При последното варене сипах по-рязко малца при смесването и се получиха буци, които разбих трудно.
И ми дойде една идея, заимствана от кулинарията (брашното за сгъстяване на ястия се размива със студена вода).
Не може ли същия подход да се приложи към малца?
Ползвайки този калкулатор https://www.brewersfriend.com/mash/
сметнах, че ако смеся 5 кг малц с температура 20*С с 5 литра вода с температура 27*С ще получа каша с температура 25*С. След това с доливане на 10 литра вряща вода (98*С) температурата ще се повиши до 68*С при съотношение вода-малц 3:1.
На теория изглежда добре.
Разбъркването на малца със студена вода ще избегне появата на буци и ще позволи по-бързо и равномерно смесване. След това съотношението и температурата са подходящи за първа пауза.
Виждате ли някакви проблеми в този подход?