В петък вечерта, след набавяне на необходимите ми неща забърках първата си бира от зърно! Понеже лично за мен това бе нещо ново, имаше доста неизвестни. Ето защо реших да опитам непретенциозна рецепта, без да се изхвърлям в съставките, за да не ме е яд, ако не се получат нещата.
Рецепта: "Някакъв ейл"
5 кг. Пейл Ейл Малц
30 гр. Нъгет / на листа/ за 50 минути
1 чаена лъжица "Ирлански мъх" за 15 минути
56 гр. Каскейд /на листа/ за 10 минути.
Дрожди Нотингам.
Процедура: В 40 литрова емайлирана руска тенджера посредством бързовар 3 KW /реално 2,5/ загрях вода около 30 литра до 75-76 градуса, прехвърлих 15 литра в съда, който ползвам за ферментатор, поставих малца в торба от по-тънък и фин тензух на 2 ката и я топнах във водата. Температурата падна на около 65 гр. /може и малко надолу/. Затворих съда и го изолирах отдолу и отгоре с изолация за саниране на сгради (дебела поне 4 см.), отстрани увих кофата с подложка за ламинат и всичко това завих с одеяло. Оставих го така 50 минути, като междувременно загрях до 78-80 гр. другата вода, останала в тенджерата (около 20-тина литра). На 50-тата минута направих йодна проба, но не ми хареса и добавих 3 литра вряла вода (100 гр.) и пак изолирах за 15 минути. След това 2-ра проба, която ми се видя като 1-вата, но реших да давам нататък и взех да промивам. След промиването в тенджерата събрах около 28 литра мъст с плътност 8 Плато! Видя ми се малко плътността, но продължих. Бая време ми отне да заври (сега отчитам грешка, че не изолирах и самата тенджера). Докато заври махах поне 5 пъти пяната, образувала се междувременно. След като най-сетне завря на 10-та минута след завирането добавих 30 гр. хмел Нъгет / на листа/, завит в торбичка от тензух. Като повря 45 минути добавих 1 чаена лъжица "Ирлански мъх", а на 50-та минута от завирането 56 гр.хмел Каскейд /на листа/, отново в торбичка от тензух. Точно след час варене преустанових. Искам да поясня, че и самото варене го осъществих с бързовар! Нямаше проблеми или загаряния, единственото по-странно нещо бяха полепнали по бързовара белтъци и то само в долната му част (там, където се бяха утаили). Лесно се махнаха след това само с изплакване. Охлаждането осъществих с предварително заледени ПВЦ бутилки от бира по 2 литра, директно топнати във врялата мъст! Свалих температурата до около 30 градуса за приблизително час и половина! Трябва да се отбележи че не успях да изкарам тенджерата на терасата и затова стана по-бавно. Преминах към финално прецеждане, като за целта използвах торба от магазина (онази жълтата). Тук срещнах сериозни проблеми с белтъците, които задръствах адски много торбата и се наложи 2 пъти да я чиста от тях. След бая борба и стискане на торбата, прецедих мъстта. Стана доволно бистра и във ферментатора влязоха около 23 литра на точно 10 Плато! Наръсих дрождите директно във ферментатора (11 гр. Нотингам) и си легнах след 9 часа борба и неволи
Очаквах повече като плътност и ефективност, но в крайна сметка след може би не добре осъщественото озахаряване и не дотам доброто прецеждане - ТОЛКОВА
Сега малко суха статистика: според онлайн калкулаторите, които намерих, ефективността ми е около 54% (както казах бая ниска, но ще го преживея
), IBU - 53! Надявам се все пак да се получи една пивка лекичка бира, но се чудя, дали горчивината няма да и дойде малко в повече за тази плътност! В момента ферментацията протича нормално (клапана се чува през 1-2 секунди). Температурата в помещението е между 17 и 19 градуса. Предвидил съм бутилиране 7 дни след старта на ферментацията, като няма да местя за вторична. Живи и здрави ще докладвам какво съм установил тогава и евентуалния алкохолен процент.
Като цяло няма как да съм много доволен от постигнатото, но ценното за мен в случая са две неща:
1. Преминатата процедура от А до Я, която досега при готовите китове бе силно съкратена!
2. Ценния опит, който придобих и най-вече изводите, който си направих.
Благодарение на всичко това смятам когато пак реша да варя бира, да съм по-добре подготвен