^ Съгласен с всичко, с леко "въздържал се" за вайцена!
Да! Един слаб и свеж Берлинер вайс е редно да се пие пресен. Той няма потенциал да отлежава.
Но аз досега съм правил само силен вайцен. Когато е пресен, ми наподобява на разредена, силно ароматна боза и не мога да разбера какво точно пия.
Пресният вайцен съдържа осезаемо количество ацеталдехид (вкус и аромат на зелени ябълки). Който не само е нежелан, а и вреден!
Поради което излагам тезата за известно "лагеруване".
За 3 - 4 седмици в хладилника "зелената ябълка" изчезва. Формира се цялостно ароматният и вкусов профил. Изчиства се, така да се каже.
Остават основните естери, които дават истинския краен резултат, в зависимост от начина на ферментация и др.
На мен поне не са ми изчезвали ароматите след 20 дена отлежаване, а по-скоро са се подчертавали основните такива.