал. (Или не го добавяш, ами си го замразяваш за после - за бутилковата газировка или за стартери).
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 18 Май 2015, 08:35

Да, отгоре е бистро и като го налея в торбата минава лесно, но колкото повече бъркам надолу, толкова по-мътно става. Гледам да свърша всичко преди да легна. Реално като време финалното прецеждане не ми отнема много, но си е гадна история :) 24 часа след заквасването клапана бълбука доволно, дори е поизхвърлил вода, защото бях сипал малко повечко.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 24 Май 2015, 13:49

Снощи бутилирах амбъра. Всичко мина добре, измерих плътност 1011 SG, което след температурна корекция (хидрометъра е калибриран на 20 градуса, при измерването беше малко над 25 градуса) се получи 1012 SG, което отговаря на точно 3 Плато. Тогава се сетих, че при измерването преди ферментацията не бях направил такава температурна корекция, като в следствие на това реалната плътност е не 1044, а 1045 SG, което е 11,2 Плато. Според калкулатора до момента имам алкохолно съдържание в бирата 4,33%. Бутилирах 25 литра бира с добавена 180 гр. бяла захар, предварително разтопена в малко вода и оставена да поври няколко минути. Смятам да запиша бирата 4,6% алкохол. Сега да споделя впечатленията си от бирата: според мен ферментацията е протекла нормално, цвета е кехлибарен, като лично аз очаквах да червенее повече. Ще видим като се поизбистри как ще е. На снимката по-долу не се добива точна представа за цвета, но горе долу засега е това. По отношение на вкуса мога да кажа, че бирата се е получила супер :) Цитрата "кърти мивки", много добър аромат, за щастие не усетих лоши странични и нежелани вкусове. След около седмица ще я местя в хладилника да поотлежи, че нямам търпение да я подкарвам :lol:
Прикачени файлове
DSC07721.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 02 Юни 2015, 12:53

Хайде на амбъра :D Снощи направих нещо като предварителна дегустация, с цел да видя дали се е газирала добре бирата. Отлежала е само един ден в хладилника. Газировката е добре, вкуса също е супер, цвета се е променил към тъмно червен. Особено впечатление ми направи, че е доста бистра бирата. Според мен и трябва повечко отлежаване, за да се балансира вкуса добре и за да може да стане по-фина и задържаща се по-дълго пяна. Интересното е, че може би заради по-високата температура на озахаряване се усеща като по-пътна от 11,2 Плато. Общо взето съм много доволен от резултата. :dance:
Прикачени файлове
DSC07723.jpg
DSC07724.jpg
Амбър ейла на един ден отлежаване в хладилника!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 09 Юни 2015, 21:19

Преди малко си отворих 2 бутилчици от амбъра с вечерята :D Колкото повече отлежава, толкова повече ми харесва!
Прикачени файлове
11310915_894412193928394_1114784008_n.jpg
Амбър ейл отлежал 8-9 дни!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron