Здравейте домашни пивовари, ентусиасти и фенове на най-добрата напитка - БИРАТА! Бих желал на първо място да Ви поздравя за уникалните неща, които всекидневно творите, просто мога да кажа само едно - ПОКЛОН! Новорегистриран съм във форума и пускам тази тема, за да може в нея да споделям всичките си воли и неволи и да търся съвети, насоки и препоръки от най-добрите - тоест Вие
Нека да започна темата с малко предистория. От години не употребявам никакъв друг алкохол освен бира (съвсем рядко нещо друго, смесено с много сок и то само ако няма бира). Пия всякаква бира, но с годините установих, че най-много допада на вкуса ми бирата от вида Вайс. В тази връзка мога да кажа, че моята любима Вайс бира е Weihenstephaner Weisbier - http://weihenstephaner.de/ Като цяло всички продукти на марката са доста качествени, лично аз харесвам много и тъмната им бира. Ако вярваме на информацията предоставена от производителя, тази бира се прави в най-старата регистрирана пивоварна в света (1050 г.), построена в манастир в Германия. От българските бири бих отличил Столично Вайс - http://zagorkacompany.bg/bg/post/306/stolichno-weiss , която също ми допада.
Така сега леко продължаваме нататък. Като голям фен на бирата, преди около половин година попаднах горе долу по едно и също време на форума тук и ел. магазин към него и на сайта birata.net. Започнах да се ровя в нета, да чета, да гледам клипове и така се запалих по идеята да сътворя някаква домашна бира и аз. Доста мислих, премислях и обмислях (мали, ама как го написах ) и въпреки, че личното ми желание беше да започна да правя бира по описания от вас начин от зърното до халбата, това не бе възможно в моя случай. Причините са много, но ще изтъкна основната - невъзможност за провеждане на озахаряване на малца, в условията които имам вкъщи, а именно готварска печка с котлони с диаметър 15-20 см., които иначе не са лоши, но всеки съд над посочения диаметър върху тях е огромна мъка (в по-голяма тенджера не мога да сваря нормално яйца и ги чакам по 1 час минимум!). Самата печка има и газови котлони, които обаче не ползвам поради страха на жена ми от газта и дъщеря ми, която е на 1 г. и 4 месеца Затова колкото и да не ми се искаше се насочих към заклеймяваните тук във форума консерви (зная вашето мнение за тях), като единствен засега начин, подходящ за мен, чрез който да се опитам да направя нещо, което може да не е толкова добро, но поне да се води "homebrew". В бъдеще с ваша помощ, ако успея да измисля начин в моите домашни условия да озахарявам малц с добър резултат, бих се насочил в тази посока. Та така се стигна до закупуването на стартов кит от сайта birata.net , който освен оборудване има и 2 консерви, съдържащи малцов екстракт. По този начин зареден с ентусиазъм и набавил си всичко нужно (в този случай) във вторник 12.08.2014г. , изкъпахме и приспахме детето и се насочих към кухнята Бих желал да опиша какво сътворих, с какво се сблъсках и какви трудности срещнах тогава.
Значи часа е около 21.30 вечерта, датата я споменах по-горе, отбрах всичко необходимо от кита и започнах да разтварям стерелизиращ препарат. Тук е момента да спомена каква бира реших да бъркам - http://www.birata.net/index.php?page=sh ... &Itemid=26 Белгийска бира от типа Вайс (естествено нали ми е любима като вид), която според производителя трябва да се получи 5 % алкохолно съдържание при плътност след ферментацията 1010 SG, общо количество 15 литра. Измих първо всичко с препарат за съдове и след това го стерелизирах с препарата включен в кита. Взех консервата, предварително я отворих (тук беше 1-вото приключение, че попаднах на китайска отварачка, която не ми свърши никаква работа, а дори почти веднага раждяса от стерелизиращия препарат, та се наложи със стерелизиран нож да я отварям) и я потопих в предварително напълнената мивка с вряла вода да се кисне. Междувременно сложих 2 литра вода в тенджера (която събира 2.5 до 3 литра макс.) на котлона да се загрява и като се стопли, разтворих там захарта. Тук да вметна само, че по рецепта захарта я дават 0.750 кг., но изрично споменават, че ако решим да ползваме например кафява захар е необходимо да се сложи 5% по-голямо количество. Аз използвах кафява нерефинирана захар, в количество около 0.790 кг., казвам около, защото кухненската везна която имам и ползвам не е цифрова, а аналогова! След около 15-20 минути киснене на консервата в мивката я изсипах директно във ферментатора (в последствие прочетох тук, че е било по-добре да поври в тенджера екстракта, ама късно), сгрях в каната гореща вода и изплакнах с нея каквото беше останало в консервата и него излях във ферментатора. Междувременно захарта се беше разтопила и оцветила в тъмнокафяво 2-та литра вода и хайде и тази смес във ферментатора. Хареса ми аромата на получената смес, която разбърках доста добре. За малко да забравя да кажа за водата, която ползвах. Понеже прочетох във форума, че чешмяната вода е за предпочитане пред минерална и изворна, но е необходимо преваряване за отстраняване на хлорта, реших да направя друго - използвах кана за пречистване на водата на Аквафлор (между другото не съм вярвал, че ще заобичам чешмяна вода, но с тая кана направо я преоткрих!), която реално не променя химичния състав на водата, но задържа гадостите от нея като хлорта. Та цялата вода която ползвах, предварително я минах през тази кана (доста бавничко става). Започнах да доливам вода на стайна температура във ферментатора, който предварително бях измерил и разграфил на литри. Спрях около 12-стия литър и реших да измеря температурата. Предварително на ферментатора отвън бях лепнал един термометър от тия за аквариуми, но не му се доверих и взех, стерелизирах и използвах на детето термометъра, с който и мерихме доскоро водата за баня (естествено стерелизиран). Тук започна голямото приключение, защото температурата на водата беше 37-38 градуса. Викам си ще изпържа дрождите ако ги сложа, ще гоня температура 25-26 градуса макс! Почна се едно чакане, бъркане, добавяне 4-5 пъти на лед, изстудяване на вода във фризера и в крайна сметка около 00.30 часа (цели 3 часа откакто бях стартирал всичко) успях да докарам температурата до 26 градуса при точно 15 литра смес във ферментатора. Измерих плътността с хидрометър и показа 1052-1053 SG, при температура на въздуха 23-25 градуса в помещението (знам, че това не са реалните стойности, предвид, че уреда е калибриран да мери на 20 градуса), което ако се постигне след ферментацията, зададената от производителя плътност от 1010, би дало алкохолно съдържание над 5%, може би 5.5-5.6% (което мен не ме притеснява). Междувременно имах и друго приключение, след като установих, че от канелката на ферментатора сълзи леко . Стерелизирах си ръцете и айде бъркай да достягам, но в крайна сметка продължи да сълзи и реших, че може би е от температурата. В последствие увих салфетка с тиксо около канелката и досега не съм забелязал да е текло (вече 3-тия ден изминава). Реших да сложа дрождите директно във ферментатора (може би беше по-добре да ги кисна първо), разбърках доста добре, затворих плътно капака, поставих водния клапан отгоре, напълних го с вода, докъдето е указано и замъкнах ферментатора в другата стая, където температурата на въздуха тия дни варира в границите от 23 до 27 градуса. Сложих го на земята под едно бюро, че да не е на пряка слънчева светлина и легнах да спя. Не знам защо очаквах изключително бурна и бърза фермантация и като станах в 07.30 часа на следващата сутрин и погледнах ферментатора, малко се разочаровах. 7 часа след добавянето на дрождите, единствения признак за промяна беше изместена вода във водния клапан в посока навън. Отидох на работа и около 09.30 получих обаждане от жена ми, която ми се кара, че в стаята миришело неприятно според нея. Викам си това е добре, явно има ферментация. По това време успях да се свържа и да си пиша с Виктор (шапка му свалям, че не само ме изтрая с въпросите ми, но ми влезе в положение и ми обясни ясно каквото ме интересуваше тогава), като той ми препоръча като се прибера от работа да опитам да отворя ферментатора за да видя дали протича нормална ферментация, има ли пяна на повърхността и т.н. Прибирайки се вкъщи влизайки в стаята, усетих доста приятна миризма на малцовия екстракт Мехурчета във водния клапан нямаше, но капака на кофата ми се видя издут. Дръпнах кофата, с намерение да я отварям и в този момент като започна едно бурно излизане на мехурчета през водния клапан, чак вода почна да изхвърля и забелязах по стената отвътре полепнала пяна Викам си няма кво да я отварям, явно има ферментация. От този момент цяла нощ чак до сутринта (това 2-рия ден) имаше бурно излизане на мехтчета през водния клапан. Днес сутринта (3-ти ден) вече позатихнаха нещата, мехурчета няма толкова, но капака на кофата е надут и като го натисна леко, веднага започва да изкарва мехурчета през клапана. Та колеги до тук съм я докарал засега и реших да задам няколко въпроса, които да ми изяснят някой моменти за по-нататък.
Бутилиране - тук имам дилема как точно да извърша процедурата. По рецепта захарта я дават 0.120 кг., ако ползвам бяла кристална захар и съответно 0.126 кг. (5% повече) ако ползвам кафява за газировка на бирата. Това прави по 4 гр. на бутилка от 0.500 л. и по 2.5-2.6 гр. за бутилка от 0.330 л. (ще ползвам стъклени бутилки). Четейки във форума като чели това количество на захарта идва малко множко, та ето го и 1-вия ми въпрос - Според Вас да спазвам ли предписанията на производителя или да редуцирам захарта? В началото мислех да ползвам захар на пакетчета, но след това видях и варианта за захарен сироп, та реших, че е по-удачен.Решил съм да източа в бутилка за минерална вода за машина (19 литра), бирата без утайката и да добавя сиропа там, да разбъркам добре и да налея след това в шишетата. С маркуч и засмукване може би няма да е удобно, затова ето го и 2-рия ми въпрос - ако прехвърлям от бутилката бирата в канче и оттам да пълня бутилките, като ги държа под наклон, ще има ли проблем? Този въпрос го задавам, защото прочетох тук, че не било добре бирата да контактува така с въздуха да не се зарази и др. такива. По препоръка на Виктор, остатъка от бирата, в която има утайка от ферментатора ще гледам да прехвърля в 2.5 литра пластмасова бутилка от бира, ще изчакам да се утаи и ще напълня още няколко бутилки от нея, че да има по-малко фира. Ето го и 3-тия въпрос - за колко време се утаява бирата? Питам и защото ферментатора сега съм го сложил на пода, ще трябва да го кача на плота в кухнята, тоест ще го пренеса до там и ще се поразбърка сместа и е добре да я оставя да се утаи. Като цяло ще се радвам на всякакви съвети, свързани с бутилирането. Да вметна тук, че в рецептата пише, че за избистряне може да се прехвърли в друг съд и да престои на малко по-ниска температура още седмица, но това все пак е Вайс, а той не ми се връзва да е много бистър, та затова ще се бутилира след седмица (ако плътността е ок). Като споменах за плътността, задължително ли да чакам да стане 1010, както е по рецепта или да кажем може да се бутилира при 1012 или 1008 (тоест с отклонение)? Реално измерването няма да е абсолютно точно, защото по всяка вероятност температурата в помещението ми ще е над 20 градуса. След бутилиране смятам да ги оставя още седмица на стайна температура бутилките и след това да ги сложа в хладилника, където измерих температура 7-8 градуса (мога да я намаля още при необходимост). В рецептата пише, че се препоръчва да отлежават 6-8 седмици, но се съмнявам да ги чакам толкова Общо взето бих се радвал да ми помогнете със съвети и насоки за по-нататък, както за бутилирането, така и за отлежаване и всичко, което сметнете за необходимо да се направи. Благодаря предварително, извинявайте за дългия ферман, но нали Ви казах в началото ентусиазъм има в изобилие, но възможностите са малки