Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможности :)

Модератор: Martin

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 04 Окт 2014, 22:13

Ще направя всичко възможно да дойда. Щом казваш, че няма проблем с капачките, обещавам, че идвам ли ще взема и от бирата :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 06 Окт 2014, 19:30

Колеги, помагайте :) При зададените по-горе критерии, колко % алкохолно съдържание да я запишем бирата? :text-thankyoublue:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 07 Окт 2014, 13:35

Благодарение на Виктор ми стана ясно как точно да определя цялото алкохолно съдържание. В резултат на това ще запишем втората бира 4,8% Vol :D
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 06 Дек 2014, 14:10

Малко да раздвижа темата! Ето така изглежда бирата след около 2 месеца :)
Като цяло стана една прилична бира, от която в момента имам само една бутилка, всичко друго се изпи. Единствения недостатък според мен е ниската и плътност (слабо тяло), но пък стана доста пивка. В момента в хладилника отлежава един стаут, който е предвиден за 22.12.2014г., когато ще ни е банкета. Надявам се да зарадвам колегите :) Той е с показания 5,2% Vol. и 11,5 °P. Наскоро отворих една бутилка да видя как върви и мога да кажа, че от 3-те бири, които съм правил до момента, стаута ми хареса най-много. Газирала се е добре, пяната е фина и остава по чашата, вкуса е на препечен малц с нотки на шоколад. Плътността е на нормално ниво, бих казал, че придава усещане на по-плътна от 11,5 °P бира. Ще видим в крайна сметка какво ще се получи след още няколко седмици. ПОЗДРАВИ!
Прикачени файлове
VIT MILD ALE.jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 15 Яну 2015, 00:45

Банкета мина много добре :) /де да можех да кажа същото и за следващата сутрин :lol: / Успях да изненадам, зарадвам и впечатля колегите! В крайна сметка се получи една добра бира и 2 каси неусетно изчезнаха вечерта, че дори не стигнаха! Искам да отбележа някой детайли по визуалното оформление на бирата. Избрах бутилки от "Пиринско", като успях да събера 40 броя. С помощта на един колега изработихме дизайна на етикетите /преден, заден и такъв за капачката/. Самите етикети бяха отпечатани в печатница /от друг мой приятел/, на специална гланцирана лепяща хартия, наподобяваща фолио, която не се нагъва или влияе по друг начин при намокряне! Резултата /визуалният/ ще оставя да оцените Вие ;)
Прикачени файлове
DSC07328.JPG
Преден етикет
DSC07329.JPG
Заден етикет
DSC07336.JPG
Капачка
DSC07338.JPG
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 15 Яну 2015, 00:48

От тук насетне имам идея за правене на бира от зърно, но засега докато не я реализирам няма да опоменавам подробности :) НАЗДРАВЕ!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот victoryvt » 15 Яну 2015, 09:34

Имам идея как да се казва твоята бира ако правиш IPA - "ИПАгентура" :D
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 15 Яну 2015, 10:12

Дойде ли време ще почерпя идеи :D
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот ALL_ON » 09 Мар 2015, 22:49

В петък вечерта, след набавяне на необходимите ми неща забърках първата си бира от зърно! Понеже лично за мен това бе нещо ново, имаше доста неизвестни. Ето защо реших да опитам непретенциозна рецепта, без да се изхвърлям в съставките, за да не ме е яд, ако не се получат нещата.
Рецепта: "Някакъв ейл"
5 кг. Пейл Ейл Малц
30 гр. Нъгет / на листа/ за 50 минути
1 чаена лъжица "Ирлански мъх" за 15 минути
56 гр. Каскейд /на листа/ за 10 минути.
Дрожди Нотингам.
Процедура: В 40 литрова емайлирана руска тенджера посредством бързовар 3 KW /реално 2,5/ загрях вода около 30 литра до 75-76 градуса, прехвърлих 15 литра в съда, който ползвам за ферментатор, поставих малца в торба от по-тънък и фин тензух на 2 ката и я топнах във водата. Температурата падна на около 65 гр. /може и малко надолу/. Затворих съда и го изолирах отдолу и отгоре с изолация за саниране на сгради (дебела поне 4 см.), отстрани увих кофата с подложка за ламинат и всичко това завих с одеяло. Оставих го така 50 минути, като междувременно загрях до 78-80 гр. другата вода, останала в тенджерата (около 20-тина литра). На 50-тата минута направих йодна проба, но не ми хареса и добавих 3 литра вряла вода (100 гр.) и пак изолирах за 15 минути. След това 2-ра проба, която ми се видя като 1-вата, но реших да давам нататък и взех да промивам. След промиването в тенджерата събрах около 28 литра мъст с плътност 8 Плато! Видя ми се малко плътността, но продължих. Бая време ми отне да заври (сега отчитам грешка, че не изолирах и самата тенджера). Докато заври махах поне 5 пъти пяната, образувала се междувременно. След като най-сетне завря на 10-та минута след завирането добавих 30 гр. хмел Нъгет / на листа/, завит в торбичка от тензух. Като повря 45 минути добавих 1 чаена лъжица "Ирлански мъх", а на 50-та минута от завирането 56 гр.хмел Каскейд /на листа/, отново в торбичка от тензух. Точно след час варене преустанових. Искам да поясня, че и самото варене го осъществих с бързовар! Нямаше проблеми или загаряния, единственото по-странно нещо бяха полепнали по бързовара белтъци и то само в долната му част (там, където се бяха утаили). Лесно се махнаха след това само с изплакване. Охлаждането осъществих с предварително заледени ПВЦ бутилки от бира по 2 литра, директно топнати във врялата мъст! Свалих температурата до около 30 градуса за приблизително час и половина! Трябва да се отбележи че не успях да изкарам тенджерата на терасата и затова стана по-бавно. Преминах към финално прецеждане, като за целта използвах торба от магазина (онази жълтата). Тук срещнах сериозни проблеми с белтъците, които задръствах адски много торбата и се наложи 2 пъти да я чиста от тях. След бая борба и стискане на торбата, прецедих мъстта. Стана доволно бистра и във ферментатора влязоха около 23 литра на точно 10 Плато! Наръсих дрождите директно във ферментатора (11 гр. Нотингам) и си легнах след 9 часа борба и неволи :lol: Очаквах повече като плътност и ефективност, но в крайна сметка след може би не добре осъщественото озахаряване и не дотам доброто прецеждане - ТОЛКОВА :)
Сега малко суха статистика: според онлайн калкулаторите, които намерих, ефективността ми е около 54% (както казах бая ниска, но ще го преживея :) ), IBU - 53! Надявам се все пак да се получи една пивка лекичка бира, но се чудя, дали горчивината няма да и дойде малко в повече за тази плътност! В момента ферментацията протича нормално (клапана се чува през 1-2 секунди). Температурата в помещението е между 17 и 19 градуса. Предвидил съм бутилиране 7 дни след старта на ферментацията, като няма да местя за вторична. Живи и здрави ще докладвам какво съм установил тогава и евентуалния алкохолен процент.
Като цяло няма как да съм много доволен от постигнатото, но ценното за мен в случая са две неща:
1. Преминатата процедура от А до Я, която досега при готовите китове бе силно съкратена!
2. Ценния опит, който придобих и най-вече изводите, който си направих.
Благодарение на всичко това смятам когато пак реша да варя бира, да съм по-добре подготвен :dance:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот dandilov » 10 Мар 2015, 00:06

Така както си описал процеса, оставам с впечатление, че нещо си объркал с температурните паузи при озахаряването.
Имай в предвид, че веднъж ако преминеш нагоре температурната граница на "бета амилазата" (а тя беше 68 градуса, ако не се лъжа), то минаваш в температурите на "алфа амилазата" и връщане назад няма. Ако после пак свалиш температурата надолу - няма да имаш отново "бета амилаза", защото ензимите й са се разградили от по-високата температура. От този момент ще трябва да рзчиташ само на "алфа амилазата", а тя дава плътно тяло на бирата, но по-малко ферментируеми захари, от там и по-слаб екстракт, съответно по-малко алкохолно съдържание след ферментацията.
Другото, което забелязвам е, че не си разбърквал триците по време на озахаряването, а това също е важно!
Затова имаш ниска екстрактивност.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron