Не се бях разписвал от доста време със самостоятелна варка (нали варихме с Тошко Барли Уайн и един Битер), та реших, че е време вече, а и все нещо трябва да приготвя за банкета в работата
Няма какво да пиша романи, направо по същество.
Дункел Вайс (тъмен вайс)
- Малц: Общо 7,2 кг.
- 4 кг. Пшеничен;
- 2 кг. КараМюних Тип2;
- 1 кг. Гръцки Мюних Тип2;
- 0,2 кг. Карафа Тип1;
-Хмел:
-50 гр. Халертау, внесен на 2 порции, едната 50 минути преди края 30 гр. и другата 5 минути преди края на варенето 20 гр. (ИБУ 16);
- Дрожди:
-WB-06, 11 гр., с нещо като мини стартер от пивна мъст и малко захар.
Озахаряване:
1. Протеинова пауза само за пшенични малц на 52-54 гр. за 30 минути;
2. Основно озахаряване 65-66 гр. за 50 минути;
3. Доозахаряване на 71-72 гр. за 15 минути - йодна проба ОК!
Промиване: с вода на 80-82 гр. до събиране на 36-37 литра пивна мъст на 9,8-10 Брикс;
Варене: 90 минути, хмел по описаната по-горе схема, 15 минути преди края на варенето една чаена лъжичка ирлански мъх;
Охлаждане: 50-55 минути до 24-26 гр.
Финално прецеждане и заквасване с дрожди: Около 30 литра пивна мъст на 12,5 Брикс (по рефрактометър), 28 литра отидоха във ферментатора и отделих 2 литра, които сложих във фризера и ще ползвам за газиране на готовата бира. В момента ферматнатора е на 20 гр. външна температура в моята стая (да си спинкаме заедно
).
Впечатления: Като цяло всичко мина добре, нямаше проблеми. Получи се разминаване между очакваното количество и захарност и полученото такова, а именно: исках да постихна 28 литра на 14 Брикс, а имам 30 литра на 12,5 Брикс, но не е фатално
Обръщали ли сте внимание, че има калкулатори, които показват разминаването между Брикс и Плато? (например този:
http://www.brewblogger.net/?page=tools§ion=plato ). В ниските стойност отклонението е минимално, на средните стойности вече се забелязва, например 12,5 Брикс са 12 Плато. При високите стойност положението е още по-очевидно, ние измерихме преди заквасване Барли Уайна с рефрактометър, който показа 27 Брикс, това е 24,8 Плато
Както забелязвате тук разминаването е над 2 единици! Но както и да е, важното е, че днес съм доволен от свършеното и ще пиша за резултата от Дункела