Мътна бира !!
Публикувано на: 13 Апр 2019, 00:46
Извинявам се, ако въпросът ми е глупав, но съм нов.
На 05.04.19 сложих в новия ми ферментатор (80л с канела на височина около 7 см над дъното) 60л. бира.
Днес е 13.04.19 и както се вижда от снимката бирата е доста мътна.
За съжаление ферментатора не е прозрачен, а капакът го запечатих доста странно и ме е страх да го махна, че повторно слагане няма. И така няма как да надникна вътре във ферментатора. Опасявам се че канелата е доста ниско и прихваща и от утайката. И затова бирата е мътна.
Малко инфо за рецептата: 12кг пейл ейл малц, хмелове Магнум и Чаленджър общо-120гр и дрожди Нотингам 27гр. Температура на ферментация 18-20 градуса. Захарността е паднала от 13 до 2.5. Бирата и негазирана е бомба, но е мътна.
ТА: Според вас защо бирата е мътна? Дали не е от ниското разположение на канела? Мисля в неделя да бутилирам. Да изчакам ли повече време да седиментират дрождите?
Благодаря предварително!! Наздраве!!
На 05.04.19 сложих в новия ми ферментатор (80л с канела на височина около 7 см над дъното) 60л. бира.
Днес е 13.04.19 и както се вижда от снимката бирата е доста мътна.
За съжаление ферментатора не е прозрачен, а капакът го запечатих доста странно и ме е страх да го махна, че повторно слагане няма. И така няма как да надникна вътре във ферментатора. Опасявам се че канелата е доста ниско и прихваща и от утайката. И затова бирата е мътна.
Малко инфо за рецептата: 12кг пейл ейл малц, хмелове Магнум и Чаленджър общо-120гр и дрожди Нотингам 27гр. Температура на ферментация 18-20 градуса. Захарността е паднала от 13 до 2.5. Бирата и негазирана е бомба, но е мътна.
ТА: Според вас защо бирата е мътна? Дали не е от ниското разположение на канела? Мисля в неделя да бутилирам. Да изчакам ли повече време да седиментират дрождите?
Благодаря предварително!! Наздраве!!