Въпреки, че зная, че е по-добре да се вдигне температурата на майша до 78 гр. преди да започне промиването, за сега не съм съумявал да го направя и следователно съм започвал директно промиване! Бирата пак се получава и всичко изглежда наред, не мога да изкажа мнение къде точно би могло да има проблем. Ефективността ми е нормална. Видях в нета някакъв калкулатор, който изчислява, колко литра вряла вода трябва да се добави, че да се вгигне необходимата температура до 78 гр., но сметнах и прецених, че съдът ми няма да побере такова количество и за сега съм се отказал от вдигане на 78 гр. преди промиване. Ще помисля вариант и за това, но до тогава действам както съм го правил до сега и се надявам всичко да е наред
Така, сега да споделя, че преди малко метнах в Пейл Ейла Амарилото за сухото охмеляване. Съвсем случайно ми попадна някаква малка торбичка от нещо като перде, но не точно с доста висока пропускливост, но много фино. Преварих я, дезинфекцирах, сложих вътре метална тежест (отново преварена и дезинфекциярана), метнах хмела, завързах здраво и отиде да плува във ферментатора! За мое щастия практикувания стил на плуване бе "като пирон на дъно" Ще държа така още 7 дни и ще се бутилира. Гадовете 2-ро поколение са опасли всичко според мен за около 76 часа. За първи път не бях около ферментатора по време на бурната фермантация (бях командировка), но гледам, че всичко е минало гладко уж.
P.S. Сложих да изстудявам контролната ПВЦ бутилка от Амбър Ейла и мисля по-късно тази вечер да я отворя за да видя как е газировката и вкуса след 7 дена на стайна температура след бутилиране. Ако ми се стори всичко ок, места цялото количество в хладилника. Снимки на бирата ще кача по-късно