Време настана за шампионски бири.....

Модератор: Martin

Време настана за шампионски бири.....

Мнениеот mirix » 30 Апр 2014, 23:06

Дойде май време да варим бири за конкурса, че да има време да отлежат. Май май късния следобед около 7 и аз се захванах пък да видим какво ще излезе.
Сега чакам да заври, та да си глътна една от последнито домашнярки :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Време настана за шампионски бири.....

Мнениеот mirix » 01 Май 2014, 13:45

Отпрах до 2 часа и днес фемрнтира с пълна сила. Направих и едно откритие, ефтино и ефикасно. С кофична от плодово кисело мляко с бонбонки за 85. ст. пробих му с ножа една дупка и нахулих водния клапан. Заспа идеално на 19 л. ферментатор с набиване и леко завъртане. Най важното е че упътнява добре.
IMG_20140501_105559.jpg

Другото нововъведение вместо клапан е наилонова кисийка с ластик. Ако види зор ще изпусне налягането, но понеже съм тук помагам за изпускането.
IMG_20140501_105619.jpg

Рецептата е:
6 кг. светъл малц болярка
на 66 гр. добавям
10 гр. карафа тип 2
10гр. караарома.
охмеляване:
90 мин магнум -20 гр.
70 мин магнум -10 гр.
20 мин жатец - 21 гр.
сухо охмеляване 5 гр. цитра

озахаряване:
52 гр. -20 мин.
55-56 гр. - 10 мин.
62 гр. - 10 мин.
66 гр. - 45-50 мин.
72 гр. - 20 мин.
загряване до 78

начален екстракт 14%
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта

cron