Първи опит
Публикувано на: 23 Сеп 2020, 13:28
Здравейте, да споделя за моя първи опит и да попитам да отива ли в канала.
Реших да заложа като за първи опит с малцов екстракт ( не ми се искаше но така ме посъветваха).
Пристигна всичко и започнах, дезинфекция на всичко. Разтворих екстракта със захар за ферментация в 3 л топла вода и разбърках до разтваряне, добавих още 20 л вода до общо 23л както е по рецепта. Започнах да бъркам да се получи пяна и накрая добавих дрождите, като сместа я бях свалил до 24 градуса ( поръсени върху пяната). Затворих капака и сложих водния клапан.
След няколко дена погледнах, че ферментацията нещо я няма и се зачетох пак в рецептата, оказа се че вместо 600 грама захар съм сложил 180 грама. И с кой акъл реших, че ще добавя още, и така отварям аз и започвам да сипвам захар и това чудо като започна да се надига и ври, стана страшно мазало на всякъде. Сега съм я затворил кофата но ферментация няма.
Та въпроса ми е да чакам ли нещо или да купя малц и да се сваря както му е реда и да изхвърля това
Реших да заложа като за първи опит с малцов екстракт ( не ми се искаше но така ме посъветваха).
Пристигна всичко и започнах, дезинфекция на всичко. Разтворих екстракта със захар за ферментация в 3 л топла вода и разбърках до разтваряне, добавих още 20 л вода до общо 23л както е по рецепта. Започнах да бъркам да се получи пяна и накрая добавих дрождите, като сместа я бях свалил до 24 градуса ( поръсени върху пяната). Затворих капака и сложих водния клапан.
След няколко дена погледнах, че ферментацията нещо я няма и се зачетох пак в рецептата, оказа се че вместо 600 грама захар съм сложил 180 грама. И с кой акъл реших, че ще добавя още, и така отварям аз и започвам да сипвам захар и това чудо като започна да се надига и ври, стана страшно мазало на всякъде. Сега съм я затворил кофата но ферментация няма.
Та въпроса ми е да чакам ли нещо или да купя малц и да се сваря както му е реда и да изхвърля това