Здравейте колеги!
Бирата с дивия хмел подивя! Укротих я, но все пак пиша да споделите предположения за проблема.
След 3 седмици в бутилки, почна да излиза пяна при отваряне и се вдига утайка от дъното. На някои бутилки малко, на други повече. Част от бутилките ги пребутилирах и вече няма проблем. Предстои да пребутилирам всичко. На пребутилираните при повторно отваряне не се вдигат дрожди от дъното и не излиза пяна от бутилката. А бирата в чашата си е бистра.
Не долаявям необичайни вкусове и миризми.
Рецептата
Английски кафяв ейл
PaleAle - 80%
Cara Munich Type 2 - 7,6%
Munich Type 1 - 4,4 %
Viena Malt - 2,2 %
Wheat Malt - 6,7 %
IBU - 28
OG - 12.5 P (1.050)
FG - 2 P (1.008) Изферментирала е докрай.
East Kent Goldings за горчивина, 70 минута преди края на варката.
Див хмвл - 5 минути преди варката
Див хмел - 0 минути
Див хмел за сухо - 3-ти ден от ферментацията
Див хмел за сххо - 5-ти ден от ферментацията.
Дрожди - Safeale S-04
Ферментирала е около 25 дни.
Газировка - с 0.9 л. мъст (сварена преди слагането) за около 22 л. бира. Т.е. мъстта за газировката е ок, не е много.
Около 20 дни ме ферментира и една АПА със сходни параметри, но с дроржди US-05. С нея нямам проблем.
И като цяло, бях давал на хора да я пробват. Казват, че им харесва.
Въпросът е каква би молга да е причината да излиза пяна ако е ферментирала докрай и мъстта за газировка си е ок (не е много)?!
Възможно ли е да е от дивия хмел?! Ако няма антисептични свойства като култивирания. Сушен е около месец на стайна температура и после е съхраняван във фризера
Та като изключим този проблем, бирата си е супер!
И благодаря на Нако Наков за консултацията по отелефона за дивия хмел, и на 5-th Hogacke и Martin за коментарите във форума (за дивия хмел)!
Поздрави, М.