от victoryvt » 04 Дек 2014, 11:56
Причината е същата както при отваряне на капака на тенджера под налягане преди да се е охладила : Поради повишеното налягане вътре течността ври при над 100гр. темп., а след отварянето на капака налягането пада до атмосферното, но температурата е все още 120гр. и следва гейзер от вряща прегрята вода и пара.
В случая с врящата на атмосферно налягане вода и екстракта - водата е на 100гр. и плътност 1.000, а след добавянето на екстракта плътността скача докато температурата все още държи 100гр. - следва същото изкипяване защото по-плътните течности завират при по-ниска температура. Който е разварявал зърно за уиски знае.
Но ... друго си е да пробваш.
Аз пък имах приключение със завиране на водата и екстракта на микровълнова - такава пяна излезе, че после чистих вътре 1 час.