"... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Модератор: Martin

"... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 29 Сеп 2014, 10:40

Здравейте и от мен.

След близо едномесечно анонимно ровене из форума реших, че е време да почна да споделям и аз моите преживелици в опитите си да "правя бира".

Колега сподели, че са му подарили "кит за бира", та се поразрових за повечко информация, разчетох се, минах и един кратък "онлайн курс в тубата" :-) и така, ровейки из нета попаднах на форума през онлайн магазина му.

Началото на септември си "сглобих" и поръчах материали за първите си опити:
- 1.6 кг Светъл малц
- 0.4 кг Аби-малц
- дрожди нотингам и хмел Fugles (взех още и дезинфектант както и пакетче "ирландски мъх" - бях вече "чел", че е добра идея да се ползва)

Контролния ми експеримент прикючи (изпих първата си "бира") и оня ден варих пак.

Тъй да взема да кажа какво спретнах като за начало и какво изелезе от "пробата"...

За да тествам технологията, забърках 100гр.(сто грама) от малца с вода на 72'С и го сложих в двойна кофичка от цедено кисело мялко - падна на 68'С, увих го хубаво за изолация и всичко на куп пъхнах в хладилната чанта. Нещо се замотах по задачи и "попарата" отвися близо 3 часа в чантата - като се присетих и го извадих, температурата беше паднала на 54'С.
Направих му йодна проба - всичко май беше "ок" - прецедих през тензух, изплакнах бавно с вода на 78'С и резултата беше около литър мъст. Почнах да варя, на няколко пъти доливах по малко вряла вода, вря час и "нещо" като час преди да го сваля от котлона сложих малко хмел, а на 10 минути преди края, пак още толкоз както и малко "ирландски мъх" - ей така - на око.

След варенето остана около половин литър - охладих и прелях внимателно в бутилка от пепси (бях си приготвил капачка с мъркуче и другия му край пъхнах в малка ПВЦ бутилка от 0.5л пълна наполовина с дезинфекторащ разтвор - стана нещо като самоделен воден клапан. Температурата беше паднала на около 26-27'С, разбълбуках го добре и ръснах една лъжичка от дрождите. Набутах го в килера, на тъмно и 3 дни го зяпах - все чаках да почне да бълбука, но така и не се случи ... хммм ... всъщност се оказа, че просто капачката дето правих - изпуска... :-)

Както и да е - повече не ми се чакаше пък и заминавахме на почивка за седмица - та прелях в бутилка използвайки като сифон друг дезинфекциран мъркуч, ръснах малко тръстикова захар (около 2-3гр) - да се газира евентуално, пъхнах в килера и заминахме ...

Прибрахме се - всичко си беше там :-) - без драми даже изглеждаше обещаващо ...

Изображение

поседя още ден-два в килера и пъхнах бутилката в хладилника. Гледах я всеки ден на какво дередже е - та да е седяла там няма и седмица - и оня ден ми се стори нещо мътна, викам си "замина пущината май" ... та с две думи се притесних и след кратка вътрешна борба, реших да я отворя :-)

Изображение

Впечатления: че е бира - бира е, спор няма - стори ми се малко 'резлива', как да кажа ... една идея по-газирана и леко като да ми киселее - ама съвсем леко - като 'ариана' примерно. Мирише си на бира, няма особен хмелов вкус, но пък като отмине това първо 'киселеене', си остявяше приятен послевкус ... като на ейл някак :-)

Интересното е, че наколко часа след като я отворих, пробвах и прибрах в хладилника, се беше избистрила напълно... а може и бутилката да се е била поизпотила и от това да ми е мътнеело ... С две думи - доволен съм

Оня ден в събота варих пак - този път с 1кг малц - но за това, каква я свърших и как я оплесках по много и различни начини, ще ви разправям по-натам - само да спомена, че на финала имам малко под 5литра мъст, кротко бълбукаща във "ферментора" ... какво ли ще излезе - незнам :-)

лек ден
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот alvinator » 29 Сеп 2014, 18:46

Аз си мислех, че правя малолитражни експериментални варки с по 5 литра във ферментатора, но ти с тази варка със 100 грама малц и крайно количество 1 стъклена бутилка директно грабваш наградата за ултра-микро домашно пивоварене :D
Така на прима виста очевидно си киснал малца твърде дълго време (3 часа), от което кой знае колко под необходимата температура. Водата много ми се струва, че и си доливал вряла по време на варенето, ама накрая си приключил с 1 бира (500 мл), което май е Ок (повече от 50% изпаряване при варене!). Цяла лъжица дрожди за 1 бутилка е твърде много, мм? За 3 дни не знам колко са се спреавили дрождите, отнел си им време за част от веселбата.
Проблем с варене на бира от такъв калибър според мен създава и самият мащаб - хмелът, да речем, трудно можеш да изчислиш и добавиш точно - количествата са минимални и дори дребни разлики във везната биха изменили цялата рецепта и очакваният резултат.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 30 Сеп 2014, 10:02

Ха-ха - "... ултра-микро ..." това ми хареса :-)

Идеята ми беше просто да мина през основния процес "от - до" щото на картинка нещата са едни, а в кухнята - съвсем иначе... Пък и се трупа опит някакъв, поне по организацията на инвентара - съдове, размери, кое след кое и къде да стои докато потрябва ... и т.н.

Абе поиграх си добре първия път - например, замесих малко от маята с брашно, което после исуших на топчета в хладилника - след няколко месеца мисля да проверя живи ли са гадинките или не.

Също след "бутилирането на униката", обрах горния слой на утайката (бях вече чел, че се състои предимно от дрожди) и всичко набутах в едно бурканче в хладилника... От там оня ден гребнах лъжичка-две и ги сложих в част от "парцалите" дето останаха на дъното на тенджерата след като прехвърлих останалото в бутилката за ферментация на Втория опит (сърце не ми даде да ги изсипя във ферментора) . Резултата на сутринта беше повече от впечатляващ - чистил съм хладилника половин час от "разходили се" дрожди - поне знам, че са все още живи гадините и това дето съм сварил им харесва :-)

Да си призная, така не съм се забавлявал от незнам кога ... пък и с тази особенна тръпка дето все се чудиш к'во ли ще излезе накрая... :-) предполагам ме разбирате...


Втория опит май върви на добре - бълбука си сериозно а и едни парцали "обикалят" из ферментора - явно кипи дива дейност ... това дето ме притеснява малко е, че на пяната от горе са се образували едни бледо кафеникави петна ... изглеждат ми като мая ама не са навсякъде а примерно на 30% от пяната ...
Абе след няколко дни ще си покаже какво е ... другото което се чудя е, че май им е топло в килера - мерих температурата във водния клапан - точно 22'С а ферменора още по-топъл - поне с 2-3 градуса - да взимам ли спешни мерки или просто да со го изчакам пък каквото излезе - такова?

лек ден
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот daniel.trifonov » 30 Сеп 2014, 10:26

...то за мерки вече е късно. Дрождите са свършили по-голямата част от работата, но няма какво толкова да стане освен да има малко по-странни аромати. Като за втора варка и като не е за конкурс няма от какво да се притесняваш толкова. И все пак занапред се стреми да осигуриш около 20°C вътре във ферментатора. Ако не охлаждаш по някакъв начин, то околна температура в помещението около 18°C би ти свършила прилична работа. Не заквасвай с дрожди преди температурата да е спаднала до 20-22°C, по-добре налей във ферментатора и остави няколко часа незаквасена пивната мъст, отколкото да заквасиш при 26-17°C.
Имай предвид и това, че колкото по малка е варката, толкова по-трудно се поддържа постоянна температура по време на озахаряването. С моите кухненски варки от по 4-5кг малц е сравнително лесно, но като правя по-голяма варка навън, то нещата са далеч по лесни. Също и при варенето е добре течността в съда да е повече висока отколкото широка. Вренето трябва да е добро но и не прекалено бурно, защото изпаряваш прекалено много вода, което те отклонява от желания краен резултат.

Успешни варки!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 30 Сеп 2014, 11:07

Благодаря,

дрождите са Нотингам и им дават "работна температура" от 14'С до 21'С ... мда-а-а - явно е, че съм извън диапазона им...

Здраве да е - ще се пробвам да намаля млако температурата някак - или с кофа и лед от фризера или ще пробвам да сглобя нещо от стар компюърен вентилатор и влажен парцал около ферментора ... каквото излезе такова ...

Другото което ми хрумва за по-натам е да спретна нещо с елемнт на Петие и 2 вентилатора - някой правил ли е подобен "хладилен кашон" и дали ще работи?
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот daniel.trifonov » 30 Сеп 2014, 12:03

Точно на тези кашони им казват хотелски мини-бар или хладилник. Вършат работа, но според мен не са особено ефективни (много голям разход на енергия имат).
Ако имаш мазе или тераса сега темепратурите са сравнително ниски и без особени усилия може да се поддържат 20°C във фверментатор с добра изолация и един нагревател за рибки. :think:
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 01 Окт 2014, 10:49

Снощи пробвах да спретна накакво пасивно охлаждане - те дрождите си се веселяха - бълбукаше средно по веднъж на 4-5с, и това е след почти 70ч.

Преместих ферментора в отворена отгоре мека хладилна чанта лепнах от едната страна на бутилката влажна кухненска хартия и сложих на дъното кен от бира пълен с лед и сол (солта забавяла топенето на леда казват) ама да е възможно най-далеч от бутилката... Резултата от комбинацията е, че от 22'С на околната, вътре в дъното на чантата въздуха падна на около 18'С и го държа така поне 4ч само с 5-6 кубчета. Преди да легна навлажних пак хартията и сложих нови кубчета - сутринта беше малко над 20'С и просто сложих нов лед. Дрождите са намлили темпа - бълбука средно на 9-10с, но вече са минали към 80ч. Явно пика е минал и к'вото са натворили това ще е - дано не съм ги стреснал много с интервенцията...


Тези дни правих и модификаци по хладилната кутия,. След бъркотията по време на Втория опит в събота (не съм ви разправял още) се оказа че кутията има големи температурни загуби.
Та подходих малко по-систематизирано. Измерихи загубите, като налях 3 литра вода на 71'С (1л + 1л вряща + още 1л на малко над 50'С - казвам по литър щото каната с която я грея е толкоз) - и след час беше на 63'С или 8 градуса на час - лошо. Най-топла беше между капака и самата кутията (съвсем очаквано, щото там изолация няма).

Спретнах капак от картон, стиропор(2.5см) които се нахлупва и стига малко по-надолу от капака. Също така омотах цялата кутия (не много добре) с подложка за ламинат. Измерих загубите пак (кутията беше на 22'С околна): от 67.3'С за час падна на 62.8С - или около 4-5' градуса загуби - малко по-добре, но далеч от желаното.

Снощи довърших и изолацията на останалата част - пак от картон и стиропор 2.5см - получи се нещо от 2 части съединени отзад като на панта от тиксо и затварящи се отпред като оствих отвор около канелката. Межу капака и тази част останха около 4-5см необхванати от нищо - сигурно ще преправя капака. Премерих пак - кутията на 22'С - същите 3л с 68.8'С паднаха на 66.6С след час - много по-добре.

Капака за сега изглежда така - единствената разлика е че слагам и домакинско фолио вътре, а долната част не съм я снимал - мисля да е след като преправя капака, измеря и тествам поне още веднъж а и се окаже, че върши работа след 'Трети опит' ... :-)))

Изображение

Другия проблем кото допринесе за бъркотията при Втори опит, беше задръстването на 'системата' за източване (какво? ... подочувам подхилкване ... а? :-) ).
Бях спретнал един маркуч с нарези - на водните проби уж източваше всичко докрай - даже действаше като сифон - но съвсем естественно (и доста неочаквано за новак като мен) се задръсти здраво. Какво ли не пробвах: клатих, духах наобратно и нищо - спасих положението с черпак, гевгир и добрия стар тензух - голяма играчка - 5л ги точих почти час докато напълня тенджерата.

Та купих гъвкава връзка, разкарах вътрешния гумен маркуч, сложих тройник, 2 свински опашки, малко тефлонова лента и се получи това - ще се тества на Трети опит:

Изображение

Това от мен, лек ви ден и успехи !!
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот daniel.trifonov » 01 Окт 2014, 13:53

Имай предвид, че топлинните загуби са по-големи при по-голяма температурна разлика вън-вътре. Ще получиш различни резултати, когато началната ти температура е различна при отделните опити. :ugeek:
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот damyan_rm » 06 Окт 2014, 10:01

Здравейте,

позабавлявах се малко и този уикенд ...

Бутилирах всичко от Втори опит - резултата е 2 пластмасови от по литър и 6 стъклени половинки - общо 5 без малко литра - пробвах малко, на вкус не киселее като "униката", но ще видим след седмица - две на какво ще прилича творението.

Поредната изненада беше с различните модели бутилки и модната затварачка дето си взех - оказа се, че "работи" само с бутилки от класическия тип - на гърлото на бутилките има 2-ри ръб който на някои модели е по-горе с 5-6мм (Будвайзер, старопилзен и английските на Фулърс са примери на такива) и съответно затварачката не успява да натисне докрай капачката - с две думи - нищо не става с тях ... както и да е, ползвах пласмасови от литър.

Да споделя и малко впечатления от модификациите по хладилната кутия - тестовете само с 3л топла вода на 71'С винаги приключваха на около 66-67'С след 1ч независимо от вариянтите за допълнително изолиране. Накрая ракарах всичко допълнително и оставих само изолацията на канелката - малко подложка за ламината която завивам с алуминево фолио. Реших, че е време да пробвам как работи на практика с малц вътре.

Приключих с Трети опит - всичко мина като по книга. Кутията "работи" изключително добре, системата за източване с гъвкавата връзка - още по-добре.

Беше останало малко под 900гр от малца (24'С) който смесих с 3-те литра топла вода (изчаках водата да падне до малко под 75'С). Сместа падна на 69.2, захлупих и след час беше паднала само на 68.4 :-) - а и йодната проба се оказа добра. Бях приготвил още 3 литра на 78'С за изплакването което тръгна учудващо добре - даже не беше мътно, но за всеки случай върнах първия литър обратно да си се прецеди пак, подложих тенджерата и колкото излизаше толкоз и наливах. След 20 минути имах 5 литра които сложих на котлона, почудих се малко и прецедих още 2 литра - да има да доливам. Вря малко над час, и доливах допълнителното на 2 пъти. Ползвах 10-11гр хмел разделен приблизително на 6гр в началото и 5гр 15 мин преди края. Добавих и ирландски мъх 5 минути преди края (но май попрекалих с него - почти пълна кафена лъжичка). Всичко изстива около час и половина и накрая във ферментора влезнаха около 4.5л. Дрождите сложих на приблизително 23'С - но май направих глупост като го изкарах на балкона, прибрах го след половин час щото погледнах термометъра на сградата отсреща - покаваше 9'С

Тази сутрин във ферментора е мъртвило - ако до довечера не се появи активност ще сложа още дрожди...май съм ги ошашкал. Другото различно с дрождите е, че им направих захарен разтвор (8гр на 200мл) но този път с нормална бяла захар - предните 2 пъти ползвах тръстикова ... Да няма нещо збъркано в нормалната захар което да я прави неподходяща?
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: "... to beer or not to beer ..." или нещо като "бира"

Мнениеот victoryvt » 06 Окт 2014, 11:15

Браво колега за ентусиазма и желанието за експериментиране.
Мисля че досега никой не беше ползвал хладилна чанта, а в Щатите я ползват масово за маштюн/лаутертюн.
Относно захарта - няма проблеми с нея, единствено се изисква да кипнеш и охладиш разтвора с нея за дезинфекция, в противен случай рискуваш всякакви бактерии по нея.
За оплетката от връзката за бойлер - сети ли се да сложиш вътре в нея нещо да я разпъва след ваденето на маркуча ?
И ако да - от какъв материал ?
Относно температурата ти на озахаряване имам лека забележка - твърде висока е и ще имаш една високоплътна бира, но с малко алкохол.
Засечи добре разликата между начална и крайна плътност.
Разликата по 0.54 дава алкохола.
(В проценти по Брикс/Плато)

Относно дрождите - до колкото схващам си ги активирал в чаша с вода и захар и после си ги влял във ферментора, след което си го оставил да се преохлади.
Ако това е постановката, има вероятност дрождите да се стресират и да паднат на дъното.
Стопляй до 20гр. и раздрусвай периодично ферментатора докато тръгне ферментация.
Ако не тръгне до 48 часа - слагай нови дрожди директно вътре. Или след леко рехидриране във вода с темп. около 20гр. (10 мин.)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron