Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможности :)

Модератор: Martin

Re: Един начинаещ......лаик с много мерак и малко възможност

Мнениеот alvinator » 20 Авг 2014, 22:31

Някой по-напреднал да каже, но ми се струва, че толкова преливане, сменяне на съдове и разклащане преди бутилиране не е много желателно..
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето

Мнениеот ALL_ON » 21 Авг 2014, 00:03

Колега, малко в страни от темата, видях, че в "Дегустации" си писал за бира "Primator". Би ли споделил къде да я намеря, че искам да опитам Вайцена им? Все пак бира на годината е в тази категория за 2013 :D
ALL_ON

Мнениеот ALL_ON » 22 Авг 2014, 22:06

Намерих бирата и тази вечер я пробвах. Хареса ми определено, има балансиран вкус в който се усеща отчетливо и хмела. Лично на мен обаче по отношение на Вайцен ми допада повече превеса на плодовите аромати, които са при немските бири тип Вайцен. Бирата я намерих в този магазин http://beershop-bg.com/ в МОЛ-а на Цатиградско шосе (The Mall). Добре зареден, като има поне 200-300 вида бири :)
Сега с неприятните новини. Току що разбрах, че има голям шанс първата ми бира да е с лош вкус (направо неприятно горчив), в следствие стерелизиращия препарат който използвах. Това е така, защото след разтварянето му мирише на сяра. За да е добра дезинфекцията не плакнах бутилките след като го ползвах при бутилирането. Сега колега ми сподели, че е ползвал същия дезинфектант 1-вия път и точно това се е получило. Честно казано съм разочарован :cry: Толкова ми се искаше да се получи нещо, което да е ок за пиене и до бутилирането всичко беше наред. Днес дори с един колега направихме дизайн за етикетчета на бирата :(
ALL_ON

Мнениеот cervesa » 22 Авг 2014, 22:30

OOO! Не се отчайвай!
При всеки се случва!
Не се доверявай на "велики" и "изпитани"методи-дезинфекцирай с йод-аз съм на 100-тна варка и съм си доволен от него!

Важно е да разбереш алгоритъма !

НАздраве!
cervesa

Мнениеот ALL_ON » 22 Авг 2014, 23:52

Абе пустата гад вървеше в комплекта. Ако знаех, че има дори минимален шанс да промени вкуса нямаше да я ползвам! Лошото е, че ще вися още 10-тина дена преди да я пробвам и накрая ..........по всяка вероятност греда :(
ALL_ON

Мнениеот alvinator » 23 Авг 2014, 00:01

Ако китът ти е от бирата.нет - там има някакъв дезинфектиращ препарат, за който на сайта няма упътване какво и как се ползва. Сигурно нещо си объркал пропорциите при разреждането. Или само си въобразяваш. Нормално е да мирише като го отвориш - аз ползвам ФИНК ОКОРОН от магазина и трябва да ти кажа, че като го отворя преди разреждането, миризмата може да ме приспи! :lol:

За Primator - вайцена им го пих в Халбите. Първият път ми хареса, после - не толкова. Иначе лагерът им се продава на много места. Аз си го купувам от кварталният магазин в моя блока - заедно с Гамбринус, Козел и една словенска :)
Аватар
alvinator

Мнениеот ALL_ON » 23 Авг 2014, 00:18

Точно за дезинфектанта от бирата.нет говорим, обаче си има на него лепенка какво представлява и че се разрежда 2 чаени лъжички в литър вода. След като го разбиеш добре се отделя миризма на сяра, но когато дезинфекцирах ферментатора преди ферментацията и другото оборудване и ги изплакнах след това нямаше проблем. Преди бутилирането обаче реших да не плакна след дезинфекция и тук се страхувам, че е станал гаф! Това ми го спомена колега, който е имал този проблем с именно този дезинфектант от бирата.нет! Реално още не съм пробвал бирата, но.... :|
ALL_ON

Мнениеот alvinator » 23 Авг 2014, 01:13

Според мен е хубаво да ползваш препарат, който не изисква изплакване. Реално ако плакнеш след дезинфекция, можеш да заразиш повърхностите - не е ясно какво има във водата. Аз съм в стара сграда и тръбите са кофти, водата не става за пиене.
Аватар
alvinator

Мнениеот vsd » 23 Авг 2014, 08:54

Дезинфектанта в комплекта преди беше калиев метабисулфит, предполагам че и сега е такъв. Ползвал съм КМБС много пъти и все още го ползвам и никога не съм имал проблеми със страничен вкус.
vsd

Мнениеот ALL_ON » 23 Авг 2014, 12:11

В момента не е този препарата. Ще изпиша всичко, което пише на опаковката. Стерелизиращ препарат - Na2S2O5. Начин на употреба: 2 ч.л. от препарата се разтварят в 1л. вода. При приготвянето се отделя безвреден дезинфектиращ газ - серен двуокис. По възможност да не се вдишва. Да се съхранява на сухо и хладно място. Това е, никъде не пише дали да се плакнат нещата след дезинфекция или не! Днес ходих да нагледам бутилките в мазето, някоя да не е дала фира. Всичко е наред, паднала е лека удайка на дъното. ПВЦ шишето е повтвърдено, но не прекалено, така, че смятам, че и газировката ще е ок. Единствено остава да видя как този препарат е повлиял на вкуса на бирата. Много ми се иска да е никак, но се съмнявам :roll:
ALL_ON

ПредишнаСледваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра