Dejmos написа:Първо, въпросът ти за филтърчето. Върши добра работа при източване на бирата от ферментора след сухо охмеляване, ако хмелът е насипан свободно. Все пак трябва да се внимава да не се вдигне много хмел от дъното, защото ще го запуши. За филтриране на други неща в домашното пивоварство няма да има голямо приложение - площта му е малка за маштюна, няма да филтрира финни утайки и едва ли ще понесе температури за варене...
Захарният сироп предпочитам да го дозирам в бутилките. Направих си просто и удобно приспособление за дозиране на 5мл. Всеки път, когато съм смесвал сиропа или отделената бирена мъст с бирата във ферментира, съм имал нееднакво газиране. Дори със сайдера на жената го имах този проблем, а там доливах ябълко сок, не захарен сироп.
Сипвал съм и директно захар в бутилките, идеално се получи със захар на пакетчета.
Имам въпрос за нагревателя в маштюна ти. Не е ли твърде компактен за тази мощност? Малка площ на топлоотдаване, а висока температура. Има опасност от загаряне. Случи ми се веднъж, а нагревателят ми беше 1,5квт.
Благодаря за отговора относно филтърчето!
Иначе за нагревателя. Поради липса на много опит, не знам доколко отговорът ми би бил представителен, но за двете ми варки досега не съм имал абсолютно никакви проблеми. Разбира се подгряването го правя при непрекъснато разбъркване, поради притеснение да не загори и с цел уеднаквяване на температурата, че иначе много лъже термометра.
Относно бирите. В крайна сметка първата остана с по-слаба газировка, затова реших, втората да бутилирам с 6 гр/л захар.
Така и направих. Снощи 4 дни след бутилирането реших да я пробвам. Мдаааа. Газировката е значително по-добра. Не знам обаче, дали това ще е крайното положение или има още захар за доизяждане от дрождите. Мисля да чакам до събота и да я прибирам в хладилника. По отношение на вкуса и аромата втората е с по-слабо изразен хмелов аромат и вкус(заради по-слабото охмеляване спрямо предходната), по-малко горчива. Доста ми допадна. Смея да твърдя, че съм доволен от себе си и постигнатите резултати. Засега.