Дъх на ябълки
Публикувано на: 05 Дек 2019, 13:54
Здравейте приятели,
Напоследък варките ми често страдат от дъх и вкус на зелени ябълки. Понякога е поносимо, понякога варката отива в канала, понякога всичко е наред.
Доста четох и изглежда този аромат се дължи на съединението ацеталдехид. За борба с него се препоръчва по-висока температура на ферментация, здрава мая и т.н, все стандартни неща.
След няколко експеримента не успях да фиксирам точната причина за този дефект в бирите ми.
Въпросът ми към вас е, имате ли личен опит с подобен проблем и как се справяте с него?
Ето параметрите на последната ми провалена варка:
Начален екстракт - 11% (Винаги работя с 10 до 12%)
Дрожди - S-04 Safale. В дрождите съм сигурен, винаги ги хидратирам предварително, поне визуално ферменацията беше правилна.
Температура на ферментация - 20 градуса. Тубата седи в хола и околната температура варира, но винаги в интервала 20-23.
Зърното беше 50% pils и 50% munich с малко carafa за тъмен цвят. Общо за озахаряване и промивка 7л вода на килограм малц.
Озахаряване 50 минути на 66 градуса, варка 60 минути.
Бирата престоя върху маята 3 седмици.
Напоследък варките ми често страдат от дъх и вкус на зелени ябълки. Понякога е поносимо, понякога варката отива в канала, понякога всичко е наред.
Доста четох и изглежда този аромат се дължи на съединението ацеталдехид. За борба с него се препоръчва по-висока температура на ферментация, здрава мая и т.н, все стандартни неща.
След няколко експеримента не успях да фиксирам точната причина за този дефект в бирите ми.
Въпросът ми към вас е, имате ли личен опит с подобен проблем и как се справяте с него?
Ето параметрите на последната ми провалена варка:
Начален екстракт - 11% (Винаги работя с 10 до 12%)
Дрожди - S-04 Safale. В дрождите съм сигурен, винаги ги хидратирам предварително, поне визуално ферменацията беше правилна.
Температура на ферментация - 20 градуса. Тубата седи в хола и околната температура варира, но винаги в интервала 20-23.
Зърното беше 50% pils и 50% munich с малко carafa за тъмен цвят. Общо за озахаряване и промивка 7л вода на килограм малц.
Озахаряване 50 минути на 66 градуса, варка 60 минути.
Бирата престоя върху маята 3 седмици.