Отделяне на гъбеста утайка на повърхността във ферментатора

Модератор: Martin

Отделяне на гъбеста утайка на повърхността във ферментатора

Мнениеот petiomalchev » 29 Юни 2017, 11:53

Варя почти винаги с ирландски мъх, вече два пъти ферментрам в нов бидон 40л. стария беше 20л. диаметрите им са почти еднакви. Различават се по височината.
И при двете бири които ферментирах в новия бидон част от утайката изплува на повърхността. На дъното и на повърхноста структурата на утайката е една и съща, гъбеста наверно заради използването на ирландски мъх. В старият бидон съм ферментирал с Нотингам и WB-06 в новия Абатски и US-05.
Не ми се вярва да се получава тази утайка на повърхността в следствие на различните видове дрожди.
Дали може да се дължи на различната форма на ферментатора /по голямата височина/ ?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Отделяне на гъбеста утайка на повърхността във ферментат

Мнениеот stoyanninov » 29 Юни 2017, 12:01

stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Отделяне на гъбеста утайка на повърхността във ферментат

Мнениеот victoryvt » 30 Юни 2017, 09:14

УС-05 са си такива - ферментацията минава бързо, без някаква кой знае каква пяна. Обаче накрая, когато вече няма екстракт за сваляне изведнъж започва да прави голяма пяна горе - сякаш тепърва започва ферментацията.
Аз понякога я изгребвам и изхвърлям, но не е задължително.
Ако изчакаш малко повече - постепенно спада и се утаява.
За абатските нямам опит, но знам от други че са много бързи. Нищо чудно и те да са като американските.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Отделяне на гъбеста утайка на повърхността във ферментат

Мнениеот petiomalchev » 03 Юли 2017, 11:41

Това което се отделя на повърхността е част от утайката с гъбеста структура, ако се получи и следващият път ще кача снимка.
Преди преточването го отделям с решетъчна лъжица.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Отделяне на гъбеста утайка на повърхността във ферментат

Мнениеот petiomalchev » 09 Юли 2017, 15:28

Този път нямаше гъбеста утайка на повърхността, имаше пяна което мисля че е нормално.
На дъното утайката си беше нормална не както предните пъти като пресечен крем карамел.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Отделяне на гъбеста утайка на повърхността във ферментат

Мнениеот petiomalchev » 09 Авг 2017, 08:31

При варка 17 отново се получи тази гъбеста утайка.
Ето как изглежда на повърхността
в17гутайка.JPG

и на дъното
в17 утайка.JPG

Мисля че се получава така при по високо алкохолните бири над 6%
Горният слой го обирам внимателно с една метална цедка за шварц кафе, структурата му е същата като утайката на дъното.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта

cron