Първа варка.

Модератор: Martin

Първа варка.

Мнениеот dog123 » 12 Фев 2015, 14:56

Здравейте дами и господа пивовари .
Смятам в събота да направя първата си варка биричка следвайки рецептата за първа варка на Виктор, като ще променя количествата защото имам тенджера 21 литра. Надолу ще опиша кое как смятам да направя,ползвайки за база статията на Виктор, моля ако нещо е неправилно да ме „наритате” и вкарате в правия път. Също така в края ще добавя няколко въпроса на неща които не са ми съвсем ясни.

Хубаво измиване на съдовете и пособията които ще се използват при варката.
Дезинфекция:
Накисване с финк окорон12 > 60минути 0.2%


Продукти:
1. 2кг. Pale ale malt /светъл/ смлян готов

2. 6л. вода за озахаряване и 8л. вода за промиване.

3. 20 гр. хмел Магнум горчив + още 5-7 гр. Халертауер-Мителфрю за ароматизация в края на варенето.

4. Дрожди Nottingham- 5.5гр.


Процедура :

1. Размесване с водата за озахаряване при температура 35-40гр. и задържане така 15-20 мин.

2. Загряване до 50-53 гр. и задържане там 20 мин

3. Загряване до 67гр. и държане там 45 мин. (главно озахаряване) - да не се допуска разлика от повече от 1-2 гр.

4. Загряване до 72 гр. и там държане 15 мин. (доозахаряване в областта на алфа амилазата - не е задължително, но помага)

5. Йодна проба - вземаш една лъжица от бистрата течност и я разливаш в чаша или чиния. Капваш една две капки йодна тинктура отгоре й и гледаш дали цветът на йода се променя от жълтокафяв в лилав или черен. Ако няма промяна - всичко е наред, ако лилавее, синее или чернее - лошо, иска още време и не е сигурно че ще стане. Ако не стане не се отказвай - продължавай но имай едно наум, че няма да ти ферментира добре и няма да е баш алкохолна.

7. Загряване до 78 гр. , Едновременно се подготвя водата за промиване на 78 гр.

8. Промиване - в (лаутертюн), варка и вода поддържам на 78 гр.

9. Завиране и врене без капак - общо час и половина В началото на вренето (10 мин. след завиране) се слага главната порция хмел за горчивината

10. В края на вренето слагам ароматичната порция хмел -10 минути преди края.

11. Охлаждане на водна баня в ваната със студена вода -друг вариант нямам.

12. Финално прецеждане през торба за гравитачно прецеждане и зареждане на ферментора,
през това време се подготвят дрождите – 5.5гр. се сипват в чаша със 100мл. вода - да не е гореща или много студена - около 25-30гр. Там престояват не повече от 20 мин.

13. ферментация –
Изчакваме да мине седмица от заквасването и разливаме в бутилки. Добавяме 1% захар
(на 25л. бира - 250гр.захар или на 500мл. бутилка - една чаена лъж. а на 2л. ПЕТ бутилка една супена с връх)

14. Държим бутилките на стайна температура една седмица да се газират, след това поне една седмица на студено, и следва - дегустация !

Първи въпрос :
след накисване с финк окорон 12 не плакнем с вода а просто го изливаме от съда нали?

Втори въпрос , кога меря със захаромера и какво трябва да показва,има ли корекции , на кой етап и как?
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Първа варка.

Мнениеот mirix » 12 Фев 2015, 15:23

Аз бих те посъветваял да пропуснеш 35-40гр. Малцовете са модифицирани така че може да започнеш на
52-20 мин.
56-10 мин.
62-20 мин.
и после си продължаваш по твоята схема. Ако не си ползвал калулатор за IBU може да пробваш със 14 гр. магнум 10 мин. след като заври и 28 гр. халертау 10 мин. преди края.
За дрождите може 1 час след варенето да си извадиш 100 мл. мъст, прецеждаш я и я охладжаш до 17-18 гр. и изсипваш дрождите вътре.
Незнам дали ще замерваш остатъчната захарност да видиш как е минала ферментацията. Ако искаш след седмица като се спласти утайката прехвърляш бирата в друг съд с маркуч! Да престои там още 3-4 до 7 дена и след това бутилирваш. Това е в зависимост на каква температура ще протича ферментацията.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първа варка.

Мнениеот cervesa » 12 Фев 2015, 15:49

Аз ли не разбрах,че от 2 кг малц очакваш 25 л бира? :o

Ако да:прочети още веднъж указанията дадени на много места! :angry-screaming:
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Първа варка.

Мнениеот 5th-hokage » 12 Фев 2015, 15:55

Аз моята първа варка я направих по същата методика и рецепна на Виктор използвах 3,300 г малц и излезнаха някъде към 14 литра за бутилиране, за сметка на това стана невероятна :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Първа варка.

Мнениеот nikolay.illov » 12 Фев 2015, 16:11

Колеги мисля, че колегата е цитирал обяснението на Виктор с 25 литра бира и нужното количество захар. Не очаква да изкара толкова.@ dog123. Както съветва Миро намали малко хмела. И според мен е по добре да наръсиш дръжките директно във ферментора след добро аериране, като за първа варка. Смело напред.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Първа варка.

Мнениеот dog123 » 12 Фев 2015, 16:15

cervesa написа:Аз ли не разбрах,че от 2 кг малц очакваш 25 л бира? :o

Ако да:прочети още веднъж указанията дадени на много места! :angry-screaming:
mirix написа:

.......................................................................................................................................................................

Аз бих те посъветваял да пропуснеш 35-40гр. Малцовете са модифицирани така че може да започнеш на
52-20 мин.
56-10 мин.
62-20 мин.
и после си продължаваш по твоята схема. Ако не си ползвал калулатор за IBU може да пробваш със 14 гр. магнум 10 мин. след като заври и 28 гр. халертау 10 мин. преди края.
За дрождите може 1 час след варенето да си извадиш 100 мл. мъст, прецеждаш я и я охладжаш до 17-18 гр. и изсипваш дрождите вътре.
Незнам дали ще замерваш остатъчната захарност да видиш как е минала ферментацията. Ако искаш след седмица като се спласти утайката прехвърляш бирата в друг съд с маркуч! Да престои там още 3-4 до 7 дена и след това бутилирваш. Това е в зависимост на каква температура ще протича ферментацията.


cervesa,с 21 литра тенджера не очаквам, нищо де и аз чета отгоре отгоре понякога!


mirix, благодаря ти за съветите, даже незнам какъв е тоя калкулатор за IBU, но ти коренно променяш количествата моля да се обосновеш за да науча каква е причината. Ще меря всякаква захарност , ако ми обясните кога и как , колко трябва да бъдена различните етапи и евентуално, :shifty: как се коригира.
Защото има много рецепти и писаници и вече се обърках честно ви казвам.....
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Първа варка.

Мнениеот mirix » 12 Фев 2015, 16:40

1 за хмела, по простата система на 1л. пивна мъст по 1 гр горчив хмес и 2 гр. ароматен.
2 захарността към края на ферментацията трябва да е 2,5-3% !!!Рефрактомера лъже!!! има си формула за изчисление.
А за рецептите като направиш 5-6- 10 варки ще си намериш твоята, ако ли не ползвай готови и си ги коригирай според обема на варката
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Първа варка.

Мнениеот nikolay.illov » 12 Фев 2015, 17:06

В предния ми пост дръжките да се чете: дрождите :D .
Мериш първото протекло в началото на промиването - ще е около 17-20 плато.
Промиваш до 2-3 плато. Или докато не свърши промивната вода. След това измерваш плътността преди варене, най - вероятно ще е около 10 Плато. И накрая мериш след варенето, там трябва да си около 12. Ако е под 10. - Лошо. Ако е към 15 си изкипял много вода. Измерванията се правят при температура на пробата 20 градуса. Най-добре свари,сблъскай се с проблемите и после сподели какви си ги свършил.
Поздрави
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: Първа варка.

Мнениеот dog123 » 12 Фев 2015, 19:13

Всичко разбрах , варя пия пък после коригирам 8-)
Ще взема пред вид съвета за хмела от mirix

Само един въпрос все още не ми се изясни:

след накисване с финк окорон 12 не плакнем с вода а просто го изливаме от съда нали?

Кажете за това и понеже не трае сърце, утре да взема да омажа кухнята :ugeek:
dog123
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 60
Регистриран на: 09 Фев 2015, 16:06

Re: Първа варка.

Мнениеот nikolay.illov » 12 Фев 2015, 22:08

Аз дезинфекцирам с йод, и засега чукам на дърво, пу да не е уроки, не съм имал проблеми.За този препарат не мога да кажа.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron