Днес варих биричка След няколко месеца ще станат 2 години, откакто се "запалих" по това хоби и чак днес се престраших да се опитам да сваря любимия си стил - Вайцен! Разбира се причините да не го сваря може би се кореняха в страха от промиването на пшеничния малц, а донякъде и в температурните паузи, нужни за стила. Наскоро се сдобих с хладилна чанта, направих и канелка и филтър от оплетка на мека връзка и реших, че е настъпил момента да опитам
Рецептата:
3 кг. Пшеничен малц
3 кг. Пилзнерски малц
30 гр. Халертау за 50 минути, една порция само за горчивина (ИБУ 15-16)
Дрожди WB-06, 11 гр., внесени след предварителен стартер.
До тук добре, на практика обаче как се получиха нещата: Загравяне на 12 литра вода (1/2) до 62-63 гр., смесване с малца, температурата отиде на 53-55 гр. Задържах така 30 минути (нещо като Протеинова пауза). Според калкулатора с добавянето на още 6-7 литра (до 1/3) вряла вода, температурата трябваше да се качи на 67 гр. (разбира се отчетох, че в моя случай водата завира не на 100, а на 95 гр., което бях установил при предишни варки). Тъй като не успях да постигна желаната температура, продължих да добавям вряла вода, като в крайна сметка стигнах 1/5, което не ми хареса, но нямаше как! Задържах 50 минути на около 67 гр. Йодната проба излезе сполучлива и пристъпих към промиването. В началото вървеше супер, след това драстично намаля, със спиране и разбъркване успях за 1 час да промия и да събера около 35 литра на 10 Плато. Викам си супер, ще постигна поне 12 Плато след варенето, значи ще сме ок. След като завря доста бурно (чак взе да пръска), оставих да поври поне 30-40 минути, преди да добавя 30 гр. Халертау (5,4 %). Междувременно бях преварил вода, отделил от мъста, охладил, добавил малко захар и посял дрождите да се "събудят". Доста добре се развиха и бяха много активни! След варенето имах около 28-29 литра мъст. Охладих с новата ми придобивка (серпентина от неръждавейка 6 метра) за около 50 минути до 25-27 гр. Финално прецедих за около 30-тина минути, измерих и ..... изненада, едвам 11,5 Плато Очаквах поне 12, а вря доста бурно и изгуби около 7 литра за времето на варенето, а защо така се получи не зная Преди да взема проба, разбърках добре цялата мъст, за да не стане така, че измерването да бъде грешно. Както и да е, време и смисъл от вайкане нямаше и продължих. За първи път реших да отделя мъст, която да използвам за карбонизация след ферметацията. До сега винаги съм газирал със захар и съм бил доволен, но трябва да опитам и този начин За целта изчислих, че при 11,5 Плато, ако желая 6,5 гр. на литър за 29 литра, това прави 2 литра отделена мъст. Отделих малко повече, да кажем 2,1-2,2 литра, които замразих във фризера. Така финално във ферментатора останаха около 27 литра на 11,5 Плато, които след заквасването, оставих на 24 гр. външна температура. 3 часа по-късно клапана вече бълбука през 1 секунда В крайна сметка целта беше малко по-малко количество на по-висока плътност, но получих по-голямо на по-ниска Все пак за стила в дебелите книги пише от 11 до 13 Плато, така че влизаме Ще докладвам как вървят нещата и какво се е получило. НАЗДРАВЕ!