в зависимост от условията газировката отнема различно време.
Ако си сложил достатъчно захар ще се втвърдят за 1 до 4 седмици. Рядко, ама много рядко е необходимо да се добавят дрожди.
Търпение му е майката.. Не забравяй, че при наличието на алкохол и високо налягане активните дрожди са значително редуцирани и работят при неблагоприятни условия.
Моя опит показва, че за да се проведе правилно газировката са необходими 3-4 седмици при температура около 20*С. Ако са на студено нищо няма да стане.
Колега, daniel.trifonov, 10г захар на литър е прекалеееено много. Ако слагаш по толкова или ще пиеш сладка бира (ако отовриш бутилката прекалено рано) или ще имаш гъшинг и няма да пиеш бира, защото тя ще се излее по пода
За газироквата си има правило и то е - около 4г CO2 на литър бира. Ако имаш ~1.7г CO2 преди газировката (обичайно за ейловете (20*С)), значи трябва да добавиш още около 2,3г CO2, които ще се отделят при преработването от дрождите на около 5г захар. Точното количество зависи от температурата на пивото на края на ферментацията.
Ако сложиш 10г захар ще получиш 4,5 - 4,8г CO2 само от захарта. Като добавим това към вече съдържащия се в бирата газ става 6,5-6,8 g/L CO2 = гъшинг.