Специално за младежта-Как се правеше пивоварство на времето

Модератор: Martin

Специално за младежта-Как се правеше пивоварство на времето

Мнениеот mirix » 19 Яну 2015, 15:23

Случайно изнамерих малко снимков материал. Как в зорите си на пивоварство сме действали. Естествено сега с магазинната подкрепа на Виктор всичко сатва по лесно.
Та започвам разкази в картинки: :lol:
Чувалче с ечемиче
230720121361.jpg

Накисваме и промиваме от осила и другите матрияли ментак в ечемика:
230720121365.jpg

230720121366.jpg

Вече измит и пречистен ечемик
240720121367.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Специално за младежта-Как се правеше пивоварство на врем

Мнениеот mirix » 19 Яну 2015, 15:29

Системата ми за покълване. Старо черчеве
250720121369.jpg

Начален стадий на покълване, точно кое след колко време се случваше не мога да кажа.
250720121370.jpg

250720121377.jpg

малко в напреднал стадий
250720121381.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Специално за младежта-Как се правеше пивоварство на врем

Мнениеот mirix » 19 Яну 2015, 15:33

Готов за съхнене :)
270720121390.jpg

тук там има изтървано някое кълнче се е показало, но..
270720121393.jpg

Сушилнята ми
280720121395.jpg

Сух малц, но има още работа по него
280720121397.jpg
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Специално за младежта-Как се правеше пивоварство на врем

Мнениеот mirix » 19 Яну 2015, 15:41

Почистване от коренчета
290720121398.jpg

и накрая около 30% излишък
290720121399.jpg

Останалата част от процедурата мисля, че вече е ясна на всички
:violin:
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Специално за младежта-Как се правеше пивоварство на врем

Мнениеот victoryvt » 19 Яну 2015, 19:05

Ам печенето ?
Трябва и повишаване до 80гр. за светъл малц и до 90-100 за мюнхенски тип. (Примерно)

Аз ползвах една печка духалка 2 квата и ми излизаше малца на цена 3лв. на кг. само енергията.
И със сушоар съм сушил и на газ и всякак - все скъпо излиза.
Бай Темелко на плочата на гаража ги сушеше на слънце ако не се лъжа :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Специално за младежта-Как се правеше пивоварство на врем

Мнениеот cervesa » 19 Яну 2015, 20:13

А печенето:по 18 часа във фурната-след първата месечна сметка за тока ми беше забранено :D
Иначе на бетона -вдигах от слънцето (за светлия малц) до 75 * :D
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Специално за младежта-Как се правеше пивоварство на врем

Мнениеот mirix » 19 Яну 2015, 21:38

Да не лъжа ама и от работа съм бягал като се намръщи да не го намокри да развали продукцията :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта

cron