Страница 1 от 1
кога се добавя количеството захар посичено в рецептите
Публикувано на:
21 Май 2020, 15:14
от yanko59
Здравейте,
Аз съм начинаещ е тази област.
В някои рецепти видя, че в раздела където се посочва какъв малц да се използва се посочва и определено количество захар ( посочва се и типа на захарта ) Това количество захар се калкулира и крайното количество на малца посочен в рецептата.
Въпроса ми е кога и как се добавя тази захар.
Не успях да намеря информация по този въпрос.
Предварително благодаря за съдействието
Re: кога се добавя количеството захар посичено в рецептите
Публикувано на:
22 Май 2020, 12:03
от dr_slavov
Захарта може да се добави по всяко време на варенето включително и след края на варенето, преди да си охладил.
Какъв ефект търсиш с добавянето на захар? Като на начинаещ ти препоръчвам да забравиш захарта на първо време. Свари първо няколко бири от малц и хмел. Като видиш процеса и какво се получава ще имаш по-голяма яснота, защо и кога да сложиш захар.
Re: кога се добавя количеството захар посичено в рецептите
Публикувано на:
22 Май 2020, 12:36
от MadButcher
Посочи рецептата, за да видим какво е искал да каже автора. Както каза колегата, рецептите с добавени захари не са най-подходящи за начинаещи. Някои стилове го допускат като американски барлиуайн или в някои бегийски стилове слагат кенди шугър, други добавят лактоза, която е неферментираща за NEIPA или по-точно при Milkshake IPA. А може би си прочел , че се добавя захар за газиране в бутилките ?
Re: кога се добавя количеството захар посичено в рецептите
Публикувано на:
22 Май 2020, 13:59
от victoryvt
А може би колегата говори за рецепти за бира от малцов екстракт и захар (консерви) ?
А ние тук сме фенове на пивоваренето от зърно ...
Re: кога се добавя количеството захар посичено в рецептите
Публикувано на:
22 Май 2020, 14:46
от MadButcher
Мне това ме отврати преди години в екстрактното пивоварене - захарта. Чак когато "открих" зърното, реших да пробвам и аз
Re: кога се добавя количеството захар посичено в рецептите
Публикувано на:
22 Авг 2020, 07:47
от Don Reba
MadButcher написа:Мне това ме отврати преди години в екстрактното пивоварене - захарта. Чак когато "открих" зърното, реших да пробвам и аз
не е нужно да я слагаш, аз като начинаещ тръгнах от консерви, и пробвах в половин обем, без захар, става много хубавабира, само дето цената ти идва почти колкото хубава магазинска бира