Каква е трайността на домашната ни бира?

Модератор: Martin

Re: Каква е трайността на домашната ни бира?

Мнениеот dandilov » 07 Май 2017, 12:02

^ Съгласен с всичко, с леко "въздържал се" за вайцена! ;) :D
Да! Един слаб и свеж Берлинер вайс е редно да се пие пресен. Той няма потенциал да отлежава.
Но аз досега съм правил само силен вайцен. Когато е пресен, ми наподобява на разредена, силно ароматна боза и не мога да разбера какво точно пия. :D
Пресният вайцен съдържа осезаемо количество ацеталдехид (вкус и аромат на зелени ябълки). Който не само е нежелан, а и вреден!
Поради което излагам тезата за известно "лагеруване".
За 3 - 4 седмици в хладилника "зелената ябълка" изчезва. Формира се цялостно ароматният и вкусов профил. Изчиства се, така да се каже.
Остават основните естери, които дават истинския краен резултат, в зависимост от начина на ферментация и др.
На мен поне не са ми изчезвали ароматите след 20 дена отлежаване, а по-скоро са се подчертавали основните такива.
:obscene-drinkingcheers:
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Каква е трайността на домашната ни бира?

Мнениеот Martin » 07 Май 2017, 14:02

Не съм съгласен с вайса. А за берлинера да не говорим. Слаб но търпи доста отлежаване. За моя вкус и наблюдения, време от зърно до чаша:
Вайс: 2 до 3 седмици
ИПА: 3 до 5 седмици
Пейл и Амбър ейл: 30 до 60 дни
Стаут: 40 до 80 дни
Лагер светъл: след 2рия месец
Раух лагер: 3 до 6 седмици
Силни лагери и ейлове след 4тия месец
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Предишна

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта

cron