Днес беше ден за варка. Реших да спретна един амбър ейл. Рецептата:
5,6 кг. Пейл Ейл Малц
0.3 кг. Карамюних Тип 1
0.1 кг. Караарома
Хмелове: Нъгет за вгорчаване и Цитра за аромат. Еднотемпературно озахаряване на около 68 гр. (може и повече да е било, все не ги улучвам температурите). Този път решихме да смелим малца малко по-ситно, в резултат на което промиването беше около 2 часа

За сметка на това преди варенето получих 32 литра на 11.5 Плато. Доста фини частици от малца попаднаха в тенджерата преди варенето, но нямаше как. След като завря варих около 1.30 часа, като 50 минути преди края сложих 25 гр. Нъгет, на 15 минути преди края лъжичка Ирлански мъх, а на 12 преди края 25 гр. Цитра. Охладих с ПВЦ бутилки за около час. С оглед мътилката, която вкарах преди варенето беше 100% сигурно, че цялото количество ще го минавам през торбата от магазина, което и направих. Това ме позабави, но си струваше усилието. В крайна сметка заквасих 25 литра сравнително бистра пивна мъст на 14 Плато с дрожди Нотингам, които рехидратирах предварително във вода с добавена захар (по едно време станаха толкова активни, че започнаха да излизат

). Ферментатора е в коридора на 18-19 гр. външна температура, ще докладвам за резултата.
P.S. Забравих да спомена, че съм предвидим и 25 гр. Цитра за сухо охмеляване
