На гости на "Среднощниците"

Модератор: Martin

На гости на "Среднощниците"

Мнениеот ALL_ON » 04 Май 2017, 17:23

Всичко започна малко преди Националния конкурс с нещо като бас :) Аз, Стоян и Тошко имахме записани стаутове в конкурса. Уговорката ни беше, който получи най-много точки, другите двама му дължат 20 литра бира по негов избор :D В крайна сметка аз получих 35 точки, Стоян 36, а Тошко 37 ;) Както се казва, уговорката си е уговорка и със Стоян трябваше да отреагираме :lol: Та след като поръчахме и чакахме хмел от Великобритания, снощи пристъпихме към варката. Решихме да бъде в "бърлогата" на "Среднощниците", защото по този начин можем да сварим повече бира и да има и за нас :) Пристигайки в "Убежището" бях посрещнат от Стоян и Надето, успях да се запозная отблизо с всичко, което са сътворили до момента и мога да кажа, че съм меко казано впечатлен! Няма смисъл да разводнявам темата и да описвам инсталациите и "благинките", които притежават, само ще Ви кажа, че на ниво домашно пивоварство едва ли в България има по-добре обмислено и конструирано, работещо оборудване! Та стига съм писал фермани, идеята ми е да споделя каква бира сътворихме:
-Рецепта: Сингъл Хоп Мозаик ИПА, на която дадохме името: "BASSS"
- Малц:
17 кг. Гръцки Пейл Ейл;
1 кг. Виена;
0.5 кг. КараМюних 2 /добавен само при промиването/
-Вода за озахаряване 1/3, като тука мога да нарека Надето "Майстор на корекцията" :lol: /нека тя каже какво и слага и как и бая/
- Озахаряване: 45 минути на 65 гр., 15 минути на 72 гр. и машаут на 78 гр.
- Промиване с вода на 80 гр. до събиране на около 80-85 литра на 12,5 Брикс.
- Варене общо 90 минути, с добавяне на хмел по следната схема:
100 гр. Мозаик на 60 минути преди края на варенето;
16 гр. Ирландски мъх на 15 минути преди края на варенето;
200 гр. Мозаик на 5 минути преди варенето;
150 гр. Мозаик в съда за уърпул след края на варенето.
След края на варенето имахме 70-75 литра на 15 Брикс и ИБУ по калкулатор между 50 и 60, но след варенето като я опитахме ми се видя по-горчива :)
Охлаждане до 20 гр. и заквасване със стартер на дрожди Wyeast-1272 American ale II, който бях започнал да приготвям от предния ден.
Ферментация - контролирана при 19 гр. вътре във ферментатора.
Планирано е и откаляване на бирата след първичната ферментация и добавяне на още 500 гр. хмел Мозаик за сухо охмеляване ;)

В най-общи линии това е сътворено до момента. В заключение искам да благодаря на Надето и Стоян за гостоприемството и за това, че проявиха търпение да ми разясняват нещата покрай всичко свързано с оборудването им и се надявам да не съм им досадил, много :D
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: На гости на "Среднощниците"

Мнениеот dandilov » 04 Май 2017, 18:43

Е това се казва "Пивоварска задруга"!
Поздравления колеги! :clap: :clap: :clap:
Цялата схема и всичко описано изглежда перфектно!
Ако мога да изразя някои лични предпочитания, в тая рецепта бих използвал хмел Амарило вместо Мозаик. Със съответните корекции на грамажа, разбира се, поради различният процент алфа киселини.
Бих направил трето откаляване за една седмица, след сухото охмеляване.
И бих ферментирал на 20, 21 или 22 градуса вътре във ферментатора, поради високото плато.
Пак да кажа, че това са си мои виждания и не сте длъжни да се съобразявате с тях. ;) :)
Успех! И да се похвалите какво се е получило накрая.
:obscene-drinkingcheers:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: На гости на "Среднощниците"

Мнениеот cervesa » 04 Май 2017, 22:32

Ако е достатъчно светла (а би трEбвало!) може да е вероятният победител в Golden Rhombus ;)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: На гости на "Среднощниците"

Мнениеот ALL_ON » 04 Май 2017, 23:54

Да, светла е! Обмисляхме участие в конкурса на Ромбус и в този в Хърватия (до колкото зная има записано ентри), но тепърва ще се види какво ще се получи и ще се прецени.
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: На гости на "Среднощниците"

Мнениеот Dave Lombardo » 05 Май 2017, 09:00

Pics or it didn't happen! ;)
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: На гости на "Среднощниците"

Мнениеот ALL_ON » 05 Май 2017, 09:13

Тука имам голям грях :oops: Трябваше да снимам доста, но реших да се концентрирам върху оборудването (щото си е интересно) и варката като цяло. Стоян ми щракна една снимка до казаните, но не съм фотогеничен, че да я качваме :D
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: На гости на "Среднощниците"

Мнениеот stoyanninov » 05 Май 2017, 09:48

Влади, благодарим за милите думи. Винаги е приятно да обсъдиш с колелга кое, как и защо. Според мен по-честите колабораци, са един от начините да се вдига нивото на домашното пивоварене.
Докато варяхме тази бира, сложихме за сухо охмеляване, предишна, с почти същата рецепта, но сингъл хоп амарило :). Така че на Шопския конкурс ще имаме възможност да ги тестваме head to head (ако стане мозаика де).
Тези дни обмислям да пусна по-пространна тема относно оборудването, технологията зад него и бъдещи идеи за развитие. Подплатено с някоя и друга снимка разбира се.
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: На гости на "Среднощниците"

Мнениеот ALL_ON » 29 Май 2017, 14:24

В крайна сметка бирата вече е бутилирана (кегирана). Кегираната версия е 6,5% алкохол, а бутилковата 6,7% алкохол. Смятам, че се получи една добра бира, с много хубав аромат и вкус. При бутилките има лека мътност от хмела (сухото охмеляване беше директно, без торбички), но това по никакъв начин не повлиява на вкуса на бирата. Имахме леки премеждия при бутилирането, като например след бутилиране на 1/3 от количеството, установихме, че сме забравили да сложим захар за газировка :D Стоян ще помни това бутилиране няколко месеца, а ако го забрави случайно, ще му го напомня белега от изгаряне с врял захарен сироп на ръката :cry: Резултатът според мен си струваше усилията и жертвите :clap:
Прикачени файлове
18789353_1418273331542275_1653764862_o.jpg
Сингъл Мозаик ИПА след газоровка, неотлежала!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron