Страница 1 от 1

Мътна бира !!

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2019, 00:46
от kalin_72
Извинявам се, ако въпросът ми е глупав, но съм нов. :D :D :D

На 05.04.19 сложих в новия ми ферментатор (80л с канела на височина около 7 см над дъното) 60л. бира.
Днес е 13.04.19 и както се вижда от снимката бирата е доста мътна.
За съжаление ферментатора не е прозрачен, а капакът го запечатих доста странно и ме е страх да го махна, че повторно слагане няма. И така няма как да надникна вътре във ферментатора. Опасявам се че канелата е доста ниско и прихваща и от утайката. И затова бирата е мътна.
Малко инфо за рецептата: 12кг пейл ейл малц, хмелове Магнум и Чаленджър общо-120гр и дрожди Нотингам 27гр. Температура на ферментация 18-20 градуса. Захарността е паднала от 13 до 2.5. Бирата и негазирана е бомба, но е мътна.

ТА: Според вас защо бирата е мътна? Дали не е от ниското разположение на канела? Мисля в неделя да бутилирам. Да изчакам ли повече време да седиментират дрождите?
Благодаря предварително!! Наздраве!! :D

Re: Мътна бира !!

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2019, 10:53
от st_jivko
Както си описал процеса,всичко е наред с ферментацията,която би трябвало да е завършила.7 см.
на канелката от дъното е достатъчно,стига да не е малък диаметърът на дъното на ферментатора.
Опитай да го повдигнеш откъм страната на крана така,че батакът да отиде на другата страна на
дъното.Другия вариант е откаляване за седмица.Но преди това би било добре да напълниш в същата
или по-тясна чаша от бирата и да я оставиш за 1-2 дена на студено,за да видиш дали се утаява.

Re: Мътна бира !!

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2019, 18:06
от kalin_72
Утре ще отпечатам капака, за да видя вътре как е. Ако е прихващала канелата утайката, ще пълня със сифон.
Чашата на снимката след изпиване имаше утайка 1-2мм бяло - предполагам дрожди

Re: Мътна бира !!

МнениеПубликувано на: 14 Апр 2019, 16:10
от victoryvt
На тоя етап - една седмица ферментация, бирата е нормално да е мътна.
Имаш още доста време преди да я окачествяваш.
Освен това , то е ясно че няма да е бистра като онази от магазина, тъй като не е филтрирана.
Като понавъртиш малко повече варки, опитай бистрене с желатин преди бутилирането и ще имаш максимално бистра домашна бира.
И все пак, акцентът на домашната бира не е в бистротата, а във вкуса и мириса.

Re: Мътна бира !!

МнениеПубликувано на: 14 Апр 2019, 22:30
от kalin_72
Благодаря за помощта! :text-thankyoublue:
Днеска бутилирах биричката.
Наздраве!!

Re: Мътна бира !!

МнениеПубликувано на: 15 Апр 2019, 09:06
от st_jivko
Добре си направил.