Здравейте(ако все още има някой тука ), дойде време и за моята първа варка. Тоест, мина ѝ времето, защото беше вчера.
Имам няколко въпроса, за които не намирам информация. Изчетох доста тук, но останаха някои въпроси.
Взех си оборудване за мързеливци(торби за варене и охмеляване) и вчера варих. Всичко точно, но имаше няколко проблема(освен че разнасях и пресипвах пивна мъст и ме заболя кръста). Правих бирата по рецепта, но смених два малца с подобни, защото нямаше в наличност. Гледах да спазвам температурите, но при озахаряването се случи нещо странно. Първо термометъра ми показваше едни градуси отстрани на торбата, след това станаха много високи, над 76-7-8 като го преместих вътре в торбата при малцовете. Излезе си от озахаряването мисля, че около 22P по рефактометъра, което не знам дали е добре, но май е. Също, след промиването 6P. Общо 5 мин. преди края на варенето беше 12,3P, като по рецепта беше 11,5, но предвид, че смених 2 от малцовете, които бяха с доста по-незначително количество от общото и предвид, че е първи път, мисля, че това е окей. Та единият от проблемите е, че много се бяха вдигнали градусите при озахаряването. Дали е възможно да е станала някаква мизерия заради това? Като видях, бързо махнах от котлона, разбърквах, температурата си падна бавно, но не беше 64 градуса 45 мин, както е по рецепта.
Също, имах стар стерилизиращ продукт na2s2o5. Не вярвам да се е развалил, защото просто е на няколко години и се беше повтвърдил, но го изчегъртах и разтворих . Та дали според вас има някакъв проблем с това или не?
Също, сега ми е бирата във ферментатор, който е една кофа с клапан отгоре и кранче. Купувах я отдавна, но това с готовите "китове" не е за мен, исках да си сваря бира от-до, истинска, не с някакви екстракти. Та, сега ми отлежава там бирата, 1-ви ден, сложил съм клапана и чакам да чуя за някаква активност. До 2-3 дни ли трябва да я очаквам? И още един проблем. Трябва да "откалявам" бирата от дрождите по някое време и да я преместя в друг съд. Тук ми изникват два въпроса. Може ли в тенджерите, в които я варих да я пресипя? Те са инокс, мисля, че така се казваше, с капаци. Ако не, в какъв съд? Също, нали трябва възможно най-малък досег с кислород да има течността, за да не се зарази. Проблем ли е да я прехвърлям от съд в съд. Защото после за да я бутилирам, пак трябва да я пресипя във ферментатора, понеже има кранче и маркуче, с което ще стане много по-лесно. А и това си му е предназначението. Обмислям и да не я "откалявам" ама тогава не знам какво ще се получи. Съвет? Ако не е проблем, ще я пресипя 2 пъти, естествено в стерилизирани съдове. И още един въпрос. От къде бутилки? Дадох немалко пари за оборудване, не за да съм голям "гъзар", а за да ми е удобно при варене и след това. Тоест, предпочитам рефактометър за 50 кинта, ама е супер удобен с 3-4 капки. Предпочитам 2-3 хубави, големи съда и торба за озахаряване, вместо да се мъча да ценя и т.н. И все пак си е инвестиция ако човек го кефи, а аз определено от бая години искам да си варя бира. Та искам и хубави, обикновени, кафяви бутилки от 500 мл, където да си затворя бирата. От къде да купя в София? Идеята е, че има едно място на др. край на града, а като си сметнах бутилките ми излязоха 17 лева, доставката е 10-12 и ако има от някъде по-близо да купя или на по-нормални цени... Като цяло искам нови шишета, които да измия и стерилизирам, а не някакви събрани от кофите примерно и вътре да трябва да ги жуля като идиот. След изпиване, мия шишето, връщам суша, връщам капачката и да е в някакво прилично състояние бутилката. Сигурно и още въпроси бих имал, ама дано някой отговори, че гледам доста от темите са поизостанали. Мерси предварително за всяка помощ!