Въпрос относно първа варка
Публикувано на: 28 Яну 2022, 12:26
Здравейте(ако все още има някой тука ), дойде време и за моята първа варка. Тоест, мина ѝ времето, защото беше вчера.
Имам няколко въпроса, за които не намирам информация. Изчетох доста тук, но останаха някои въпроси.
Взех си оборудване за мързеливци(торби за варене и охмеляване) и вчера варих. Всичко точно, но имаше няколко проблема(освен че разнасях и пресипвах пивна мъст и ме заболя кръста). Правих бирата по рецепта, но смених два малца с подобни, защото нямаше в наличност. Гледах да спазвам температурите, но при озахаряването се случи нещо странно. Първо термометъра ми показваше едни градуси отстрани на торбата, след това станаха много високи, над 76-7-8 като го преместих вътре в торбата при малцовете. Излезе си от озахаряването мисля, че около 22P по рефактометъра, което не знам дали е добре, но май е. Също, след промиването 6P. Общо 5 мин. преди края на варенето беше 12,3P, като по рецепта беше 11,5, но предвид, че смених 2 от малцовете, които бяха с доста по-незначително количество от общото и предвид, че е първи път, мисля, че това е окей. Та единият от проблемите е, че много се бяха вдигнали градусите при озахаряването. Дали е възможно да е станала някаква мизерия заради това? Като видях, бързо махнах от котлона, разбърквах, температурата си падна бавно, но не беше 64 градуса 45 мин, както е по рецепта.
Също, имах стар стерилизиращ продукт na2s2o5. Не вярвам да се е развалил, защото просто е на няколко години и се беше повтвърдил, но го изчегъртах и разтворих . Та дали според вас има някакъв проблем с това или не?
Също, сега ми е бирата във ферментатор, който е една кофа с клапан отгоре и кранче. Купувах я отдавна, но това с готовите "китове" не е за мен, исках да си сваря бира от-до, истинска, не с някакви екстракти. Та, сега ми отлежава там бирата, 1-ви ден, сложил съм клапана и чакам да чуя за някаква активност. До 2-3 дни ли трябва да я очаквам? И още един проблем. Трябва да "откалявам" бирата от дрождите по някое време и да я преместя в друг съд. Тук ми изникват два въпроса. Може ли в тенджерите, в които я варих да я пресипя? Те са инокс, мисля, че така се казваше, с капаци. Ако не, в какъв съд? Също, нали трябва възможно най-малък досег с кислород да има течността, за да не се зарази. Проблем ли е да я прехвърлям от съд в съд. Защото после за да я бутилирам, пак трябва да я пресипя във ферментатора, понеже има кранче и маркуче, с което ще стане много по-лесно. А и това си му е предназначението. Обмислям и да не я "откалявам" ама тогава не знам какво ще се получи. Съвет? Ако не е проблем, ще я пресипя 2 пъти, естествено в стерилизирани съдове. И още един въпрос. От къде бутилки? Дадох немалко пари за оборудване, не за да съм голям "гъзар", а за да ми е удобно при варене и след това. Тоест, предпочитам рефактометър за 50 кинта, ама е супер удобен с 3-4 капки. Предпочитам 2-3 хубави, големи съда и торба за озахаряване, вместо да се мъча да ценя и т.н. И все пак си е инвестиция ако човек го кефи, а аз определено от бая години искам да си варя бира. Та искам и хубави, обикновени, кафяви бутилки от 500 мл, където да си затворя бирата. От къде да купя в София? Идеята е, че има едно място на др. край на града, а като си сметнах бутилките ми излязоха 17 лева, доставката е 10-12 и ако има от някъде по-близо да купя или на по-нормални цени... Като цяло искам нови шишета, които да измия и стерилизирам, а не някакви събрани от кофите примерно и вътре да трябва да ги жуля като идиот. След изпиване, мия шишето, връщам суша, връщам капачката и да е в някакво прилично състояние бутилката. Сигурно и още въпроси бих имал, ама дано някой отговори, че гледам доста от темите са поизостанали. Мерси предварително за всяка помощ!
Имам няколко въпроса, за които не намирам информация. Изчетох доста тук, но останаха някои въпроси.
Взех си оборудване за мързеливци(торби за варене и охмеляване) и вчера варих. Всичко точно, но имаше няколко проблема(освен че разнасях и пресипвах пивна мъст и ме заболя кръста). Правих бирата по рецепта, но смених два малца с подобни, защото нямаше в наличност. Гледах да спазвам температурите, но при озахаряването се случи нещо странно. Първо термометъра ми показваше едни градуси отстрани на торбата, след това станаха много високи, над 76-7-8 като го преместих вътре в торбата при малцовете. Излезе си от озахаряването мисля, че около 22P по рефактометъра, което не знам дали е добре, но май е. Също, след промиването 6P. Общо 5 мин. преди края на варенето беше 12,3P, като по рецепта беше 11,5, но предвид, че смених 2 от малцовете, които бяха с доста по-незначително количество от общото и предвид, че е първи път, мисля, че това е окей. Та единият от проблемите е, че много се бяха вдигнали градусите при озахаряването. Дали е възможно да е станала някаква мизерия заради това? Като видях, бързо махнах от котлона, разбърквах, температурата си падна бавно, но не беше 64 градуса 45 мин, както е по рецепта.
Също, имах стар стерилизиращ продукт na2s2o5. Не вярвам да се е развалил, защото просто е на няколко години и се беше повтвърдил, но го изчегъртах и разтворих . Та дали според вас има някакъв проблем с това или не?
Също, сега ми е бирата във ферментатор, който е една кофа с клапан отгоре и кранче. Купувах я отдавна, но това с готовите "китове" не е за мен, исках да си сваря бира от-до, истинска, не с някакви екстракти. Та, сега ми отлежава там бирата, 1-ви ден, сложил съм клапана и чакам да чуя за някаква активност. До 2-3 дни ли трябва да я очаквам? И още един проблем. Трябва да "откалявам" бирата от дрождите по някое време и да я преместя в друг съд. Тук ми изникват два въпроса. Може ли в тенджерите, в които я варих да я пресипя? Те са инокс, мисля, че така се казваше, с капаци. Ако не, в какъв съд? Също, нали трябва възможно най-малък досег с кислород да има течността, за да не се зарази. Проблем ли е да я прехвърлям от съд в съд. Защото после за да я бутилирам, пак трябва да я пресипя във ферментатора, понеже има кранче и маркуче, с което ще стане много по-лесно. А и това си му е предназначението. Обмислям и да не я "откалявам" ама тогава не знам какво ще се получи. Съвет? Ако не е проблем, ще я пресипя 2 пъти, естествено в стерилизирани съдове. И още един въпрос. От къде бутилки? Дадох немалко пари за оборудване, не за да съм голям "гъзар", а за да ми е удобно при варене и след това. Тоест, предпочитам рефактометър за 50 кинта, ама е супер удобен с 3-4 капки. Предпочитам 2-3 хубави, големи съда и торба за озахаряване, вместо да се мъча да ценя и т.н. И все пак си е инвестиция ако човек го кефи, а аз определено от бая години искам да си варя бира. Та искам и хубави, обикновени, кафяви бутилки от 500 мл, където да си затворя бирата. От къде да купя в София? Идеята е, че има едно място на др. край на града, а като си сметнах бутилките ми излязоха 17 лева, доставката е 10-12 и ако има от някъде по-близо да купя или на по-нормални цени... Като цяло искам нови шишета, които да измия и стерилизирам, а не някакви събрани от кофите примерно и вътре да трябва да ги жуля като идиот. След изпиване, мия шишето, връщам суша, връщам капачката и да е в някакво прилично състояние бутилката. Сигурно и още въпроси бих имал, ама дано някой отговори, че гледам доста от темите са поизостанали. Мерси предварително за всяка помощ!