Страница 1 от 1

Пяна

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2023, 17:48
от Калековски
Здравейте колеги, варя биричка от 2 или 3 години но от скоро започнах да имам проблем който не мога да си обясня.
1.При варенето постоянно излиза много пяна и изкипява.
2. След като бирата ми вече е готова и си я налея в чашата се образува хубава пухкава пяна като крем но не се задържа а около 30 секунди изчезва напълно.
Не знам каква може да е причината.
Иначе си озахарявам на 64- 45 до 50мин. на 72- 20мин. Йодна проба прекрасна и на 78 градуса маш ъп.
Малцове пилсенер, кара пилс, меланоиден, мюнхен 1.
Дрожди Нотингам
Ферментация при 16 -18 градуса.Имам си приспособление което се охлажда с климатик специално за целта . Начален екстракт 12P и краен 2
Ферментацията си протича идеално.Бутилирам и газирам с пивна мъст.Газировката и бирата като цяло си става супер но тази пяна като не се задържа ме дразни.
Ако бихте били така любезни да дадете едно рамо ще съм благодарен.

Re: Пяна

МнениеПубликувано на: 11 Дек 2023, 13:34
от BatVentsi
Здравей, колега:
1.При варенето постоянно излиза много пяна и изкипява.
- Сигурен ли си, че съда ти е достатъчно голям за варките, които правиш? При по-малки варки и силно варене, много лесно се образува така наречения boil-over. Но това би трябвало да е проблем само в първите 10-15 мин. Ползвай обикновен спрей със студена вода върху пяната за да я овладееш или намали силата на варене докато протеините не си свършат работата и пяната намалее от самосебе си. При моите варки в казана имам около 130 литра течност и е съвсем нормално да имам 20 см пяна. Често е и изкипявала, ако не стоя близо до котлона.

2. След като бирата ми вече е готова и си я налея в чашата се образува хубава пухкава пяна като крем но не се задържа а около 30 секунди изчезва напълно.
- Причини много.
- препарати по чашите (винаги плакни със много гореща вода). Ако трябва да сме честни, за да имаме винаги хубава пяна, чашата трябва да е отново измита и подсушена преди всяко наливане, но кой ли има време за това
- паузата ти на 64 е недостатъчна според мен. Тоест, 15-20 мин на 61-62, 40-50 на 65-66 и 20-на минути на 68-70 (или 60 мин на 66 и вдигам към 70-72). Тук някъде си правя и йодната проба. На 72 стоя главно ако правя нещо със пшеница. Така съм чувал, така са ме учили, не боли да направя пауза от 20 мин преди машаут.
- Съставките на рецептата също влияят. Повече хмел, повече консистентна пяна
- Начина на наливане
- .....и други

Ако бирата е вкусна, изчезващата пяна вече рядко ме впечатлява.

Това е един Сезон, който винаги правя зимата/ранна пролет и отлежавам на 3 градуса до късно лято. Това е резултата. 6.8% ABV, 30 IBU (стойностите са приблизителни)
Същото ще варя около Коледа. Весели празници.
1702291239790.jpg
1702291239765.jpg