Страница 1 от 1

По-твърда вода?

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2018, 12:29
от S.Dosev
Здравейте, за озахаряване и промиване ползвам вода от хидрофор с рН 6.7, което добре за светлите бири, по време на майшуването пада на 5.3-5.4 рН и е в идеални норми, но при тъмните бири ПХ то пада на 4.7, което е под желания диапазон от 5.2 до 5.6.Доколкото разбрах за по-твърда вода трябва да се добави Натриев Бикарбонат (сода за хляб), но не знам колко грама трябва да се добавят за да получа рН в норма.Варките са ми по 30л. за 6.5 кг. малц ползвам 20л. за озахаряване и 26л. за промиване т.е. 1/3/4.Всички измерваня са правени на 20 градуса.

Re: По-твърда вода?

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2018, 16:14
от Martin
Ето тука: viewtopic.php?f=33&t=3048

Ако имаш проблем при тъмните бири, можеш да правиш майша по-рядък. (част от водата за промиване да я вкараш в майша за вдигане на ПХ)

Re: По-твърда вода?

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2018, 16:35
от stoyanninov
пробвай ей този калкулатор
понеже използваш печени и тъмни малцове няма как да ти дадем точно количестов, което всеки път ще върши работа
http://www.ezwatercalculator.com/

Re: По-твърда вода?

МнениеПубликувано на: 19 Ное 2018, 17:45
от S.Dosev
Благодаря за отговорите, в общи линии се ориентирах какво да правя.До края на седмицата ми предстои да правя варка и ще докладвам какви съм ги свършил с настройките на водата.

Re: По-твърда вода?

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2018, 12:31
от S.Dosev
Заковах РН то на 5.4 с добавяне на 2 литра вода към майша от промивната, но за стаута ще трябва и малко сода за хляб.