и аз сварих първата бира

Модератор: Martin

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 14 Дек 2013, 11:48

вече 4 дни след бутилирането и има 3-4 бутилки кадето са се вдървили ама не чак толкова .Какво да правя ако за една седмица не се вдарвят да ги оставя ли още или да ги пращам на студено да отлежават ???????????????
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот daniel.trifonov » 14 Дек 2013, 18:35

Ако температурата, където са бутилките е над 15..16° и не изпускат от капачките, би трябвало да се втвърдят за една седмица. Ако не се случи, отваряш, пускаш по някоя прашинка дрожди и затваряш пак. Щом има захар вътре, щом не е студено и до тук имаш бира - ще работят. Аз в повечето случаи слагам малко повече захар от теб - някъде към 9..10г на литър, но необходимото количество зависи от стила и от желанието ;-). Ако прекалиш с количеството може да получиш така наречения gushing - бирата излиза от бутилката на пяна (може да се получи и от друго). Ако прекалиш още повече ще има изгърмели бутилки - Виктор има опит с тези бомби. Аз съм стигал само до гашинг и до една стъклена бутилка с отлепено дъно.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 14 Дек 2013, 21:33

добре разбрах ще изчакам ако останат така имам заделени дрожди и ще направя опит със добавяне на дрожди
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот cervesa » 14 Дек 2013, 22:00

Ако бутилките не се "вдАрвяват"им потърси женските половинки:).Колега rajev,ако някой ден дорасна да напиша книга как се прави домашна бира,ще използвам твоите въпроси FAQ,за пояснения.:).Ама сега съм се заел да се ограмотя литературно (бих те посъветвал също).Ако случайно не можеш да намериш Ъ-то ,то е на буквата Y.ако и там го няма ползвай >или < или " или.....
Иначе,в домашната ,непастьоризирана (буквата ь е на Х -са),имат достатъчно дрожди за да се карбонизира с добавяне на захар,просто е нужно търпение и температура около 15/20 градуса за ейловите бири.
При прекачване със захарта се получава прегазиране(overcarbonated), а не гашинг.Гашингът е вследствие на зараза по ечемика използван за малц.Обикновено се среща при при домашно произведен малц.При малца продаван от Виктор,това е изключено.
Наздраве,и при следващата среща те очакваме с мостри и ....
Последна промяна cervesa на 14 Дек 2013, 22:01, променена общо 1 път
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот ameba13 » 14 Дек 2013, 22:01

в зависимост от условията газировката отнема различно време.
Ако си сложил достатъчно захар ще се втвърдят за 1 до 4 седмици. Рядко, ама много рядко е необходимо да се добавят дрожди.
Търпение му е майката.. Не забравяй, че при наличието на алкохол и високо налягане активните дрожди са значително редуцирани и работят при неблагоприятни условия.
Моя опит показва, че за да се проведе правилно газировката са необходими 3-4 седмици при температура около 20*С. Ако са на студено нищо няма да стане.

Колега, daniel.trifonov, 10г захар на литър е прекалеееено много. Ако слагаш по толкова или ще пиеш сладка бира (ако отовриш бутилката прекалено рано) или ще имаш гъшинг и няма да пиеш бира, защото тя ще се излее по пода ;)

За газироквата си има правило и то е - около 4г CO2 на литър бира. Ако имаш ~1.7г CO2 преди газировката (обичайно за ейловете (20*С)), значи трябва да добавиш още около 2,3г CO2, които ще се отделят при преработването от дрождите на около 5г захар. Точното количество зависи от температурата на пивото на края на ферментацията.
Ако сложиш 10г захар ще получиш 4,5 - 4,8г CO2 само от захарта. Като добавим това към вече съдържащия се в бирата газ става 6,5-6,8 g/L CO2 = гъшинг.
temp-pressure.jpg
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 15 Дек 2013, 06:17

благодаря колеги за информацията.ще чакам въпроса е колко време да я държа бирата на 14 градуса защото е лагер.една седмица и после на студено или докато се вдървят бутилките и после на студено.А на колегата сервеса искам да кажа ,че знам каде е -Ъ-то ама като си правил 30години 4е..й с дясната ръка и изведнъж започнеш с лявата е малко трудно :lol: :lol: :lol: .Сервеса от испански бира :roll:
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот cervesa » 15 Дек 2013, 22:04

ОК. На испански "бира" е "cerveZa",аз съм "cerveSa".Опитай да отгатнеш откъде идва ник-а.За улeснение : не е от "царевица" :D

И прочети внимателската какво е написал и дал ameba-та!
На следващата сбирка ела да се запознаеш с него и не само:)
Наздраве и Have fun!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот daniel.trifonov » 16 Дек 2013, 16:06

cervesa написа:...При прекачване със захарта се получава прегазиране(overcarbonated), а не гашинг.Гашингът е вследствие на зараза по ечемика използван за малц.Обикновено се среща при при домашно произведен малц.При малца продаван от Виктор,това е изключено...


Явно съм останал в заблуда, че гашинг се отнася до "изригването" на бирата от бутилката като пяна и от фузариоза, и от прегазиране. :oops:

Извинявам се за неточността!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот victoryvt » 16 Дек 2013, 17:20

Абе недейте се "втелява" - за мен също думата гашинг изразява И прегазиране.
Но Темелко е прав за точното значение.
Аз първи бях започнал да съветвам за 10гр. на литър, но и първи си признах че е много.
Наистина е по-добре според табличката на стиловете да се изчислява.
Но грубо 5 или 7 гр. на л. едва ли биха били измерваеми за една 500мл. бутилка :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: и аз сварих първата бира

Мнениеот rajev » 16 Дек 2013, 18:19

вече ферментира и втората варка :
2500гр светал малц
500гр тъмен
хмела пак е магнум и жатец,общо взето почти същата варка само дето увеличих с 1 кило светлия малц-при същите паузи .оба4е втората варка сега дигна 2 пръста плътна пяна много добре изглежда .мислих ,че цвета на бирата ще е по-тъмен като столично примерно ама не е толкова тъмна -вкуса ще кайа как е около 10 януари ще има и снимка да видите цвета .
до скоро на всички
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 409
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron