Бира с ягоди

Модератор: Martin

Re: Бира с ягоди

Мнениеот Clarion » 20 Фев 2017, 14:45

правил съм и ейл с малини, добавени при вторичната ферментация, и стаут с малини, добавенив края на варенето.
- ейл-а стана малко кисел на вкус (ако правя пак - бих сложил по-малко малини просто), но на аромат, цвят, бистрота и пяна беше перфектен. малините не създават проблеми при вторичната ферментация (за разлика от бананите, които ферментират меко казано бурно ... :-) )
- стаута стана добър, малините се усещаха много по-слабо, но там възникна сериозен проблем след охлаждането - малините както си плуват красиво на повърхността в началото, след охлаждането падат на дъното, и поне при мене запушваха непрекъснато кранчето при прехвърлянето във ферментатора (между другото абсолютно същия проблем го имах и с хмела на шишарки - подозирам, че и с ягодите може да се получи същото. друг е въпроса, че според мене прибавянето на плод в процеса на охлаждане май е малко безсмислено)
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Бира с ягоди

Мнениеот Martin » 20 Фев 2017, 16:25

Бананите имат ензими и нишесте, така че е най-добре да се слагат в майша.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Бира с ягоди

Мнениеот Clarion » 21 Фев 2017, 20:08

Martin написа:Бананите имат ензими и нишесте, така че е най-добре да се слагат в майша.

хм, интересна идея. подобно на тиквата ли? а дали ще остане специфичен аромат след варенето и ферментацията? щото много искам пак да пробвам бананова на лято, но да рискувам цяла варка за един експеримент ... при вторичната сериозния плюс е, че също както колегите - правя една варка с някаква неутрална бира (за 19 л ферментатор) и след това от нея мога да направя 3 ралзлични плодови (в 3 х 6 л ферментаторчета :-) ).
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 84
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Бира с ягоди

Мнениеот kobyraaa » 23 Фев 2017, 19:08

Сега фермертира една бира в която при вторичната ферметация ще сложа три килограма замразени ягоди.Предишната беше с довавен сок от вишни при основната ферментация.На мен лично много ми хареса.
kobyraaa
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 18
Регистриран на: 27 Юни 2016, 22:05

Re: Бира с ягоди

Мнениеот Svetlinski » 28 Фев 2017, 17:46

Clarion написа:правил съм и ейл с малини, добавени при вторичната ферментация, и стаут с малини, добавенив края на варенето.
- ейл-а стана малко кисел на вкус (ако правя пак - бих сложил по-малко малини просто), но на аромат, цвят, бистрота и пяна беше перфектен.

Clarion, ти колко малини използва? Майоша пише 1.5кг на 8л бира. Също така ползва ли блендер?
Svetlinski
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 7
Регистриран на: 02 Дек 2015, 15:12

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron