Още един заБирен!!!

Модератор: Martin

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот svetlo » 17 Дек 2015, 18:34

Реплика на Яската:
- Това за воденето на протокола е много правилно, аз на последната варка като не писах нищо (щот нали вече съм "майсторче") и сега се блъскам по главата :)
- От това колко ще напълниш бутилката ти зависи много газировката при пиене. Това го установих по метода на грешките :) И въобще, струва ми се, че в този форум няма подробна тема по този въпрос.

реплика на Живко:
Уфф, не знам, не знам.. За сега ми е даден само жълт картон с обещанието по Коледа/Нова Година да ме няма в кухнята :)
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот Martin » 17 Дек 2015, 18:47

Аз отдавна съм изгонен на терасата. Но този месец почвам преустройството на мазата на къщата на тъщата, и живот и здраве се местя да варя там. Условията са перфектни, било е баня преди, има ток, вода, канализация. Температура през лятото 20гр. Че в това малко апартаментче с тази малка тераска, всяка варка е приключение. А пък моето мазе няма вода и канализация :( . За сметка на това съм си го направил за пиене на биричка там със диванче, телевизор и плейстейшън. Има ракия, вино, бира, мезета. :dance:
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 17 Дек 2015, 19:45

Моето мазе си го бях проектирал за винарска изба и т.к. почти цялото е под земята и само метър над нея се "изхитрих"
да си направя цялостна вътрешна топлоизолация с 5 см. стиропор по стени и тавана! Само пода трябваше да диктува
температурата в помещението, Справя се добре през лятото- 18 град , а през зимата в момента -15, но пада и до 12-13 град.
До тук добре, ама... криво си направих сметките, защото в квартала ни няма канализация и водите от двата улука си пробиха път
през външната хидроизолация и право в избата!!! Всичко вътре мухлясваше, дървените бурета, стените, абе гадост.
Две години се чудих как да реша проблема, но това лято го реших, след като изпомпих над 3500 л. вода!
Помните наводненията в Пловдив, а и по много места из страната. Сега вече избата ми е суха и
отново работи по предназначението си. Винцето кротко си доферментира, а сега вече и бира се вари! Кеф!!!
Благодаря за съвета на колегата Yaskata относно източването на пивната мъст. Ще го имам в предвид при следващите си варки.
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 02 Яну 2016, 19:33

Мина доста време откакто не съм писал, но сега ще се поправя!
Първо нека докладвам за резултата от първата ми бира: на 21.12. - на 15 ден след варенето и на 7-ми ден от бутилирането
реших да дегустираме. Резултата като: цвят, газировка,пяна, вкус направо ме шокира! Не съм изпитвал такъв кеф...
Ето и снимка:
20151221_203441.jpg
това е от бутилка, която бе пълна наполовина и тя да не става зян...

а това вече е от редовна бутилка:
parva degustacia 21 .12..jpg

До Коледа и Стефанов ден всичките 32 бутилки си заминаха ....,
Но варките следваха една след друга...
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 02 Яну 2016, 20:15

Сега да опиша и варка Номер 3:
Премеждията започнаха от нея... На 25. Декември - Коледа реших да повторя първата си рецепта, но вече в по-голям
казан 50 л. Отново от фирмената столова и и пак с двойно дъно, което е голямо предимство за предотвратяване на загарянията!
Рецептата е следната:
protokol 3.1.jpg

Основното количество малц купувам смлян на валцова мелница а специалните си ги меля сам на кафемелачката, но уви този път
това количество бе цели два килограма от общо 7 и тъй-като смилането е много по-ситно последва запушване на лаутер тюна и
промиването се проточи ужасно дълго и тягостно. Последва доста усърдно бъркане без да се съобразявам с нарушаването на
филтриращия слой ... Този път взех под внимание съвета колегите от форума и прецеждах през допълнителен шлаух за предпазване
от окисление на пивната мъст.
fermentirane 3.jpg

Ферментатора също аерирах близо 2-3 часа.
И така във ферментатора заложих 30 л., защото вместимостта му е 34 л. и за праймер отделих две бутилки общо 3.5 л.
Прикачени файлове
filtrirane 2.jpg
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 02 Яну 2016, 21:12

Хубаво, ама тези многобройни почивни дни изпълнени с обилни хапвания и дегустации на първата ми бира предизвикаха
небивал интерес всред приятелите ми и така реших да направя показна варка с едно приятелче....
Бях запланувал да правя Пушена бира Раух. Предварително си бях набелязал рецепта от форума преизчислена за 50 л. ми
казан. Общо количество малц 7 кг. Бях си взел предварително различни малцове, като част от тях вече бях ползвал, но си мислех
че имам всичко необходимо за следната рецепта:
45% Светъл малц - 3.150 кг.
30% Раух малц - 2.100 кг.
15% Мюнхенски малц - 1.050 кг.
10% Карамюних - 0.700 кг.
Хмел Халертау 62 гр с 7.5% Алфа киселини
и дрожди с долна ферментация Saflager W -34/70 - 11.5 gr. стартирани 3 ч. с 15 град. пивна мъст.
Да да ама НЕ!
Оказа се , че Карамюниха съм го изчерпал в педишната си варка, а не бях го отразил в списъка с наличностите си.
След бърза телефонна справка с Виктор /да е жив и здрав, че е така отзивчив/,карамюниха бе заменен с Carabelge.
Наличността на Рауха бе само 2 кг, на Мюниха 1кг, а светлия ми бе останал 3.750 кг и реших да го сложа всичкия -
все пак е последна варка за годината и не си струваше да ми се моткат остатъци от 0.600 кг.
Този път всичко смелих на валцовата мелница при Винарко , като мислих да си закупя хмел Халертау с 7.5% Алфа,
но ядец - беше привършил.Доставка чак след Нова година. Нищо викам си ще го заменя с Магнума, който е пак Халертау,
но с 11.5 % Алфа. Направих преизчисления на всичко и ето резултата:
protokol 4.jpg

И така на 29.12. в 9 часа стартираме четвъртата си варка със самочувствие на вече врял и кипял...
Все пак правя показно на приятелчето...
Водата естествено подмина предвидените 45 град и стигна 56. Нищо вадя 2.5 л - добавям толкова студена, после още веднъж същото упражнение, нагаждам на 46град, смесвам, разбърквам, добавям 3 куб.см. млечна киселина със спринцовка, правя замерване след охлаждане - Ph 6.
Добавям още 3 куб.см. киселина отново охлаждане, замерване и... пак Ph 5.9. Но озахаряването си тече и решавам, че колкото -толкова.
Трябваше да постигна Ph 5.4 , но уви другия път ще го гоня... Междувременно си преработвам свръзките на охладителната серпантина,
като заменям скобите от тел с истински. Красота! Озахаряването мина по учебник на 76 град. направих йодна проба - чудесна както винаги
азгрявам до 78 град. и вкарвам в действие новата си разработка за филтриране директно от маш тюна , но .... без да пробивам инвентара, все
пак е служебен! Бях си направил система за филтриране от медни тръби нарязани с най-тънкия диск на флекса и подготвена система за
казан с кран и вързан за него филтър. Но както казах за сега ползвам служебен казан и трябваше да измисля друг начин... Този с лаутер тюна, го
отработих, но не ми хареса много и търсих алтернатива и по време на лов, /след тричасово чакане на прасетата/ми се роди гениалната идея...
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 02 Яну 2016, 22:10

Тъй като нямах подходяща горелка с която да направя тук таме спойки на системата, така че да може все пак да остане разглобяема,
за да може да се почиства. А и се оказа, че не ми е на дневен ред поради липса на собствен казан, който да разпробия за монтаж
на кран за източване и филтриране... и слава Богу! Това се оказа голям плюс в последствие! Та сега малко снимки:
Това бе първоначалния вариант -
filter original.jpg

След прозрението по време на лов бе преработена системата
Вариант А - за източване и промиване на майша след озахаряването
Вариант за източване след озахаряване.jpg
Вариант А след озахаряване

Вариант Б - след варене и охмеляване завъртаме системата на 180 град. - нарезите вече са от горната страна и утайките
си остават в казана!
Вариант за източване след охмеляване.jpg
Вариант Б източване след охмеляване

Системата бе замислена за работа с помпа на 12 в. за гореща пивна мъст, но.... поради липсата и реших да пробвам със
сифонно засмукване/ не ме питайте как се засмуква гореща пивна мъст!/...
Е става и капка течност не остана на дъното на казана!!!
filtrirane 4.jpg
перфектно филтриране, най-доброто до сега!!!

pokazno 4.jpg
Приятелчето в действие
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 02 Яну 2016, 22:46

Всичко вървеше добре и към 15 ч. започнахме охлаждането със медната серпантина...
Междувременно бутилирахме бирата от третата ми варка, седнахме да обядваме, охлаждането реших да продължи по-дълго,
та нали щях да заквасвам с лагерни дрожди...
Бях сложил своевременно дрождите в мини стартер с отделена мъст, която охлаждах във високата мерителна мензура, като мислех да замеря стойностите на озахаряване, но от припряност преди да замеря изсипах мъстта в съда със закваската и започнах аериране с аквариумната
помпичка. Естествено всичко е надлежно дезинфекцирано по правилата с йодна тинктура.
Дойде време да зареждаме ферментатора и след обръщане на филтриращата система с резките нагоре за да не увлича утайки от хмела и пресечени белтъци последва изненадата...!
Напълних 30 л. в 34 литровия стъклен ферментатор, дезинфекцирах набързо един 19 л. галон, ама и той като се напълни повече от половината
погледнах дали остава достатъчно за отделяне на праймера и ... нещо ми светна! Абе много голям рандеман извадих: 30+11+ 2.5 и нещо не се връзват сметките! Общо количество вода 25+26 =51л. Пропито от малца, изпарено при варенето, утайки по дъното...?!
Викам я да премеря захарността ...и о гадост 6 Брикс! Гледам и не вярвам на очите си. Какво се случи? Бърза проверка на серпантината
и както се очакваше връзката към медната тръба, която не бях пипал , а подмених връзките с тел - тези снадки между маркучите.
Бяха се компрометирали връзките между междинния маркуч и медната тръба заради по-дълбоката тенджера се опитах да поизправя краищата на серпантината за да не седи на криво и тогава се е случило!
Ще ми е за урок да проверявам обстойно надеждността на връзките преди експлоатация!!!
След това вместо да приключа всичко в 16 ч. отново всичко в казана, газ до дупка на газовия котлон двучасово интензивно варене при отворен капак
извиране на 12-13 л. течност, замерване на захарността - 15 Брикс!!!, но часовника на финала показваше 22ч 30 мин.
Но все пак всичко е добре когато завършва добре!
ozaharyavane 4.jpg
Все пак 15 Брикс е чудесно!

Така приключи " показното" варене на бира с моя приятел, който освободих още в 16 ч.и сам си сърбах попарата до финала.
Дано да съм бил полезен на всички колеги! Пробвайте системата за филтриране и няма да бъдете разочаровани от резултата!
Това дава възможности за използване на най-различни съдове без да се налага разпробиването им! А като ми пристигне помпата всичко ще бъде още по-лесно и по-технологично!
Е стига толкова съм писал.
Между другото - как се слагат емотиконите, все не успявам а с тях текста би станал по-изразителен и забавен!
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 12 Яну 2016, 14:35

Време е да покажа и моменти от процеса на бутилиране на четвъртата ми варка:
Бутилиране на бира.jpg
Разливане в бутилки

20160108_184532 (1).jpg

А сега трябва да се въоръжа с търпение и да изчакам поне три седмици преди дегустация!
Все пак това ми е първи опит с лагерни дрожди :D
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

Re: Още един заБирен!!!

Мнениеот abmbg » 12 Яну 2016, 14:54

Междувременно да се похваля! Предоставиха ми за ползване за неопределен срок ;) система за разливна бира
включваща хладилен охладител със серпантина, бутилка СО2 с редуцир вентил, глава за кег - плоска, колонка за разливане -професионална.
Успях да се сдобия с 30 л. кег- подарък от друг верен приятел ,само че с байонетна глава тип S.Прибавих и два Корнелиус кега от Кока Кола
в доста добро състояние: на етикетите пишеше 2001 г. но си имаха налягане!!! Отскочих до ф. Вамер - Пловдив и се оборудвах с два накрайника
Pin Lock система в комплект със щуцери и два маркуча от по 2 м. - общо 50 лв. Човека от фирмата бе доста отзивчив и обеща да ми съдейства да сменим байонетния накрайник на бирения кег с плоскоглав. Ако и това стане трябва да се захващаме с яко варене, че приятелите само чакат да се появи
нова партида и я унищожават за отрицателно време :lol:
Мисля да преминавам на 70 л. казан! Системата за трансфериране на пивната мъст я доокомплектовах с някаква помпа на 12 В. уж за гореща вода....
ама не съм я пробвал все още. Ще докладвам по нататък... :)
abmbg
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 17 Ное 2015, 13:29
Местоположение: Пловдив

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

cron