правил съм и ейл с малини, добавени при вторичната ферментация, и стаут с малини, добавенив края на варенето.
- ейл-а стана малко кисел на вкус (ако правя пак - бих сложил по-малко малини просто), но на аромат, цвят, бистрота и пяна беше перфектен. малините не създават проблеми при вторичната ферментация (за разлика от бананите, които ферментират меко казано бурно ... )
- стаута стана добър, малините се усещаха много по-слабо, но там възникна сериозен проблем след охлаждането - малините както си плуват красиво на повърхността в началото, след охлаждането падат на дъното, и поне при мене запушваха непрекъснато кранчето при прехвърлянето във ферментатора (между другото абсолютно същия проблем го имах и с хмела на шишарки - подозирам, че и с ягодите може да се получи същото. друг е въпроса, че според мене прибавянето на плод в процеса на охлаждане май е малко безсмислено)