Вчера реших, че е време за Овесен Стаут Забърках следната рецепта:
Малц:
3 кг. Пейл Ейл (гръцки)
3 кг. Пилзнер (гръцки)
0,5 кг. Мюних Тип 2 (гръцки)
1 кг. Караарома
0,4 кг. Карафа Тип 2
0,4 кг. Печен ечемик
0,7 кг. Овесени ядки (фини)
0,05 кг. Шоколад за готвене на блокчета (реално не влезе в бирата, но ще опиша подробно по-долу какво се получи)
Озахаряване:
Най напред докато чаках да се загрее водата за озахаряването на малца, накиснах 700 гр. овесени ядки в 1,5 литра вода и нагласих температура 52-54 гр. Водата се оказа малко и добавих още половин литър. Овесените ядки абсорбират голямо количество вода, поради което според мен е добре да се накисват поне в съотношение ядки/вода - 1/4! След загряването на водата за озахаряване, смесване на овесените ядки и малца с вода 1/2, като в последствие добавих още няколко литра. Коригирах температурата на 66-67 гр. и държах така 1 час. Доподгрях до 72 гр. за около още 10-тина мунути. Йодната проба излезе добра и пристъпих към промиване с вода на около 80 гр. В началото може би заради овесените ядки тръгна по-мудно, но в последствие се "отпуши" и промиването беше добро. Преди варенето имах 37-38 литра мъст на около 12,5 - 13 Плато. Понеже имаше вероятност да не побера количеството във ферментатора се наложи да варя 2 часа, като 1 час варих само с единия бързовар (3 кВ), а втория час варих с двата бързовара доста бурно.
Хмел: Само Магнум 12% АА, внесен по следния начин:
- 15 гр. на 50 минути;
- 15 гр. на 40 минути;
- 10 гр. на 20 минути
- 1 чаена лъжичка Ирландски мъх на 15 минути;
- 10 гр. на 10 минути;
- 50 гр. Шоколад за готвене на 3 минути;
ИБУ по калкулатор около 40 (както казва Виктор средна сила )
Охлаждане със серпентина за около час, като можеше и по-бързо, но нарочно намалих водата и оставих хубаво да си се утаи (уърпул не съм правил).
Финалното прецеждане беше леко тегаво, имаше бая утайчици. Оказа се, че добавеният Шоколад въобще не се е стопил Стоеше си просто леко разтопен и залепнал за дъното на тенджерата, та затова все едно, че не съм го слагал. След охлаждането и преди заквасването измерих около 15,5 Плато и имах около 30 литра мъст. Отделих 1,5 литра и замразих за карбонизация. Заквасих с Нотингам (3 или 4-то поколение и аз не зная), които ми даде Тошко от предна негова варка (скорошна). Оставих ферментатора в коридора на около 17 гр. външна температура. След около 2 часа клапана започна да бълбука
Следва малко снимков материал