Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Модератор: Martin

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот Martin » 19 Юни 2016, 08:42

Проблем, който забелязах беше, че въпреки, че варих 2 часа много бурно белтъците останаха на малки парцали

Както сме обсъждали и преди, бурното варене няма нищо общо с пресичането на белтъците, а за изпаряване на DMS-а. Малки са ти парцалите заради старите вече използвани хмелове.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 19 Юни 2016, 16:21

Благодаря за разяснението :) Явно не съм внимавал пак, когато е било обсъждано :roll:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот victoryvt » 20 Юни 2016, 10:55

Бурното варене ИМА голяма връзка с пресичането на белтъците !
Няма връзка с това дали ще са на парцали или на трошички или на каквото и да е.
Мога от личен опит (горчив, или по-скоро кисел :) ) да го твърдя - докато не си подсигурих допълнителна мощност при първите опити с голям обем варка - пиех бири, които се вкисваха след седмица от започването на консумацията им. Дълго време се чудих що така - едно и също правя, но ако го направя в малка 14л. тенджера - става идеално и държат по година бутилките, а когато го направя в големия обем се развалят за няма и месец.
Мислех си че в гаража ми е влажно и пълно с бактерии и какви ли не други чудеса ...
Обаче , нещата се промениха след като вкарах в помощ на горелката и един бързовар на ток - варката стана бурна, бирата - бистра, и проблема с бързото вкисване отпадна.
Сега варя само на ток, но с три нагревателя и всичко си е наред (докато сам не сговня нещо).
Т.е. не е важно да се ври 100 часа, а да ври силно (по отношение на белтъците).
Моето лично обяснение е че при по-слабото врене остават някакви количества белтъци разтворени в пивната мъст и след това са предпоставка и добра храна за размножение на бактериите.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот Martin » 20 Юни 2016, 11:29

При мене пък винаги си къкри леко леко, никога не съм имал ролинг бойл. Белтъците ми се пресичат винаги на големи парцали, вадил съм голям колкото петолевка. Скоро из сурат тефтера с бай Темелко я обсъждахме тази тема.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 24 Юни 2016, 23:16

Днес бутилирах експеримента! По-шантава бира на дали може да има :D Дрождите са свалили до около 4 Плато. Явно има неферментируеми захари, с които не могат да се справят. Вероятно е от меда. Бутилирах на 6-тия ден, не зная дали щяха да свалят още, но смятам, че дори да са могли, нямаше да е много. Цвета е кафяв, в момента бирата е изключително мътна! Ароматът го определям като ликьорен. Вкуса е някак мазен, все едно има вкус на маслини :) Хмела са усеща като лека до умерена горчивина. Няма и помен от вкус на мед, не се усещат никакви типични за WB-06 банан, дъвка и др. подобни. Не се наемам да прогнозирам какво би станало след газировката и отлежаване. Съмнявам се при толкова мътна бира да се избистри. Алкохолът е 5,5-5,6% За газировка добавих около 1,6 литра неферментирала пивна мъст, като бутилирах около и малко над 30 литра бира. Не зная дали ще се газира добре, предвид, че явно има неферментируеми захари. Ще я държа седмица на стайна температура, ще пробвам как е и ако се наложи ще я оставя още време. Като си говорихме с Ицо и Тошко, това ще бъде или една много яка бира, или пълен провал :lol: Времето ще покаже!
Прикачени файлове
13523847_1091604110875867_627459873_o.jpg
Ето я как изглежда преди бутилиране
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот Martin » 25 Юни 2016, 10:08

Ще стане, не се притеснявай. Както казах меда много бавно ферментира. Ще се газира, но може и да не се избистри.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 25 Юни 2016, 15:33

Въпросът е да не се прегазира? Все пак бутилирах при 4 Плато с бирена мъст с еквивалент на 6гр. захар на литър! Явно ще се тества през определено време, докато не ми хареса газировката, или докато не гръмне някоя бутилка :lol:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 28 Юни 2016, 14:45

Вчера вечерта навестих в мазето бирата да видя как се движи газирането. Контролната ПВЦ бутилка е започнала да се втвърдява, но смятам, че е нужно още време. Впечатление ми направи, че бирата е започнала да се избистря, като е образувала солидна утайка! Не си спомням до сега да съм имал бира с толкова утайка :lol: Смятам, че след газирането при отлежаване в хладилник ще се избистри още и ще придобие тъмно червен цвят. От друга страна като зная, че дрождите са WB-06, очаквам прекалено лесно да се вдига утайката при наливане в чаша.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 03 Юли 2016, 18:59

Бирата я оставихме 9 дни да се газира. На 8-мия метнах една бутилка в хладилника за един ден и реших да я пробвам. Доста газирана е станала, образува голяма пяна, която пада обаче бързо. На цвят е тъмно червена, а ако налея и утайката става кафява. В аромата се долавят някакви ликьорени нюанси, които присъстеат и във вкуса. Предполагам е от меда това. Усеща се и малцов вкус, както и лек карамел. Горчивина от хмела присъства, като смятам, че ИБУ-то е между 30 и 40. Ако налея и утайката се усещат леки нотки, присъщи за Вайцена, но в никакъв случай толкова изпъкнали, както при него. Определено трябва да отлежи и ще се подобри. Това е най-странната бира, която съм правил :D
Прикачени файлове
13555771_1097118873657724_139445265_o (1).jpg
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Каква я мислих, каква стана или моята нова тема

Мнениеот ALL_ON » 18 Сеп 2016, 19:21

Днес сварих една Американска пшенична биричка. По-голямата част от нея е предвидена за Есенния празник на 8-ми октомври в Халбите, стига да стане разбира се :)
Рецептата за 29 литра бира преди ферментацията! (27 и малко във ферментатора и 1,9 отделена и замразена във фризера за газировка)
Общо 6,2 кг. малц:
- 3 кг. Гръцки Пейл Ейл
- 3 кг. Пшеничен
- 0,2 кг. Караамбър
Хмел 50 гр. Цитра (ИБУ 25), по следната схема
- 10 гр. на 50 минути преди края на варенето;
- 10 гр. на 15 минути + чаена лъжичка Ирландски мъх;
- 10 гр. на 10 минути;
- 20 гр. на 5 минути;
Дрожди Нотингам, внесени след стартер.
Процедура: смесване на 62-63 гр., при съотношение 1/2 (12-13 литра вода), температурата падна на около 55 гр. задържане 30 минути така (уж протеинова пауза). След това добавяне на още 6 литра вода и покачване на температурата на 63-64 гр. за основно озахаряване. Държах там около час, но поради лоша йодна проба, добавих още 6 литра вряла вода и покачих температурата на около 68 гр. Задържах така още 30 минути и пробата най-сетне излезе. (общо озахарявах около 2 часа!!!) :shock: Промиването въпреки пшеничния малц беше песен с оплетката от мека връзка, която ползвам и хладилната чанта. Хванах и цаката, че при повече вода, започва да тече в началото, но след това набива и спластява триците и се задръства. Спирам от канелката, разбърквам много хубаво добре, след ковто първите 3 литра ги връщам обратно и така отново започва да тече бистро. Водата за промиването беше на около 80 гр., като я вливах на 2 пъти по 5 литра и процедирах по същия начин - затварям бъркам много хубаво, връщам първите литри обратно и след това започвам да източвам бистро. В резултат на това промих много бързо и с добра ефективност. Преди варенето имах около 35 литра на 11,5 Плато. Варих общо един час, като добавих хмела по схемата горе. Охладих със серпентина, без да правя "уърпул" за около час и 10-15 минути до 25 гр. Финално прецеждане и заквасване на 27 литра мъст на 13 Плато + 1,9 литра отделена и замразена във фризера за газировка. Като цяло съм доволен засега, но имам притеснения за температурата на ферментация. В мазето е 22-23 гр. Нотингам съм ги пробвал до 20 гр. външна температура и нямаше лоши вкусове, обаче сега не зная, ще докладвам!
Прикачени файлове
14330071_1155144454521832_3000946237315262366_n.jpg
11,5 Плато преди варенето
14368626_1155272907842320_4733206267226943184_n.jpg
Лоша йодна проба след час и половина озахаряване!
14322312_1155273277842283_6423775846708971601_n.jpg
След 2 часа озахаряване, добра йодна проба!
14333716_1155275417842069_8196324859020920568_n.jpg
Големи парцали белтъци, които се разпаднаха сами на малки такива след охлаждането!
14359177_1155264314509846_4135484542405199402_n.jpg
13 Плато преди заквасване
14322545_1155267451176199_1375044303296956534_n.jpg
Крайният резултат преди заквасване
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron