"Калибровка" на захаромер

Модератор: Martin

"Калибровка" на захаромер

Мнениеот svetlo » 21 Фев 2016, 01:28

Значи всички сме наясно, че показанията на който и да е захаромер са не много точни, но ги приемаме за отправна база и приблизително получени крайни резултати. Там плюс-минус 0,5% плътност или малко алкохолен градус не са много важни - важното е бирата да стане.
Днес обаче случайно оставих моя захаромер в едно шише с чиста вода за да не ми се пречка и съвсем случайно забелязах, че показва 1 плътност! В чиста вода! Първо се ядосах да го хвърлям, но после реших да пробвам стария морски метод с изчисление на грешката.
Подготвих си два разтвора с 10 и 20% - като имате предвид, че съм взел водата за 1.000 относително тегло, а захарта - за 1.589 (так пише в Уикито). Бърках, бърках - много време. Топлих-изстудявах много време до точно 20 Целзия. Мерих 3 пъти, и захаромера ми показа 9,5% на 10% реални и 18% на 20% реални. Перфектна симетрия, нали?
Математически погледнато, се получава така: ако измеря Х, истинската плътност(Хист) трябва да е Хист = (Х-1)*1.176. Експериментално направих още два разтвора с 5 и 15% плътност и пробвах - точно показа 5.5 и 13.5 съответно.

Не знам дали ви се струва дребнаво, но като си коригирах по този начин резултатите от последната варка, се оказа че вместо измерените 15% начална плътност във ферментатора, съм имал 16,4%, което си е бая разлика.
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: "Калибровка" на захаромер

Мнениеот victoryvt » 21 Фев 2016, 12:09

Я дай точните пропорции за получаване на 10% захарен разтвор - колко грама захар на колко мл. вода според тебе правят 10% по Брикс/Плато.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: "Калибровка" на захаромер

Мнениеот Martin » 21 Фев 2016, 12:17

Доколкото знам, мериш 10гр захар, разтваряш я в около 60-70мл дестилирана вода и когато е напълно разтворена допълваш до 100мл.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: "Калибровка" на захаромер

Мнениеот Yaskata » 21 Фев 2016, 19:54

Наскоро реших да сравня дват си захаромер - руски и български. Разликата е между тях е 4 гр, а кой е верен не знам. Сега за 1,50лв не очаквам много. Чудя се обаче дали тея в електонния магазин дето са по 20-30лв вече са достатъчно точни?
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: "Калибровка" на захаромер

Мнениеот svetlo » 21 Фев 2016, 22:17

@Виктор - чакай, че сега се връщам от бирен купон и не мога да смятам трезво, но за моят мерителен съд ми трябваха 210 мл разтвор, смятах го на ръка на хвърчащо листче, утре ще го сметна пак и ще публикувам сметките - може и да греша някъде :)
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: "Калибровка" на захаромер

Мнениеот svetlo » 22 Фев 2016, 16:16

Мамка му, сега като се замислих моята постановка може да е изначално сбъркана. Основавах се на това, че т.н. захаромер трябва да мери простата физична плътност, която е равна на теглото върху обема.
Т.е. в 210 мл вода да добавим Х грама захар, за да получим разтвор с плътност Y , означава че захаромера трябва да мери 10 когато разтвора има относително тегло 1100 кг/м3.
И тук задачката е лесна - новото тегло е 210+Х грама, новия обем е 210+Х/1.589 мл, а като си зададем търсената плътност, се получава колко Х трабва да сложим.
Ама това ли мери наистина, или нещо друго?
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: "Калибровка" на захаромер

Мнениеот Martin » 22 Фев 2016, 16:41

Ето виж това дали ще ти помогне.
Прикачени файлове
SUGAR-Plato-SG.pdf
(39.68 KiB) 963 пъти
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: "Калибровка" на захаромер

Мнениеот svetlo » 22 Фев 2016, 16:49

Уууу тука либри и галони, много трябва да се смята. По-добре да почета малко теория :)
svetlo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 12 Сеп 2015, 18:30

Re: "Калибровка" на захаромер

Мнениеот Martin » 22 Фев 2016, 16:56

Няма какво да смяташ, пълни 1 галон вода, пускай кантарчето на унции и бой! А и малка грешка има в таблицата, не е Плато а Брикс в колконката.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: "Калибровка" на захаромер

Мнениеот bojo » 22 Фев 2016, 18:37

http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=6&t=16&p=3427&hilit=%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80#p3427
Ако се оразмерява точно вода и захар (и температурата да не забравяме), всичко е наред. Моят немец цепи до 0,001 SG при десетина контролни точки.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта

cron