"... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Модератор: Martin

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот daniel.trifonov » 06 Окт 2014, 11:25

Привет!
При такава температура на озахаряване би трябвало да има по-ниска ферментируемост и е възможно бирата накрая да сладни.
Дрождите може и да са се поошашкали малко от температурния шок, ако все пак за половин час всичко е изстинало с 10-ина градуса. Иначе това си е просто лаг фаза. Колкото по-добре е аерирана бирената мъст, толкова по-дълга е лаг фазата, но пък по-добре се развиват дрождите. Остави всичко на около 20°C за ден - два и ако не тръгне да ферментира, добави нови дрожди.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 06 Окт 2014, 13:51

Браво колега за ентусиазма и желанието за експериментиране.
Мисля че досега никой не беше ползвал хладилна чанта, а в Щатите я ползват масово за маштюн/лаутертюн.
Относно захарта - няма проблеми с нея, единствено се изисква да кипнеш и охладиш разтвора с нея за дезинфекция, в противен случай рискуваш всякакви бактерии по нея.


Разтвора вря към 10-на минути и изчаках да се охлади преди да сложа дрождите. Значи няма от какво да се притеснявам за бялата захар.

За оплетката от връзката за бойлер - сети ли се да сложиш вътре в нея нещо да я разпъва след ваденето на маркуча ?
И ако да - от какъв материал ?


Не съм слагал нищо вътре. Оплетката ми се стори доста стабилна а и е под известно напрежение в момента - поне за количествата с които си играя няма смисъл - може би при по-големи количества тежестта на кашата да я сплесква...незнам. След като извадих маркуча я поразтегнах за да стане по-дълга и да достига до по-голяма част от дъното с идеята да се източва по-равномерно. Свиването и разтягането променят в известни граници еластичноста на оплетката, но си мисля, че понеже е на дъното, маш-а ще я притиска отвсякъде и няма да има нужда от допълнително укрепване вътре... Ще премеря колко усилие ще е необходимо за да се сплеска и ще споделя.


Относно температурата ти на озахаряване имам лека забележка - твърде висока е и ще имаш една високоплътна бира, но с малко алкохол.
Засечи добре разликата между начална и крайна плътност.
Разликата по 0.54 дава алкохола.
(В проценти по Брикс/Плато)


Ами все още ескпериментирам и донагласям процеса - ама каквото и да излезне все ще ми хареса :-)

Малко за плътностите - та за Втори опит си бях взел "мостиметър" - дойде с таблица за стойности Babo(kwm) -> SG от 8.5 нагоре (1.040 sg и нагоре). Та изрових и разпечатах таблица с по-малки плътности и като пълен лаик, спуках уреда още първия път като мерих все още топлата мъст (показа 10.5 при температура около 60'С) което по мои сметки трябва да е около 1.060 SG.

След цяла седмица във ферментора незнам на колко точно е паднало, нито знам какво точно съм свършил с Трети опит. Поръчах си през нет-а китайски рефрактометър, ама сигурно ще пътува поне месец - ако пристигне - добре, ако не ... здраве да е :-) Надявам се да имам повече контрол като(ако) дойде ...

Нямам и лакмус, та незнам как ми варира pH-а на маш-а - за Втори опит ползвах розова девин (на етикета дават да е с неутрално pH - млако над 7) ама не заради водата, а щото нямах подходящ съд за ферментация и ползвах за целта бутилката. За Трети опит ползвах Софийска чешмяна - класик, a от темата с PDF-a от 'Софийска вода' видях, че също и дават pH средно около 7.5 т.е ще е нещо подобно...

Относно дрождите - до колкото схващам си ги активирал в чаша с вода и захар и после си ги влял във ферментора, след което си го оставил да се преохлади.
Ако това е постановката, има вероятност дрождите да се стресират и да паднат на дъното.
Стопляй до 20гр. и раздрусвай периодично ферментатора докато тръгне ферментация.
Ако не тръгне до 48 часа - слагай нови дрожди директно вътре. Или след леко рехидриране във вода с темп. около 20гр. (10 мин.)


Ами отгоре се беше образувал един единствен голям "парцал" а на дъното не се виждаше да има много утаено ... както и да е, ще се разбере довечера има ли живот във ферментора или не ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 07 Окт 2014, 09:42

Ферментацията на Трети опит не върви много добре - има някакво раздвижване, ама го няма онова весело бълбукане познато ми от Втори опит ... Разклатих пак сутринта и ще видя довечера дали има промяна ... ако ли не, ще 'посея' пак ...

Дали пък заради по-високата темература на маш-а не са останали много малко ферметационни захари и от там процеса да е толкоз вял (или даже бурната фаза да е неусетно приключила още вчера през деня)? Темературата в момента е 20'С, има образувана плътна пяна горе и толкоз ...



Както бях обещал, проверих как се държи оплетката на сплескване - пробвах на сухо затисната между две кухненски дъски - експеримента с 3.5кг натиск не показа някакви забележими деформации :-)
Почти съм убеден, че на практика няма да се налага никакво укрепване дори при четири-пет пъти по-голямо усилие заради плътността на маш-а в кутията - ще притиска оплетката равномерно отвсякъде ...


Изображение

поглед отблизо за деформации:

Изображение


Ето оплетката извадена от кутията с такъмите за присъединяване, за да придобиете представа горе-долу как е нагласена - тройника влиза плътно в пласмасовата тръба от механизма на казанчето, със свински опашки съм стегнал оплетката за него и в средата увих с тефлонова лента - хем уплътнява, хем не се закачат болкуци в поразнищените краища на оплетката, малко гумени уплътнения, отвън се стяга с преход 1/2 към 3/8 на който ползвам само вътрешната резба. Кранчето е 3/8 което мога да свалям и да затапвам с 1/2 тапа завита директно на прехода ...

Изображение


И снимка на изолацията на долната част на кутията - без капака (вижда се малко отдолу), който просто се нахлупва ... бялата тел е плътна и я ползвам да държи затворени 2-те части отпред, а отзад са съединиени с тиксо играещо вертикална панта - първите проби бяха с обикновенно въже вместо тази тел...

Изображение


лек ден
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот victoryvt » 07 Окт 2014, 12:17

Не се чуди дали върви ферментация,ами мери със захаромер. Ако спре да пада показанието, значи е свършила. И тогава отчиташ крайната плътност.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 07 Окт 2014, 19:23

Сaмо дa споделя, че нaй-нaкрaя дребосъците се сетихa кaкво дa прaвят... кипи буйнa веселбa... сaмо съм се притеснявaл излишно.

Блaгодaря зa подкрепaтa...

Лекa вечер и ... нaздрaве
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот mirix » 08 Окт 2014, 16:49

Като гледам калъфа на хладилната чанта , може да му направиш още малко тунинг. Ако облепиш с алуминиево фолио тази част към чантата ще задържиш още някой друг градус. Или има едно алуминиево фолио ама то май е скъпо. И е хубаво с някакъв силикон да се лепи защото някои лепила разяждат стиропора.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 08 Окт 2014, 17:11

Благодаря за предложението,

алуминиево фолио съм сложил вътре в самата кутия, около формования стиропор дето е между двете части (отворих кутията още същия ден като я купих за да видя какво са и сложили вътре). А всяко от парчетата стиропор на калъфа съм увил поодтелно в домакинско стреч фолио - от онова прзрачното разтегливо - най-вече за да не се рони панела - т.е. евентуално мога да сложа и по един слой алуминиево и да завия всеки от панелите още веднъж ... ще видя ...

Мисля да пробвам още няколко пъти да маш-вам както си е и после ще го подобрявам ... при Трети опит, температурата падна с по-малко от градус за час маш-ване (абе как му казвате на български - озахаряване?), което ми се струва доста добре за домашно събиран такъм като този...

По-натам, ако си намеря здрав и подходящ кашон, мисля да се пробвам да спретна подобна изолация, но с монтажна пяна - идеята ми е да облепя хладилната кутия със стреч фолио(да не залепне пяната), да я наместя в кашона на равни разстояния от дъното и стените и де залея всичко с пяната. Като стегне, ще си го отрежа подходящо за да заприлича на този ...
Пяната май е по-добър изолатор от стиропора, а и играчката ми се струва ще е по-малко... Отне ми цяла вечер да меря, режа и увивам стиропор - да не говорим за чистенето на 'топчетата' дето бяха полпнали на пода навсякъде из кухнята по време на работата :-)
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 13 Окт 2014, 10:35

Забавлението продължава ... От "Втори опит" остана само литър и половина от всичките 5 - просто не се сдържах, почерпих колеги и приятели, похвалих се насам-натам а останалото си "дегустирах сам" с кеф :-)

"Трети опит" е вече в бутилките а снощи варих пак - "нещо като Стаут" :-) Да отбележа само, че кутията си работи - никакви грижи с поддържането на температурата или с източването ...

Обаче, имам проблем е газировката - май нещо не съм направил като хората защото е доста неконсистентна - едни са си съсем нормални - отваряш си без драми и бирата не се напъва да излезе. Други почти не са газирани - т.е. има газировка, но е съвсем лека, докато на две от бутилките беше като при здраво разклатено шампанско - докато се усетя и половината бира се разходи по масата. Май не съм разбъркал/смесил добре захарния разтвор с останалото (бях приготвил 40 гр. захар на ~5л бира) - бях чел, че не е добра идея да се разбърква при бутилиране и просто го изсипах внимателно в кофата и после разлях по бутилките ... Дали се дължи на това (недоразбъркано) или нещо друго и по-съществено пропускам...?


"Нещо като Стаут"-а го правих по следния начин (за 5л):
- 50гр. Карафа
- 150гр. Карамбър
- 100гр. Овесени ядки
- 700гр. Пейл малц

Ето и малко бележки по процеса: овеса със 1:1 Пеил малц (общо 200гр) накиснах в отделен съд с 600лм вода за 20-на минути - температурата от 51'С, след 20мин беше паднала на 49'С. През това време си подгрях 2.5 литра вода на 73'С, но като смесих останалия малц с водата и сместа с овеса, температурата падна на 63-64 та долях още 0.5л вряла и температурта се закрепи на 67.5'С - след час беше на 66.4 - правих йодна проба, но ми се стори тъмна - незнам как при този тъмен цват на мъстта може да се разбере нещо - та стори ми се нещо по-тъмен и извадих малко от маша (окло 500-600мл и почти го кипнах на котлона) върнах го (темп се качи до към 70) и изчаках още 15-на минути.

Бях си подготвил 4л (3+1) вода на 78'С. източих, изплакнах и напълних тенджерата с малко над 5л (прецедих още около 1.5л допълнително - да има да доливам) - да отбележа, че още първата течност си бликна бистра - но за всеки случай върнах първия половин литър обратно ...

Като кипна и се разкара пяната (ах... как ухае само :-) ) Сложих 10гр Челинджър, а 15 мин преди края 7-8гр Фугълс - 5мин преди да сваля - малко Ирландски мъх - междувременно бях долял всичко от "допълнитеното".

Още сутринта си бях поиграл да видя дали са живи дрождите от Втори опит - извадих ги от хладилника и докато направя разтвора от 200мл вода и 10гр тръстикова захар, кипнах за 10мин и като се охлади на 25'С ги смесих и зарязах - получи се "нещо като стартер". Та като настана всеме да посея - дрождите ми се сториха много активни във въпросния стартер и след кратко колебание смело ги смесих - температурата беше паднала на около 19-20 след юнашкото клатене и охлаждане в мивката. Закачих водния клапан, почистих бъркотията и приключих - почнах в 20:15 - приключих 00:40 ...

Тази сутрин водния клапан се обаждаше от време на време ... добър знак ...

Назнам каква е плътността - незнам и каква ще е накрая ... като (ако) пристине рефрактометъра ще си отбелязвам и това, за сега "каквото-такова" ...

Лек ден

Редакция 14 окт.
Ферментацията върви нормлано, да не кажа буйно - направо пърпори

.
Нещо друго интересно, бях отделил утайката от варката в бутилката дето правих "нещо като стартер"-а я бях рарязах ей така. В момента и там ферментира "нещо", което мирише особенно силно на оня английски мармалад, дето го правят от бирена мая - 'Мармит' - и е със много силен карамелов акцент ... ужасно съм любопитен какво ще се измъти там :-)

Редакция 20 окт.
на 18-ти бутилирах - на вкус е обещаваща - даже хмела се усеща :-) - ще видим какво се е измътило след седмица-две .

№3 го пробвах - хмела не се усеща много на вкус, но на мирис е ок, но пък има доминиращ вкус на дрожди/хляб - това дали ще се оправи с времето или не? Дали просто следващите варки да не ги прехвърлям в друг съд за отлежаване поне още седмица преди да бутилирам за да го няма този послевкус?

Това 'Мармит'-овото дето го бях оставил, го отделих от утайката и го зарязах отново - миризмата е станала доста по-остра и даже "леко медицинска" ...
Последна промяна damyan_rm на 20 Окт 2014, 10:35, променена общо 2 пъти
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот victoryvt » 14 Окт 2014, 10:04

Щом имаш разнобой в газировката, значи не си размесил добре захарта.
Предлагам ти следната процедура :
1. Изчисляваш си грамовете захар (40гр.)
2. Правиш си разтвор захар:вода 1:2 (33% захарност) в 80-100мл. вряла вода.
3. Разбъркваш до пълно разтваряне на захарта.
4. Източваш бирата от ферментатора без да закачаш утайката в кофа, която е предварително добре измита и дизенфикцирана !
5. Сипваш вътре захарният сироп както е горещ, бъркаш добре, но без да правиш разпенване.
6. Пълниш с канче или маркуч бутилките от кофата.

Подготовка на бутилките за пълнене :
1. Измиване с препарат за чинии и/или сода каустик или Финк ФЦ21
2. Ако е било с ФИНК ФЦ21 - само леко изплакване и отиват за пълнене.
3. Ако е било с препарат или сода - плакнене с вода и пълнене до 1/3 на една от тях с работен разтвор на дезинфектант (йод+вода или ФИНК Окорон 12 - 1:1000)
4. Започва се пълненето - първата бутилка с дезинфектанта се раздрусва и се пресипва във втората.
5. Пълни се първата с бира, затваря се с капачка, раздрусва се втората и се пресипва в третата, пълни се втората и т.н.

В случая с Финк ФЦ21 - след леко плакнене не се прави нищо освен да се обърнат надолу да се изтекат. Хлорът в препарата ще дезинфекцира всичко вътре.
Аз лично ползвам Окорон 12 - с него дезинфекцирам ферментатор, бутилки, кисна и капачките в него (работен разтвор от 1мл. Окорон 12 и 1л. вода)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот alvinator » 14 Окт 2014, 10:57

Аз слагам захарта директно в бутилките, нямал съм проблем с газировката или зараза.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

cron