Страница 1 от 2
7 брикс и не мърда.
Публикувано на:
25 Юни 2018, 09:31
от Fikata
Здравейте колеги имам следния проблем .Вече втора варка рефрактомера е зависнал на 7брикс от (13.6 начално).Ако първия път обвиних баща ми за озахаряване на 68 градуса,то сега си озахарявах аз на 65-50 мин после 72 и тн. Маята е с нещо като лек стартер-в изцедено на 10брикс стои докато и дойде времето и шупва.2 типа мая са ,едното е абатските дрожди ,другото мая за пейл от английски сайт.Не съм ги смесвал в отделни ферментори са.предния път за 10 дни не можа да падне, тоя път за 7 дни пак е заковала 7брикс и това си е.Незнам защо така става.Иначе рефрактомера ми е от онея с двете скали и мисля ,че е ок .Пробвах го с вода и кове 0-лата. Йодната си излиза и уж всичко е наред , ферментацията си върви бурно 2-3 дни после затихва, и количествата са адекватни на плътността и на количеството което трябва да се ферментира .Не знам защо така се получава ,откакто съм с тоя рефрактомер не ми върви ,макар че е супер удобен.
Re: 7 брикс и не мърда.
Публикувано на:
25 Юни 2018, 09:42
от Martin
Ползваш ли корекция като мериш с рефректомера? При начална 13.6 ако сега показва 7, реално е 2.7
Re: 7 брикс и не мърда.
Публикувано на:
25 Юни 2018, 10:09
от MadButcher
Виж темата за корекция на рефкартомера. Пък пусни и един хидрометър (захаромер) да свериш 7Р ли е и според него
Re: 7 брикс и не мърда.
Публикувано на:
25 Юни 2018, 15:54
от Fikata
Никакви корекции не съм слагал.Само псувам и се чудя защо 7 брикс не 3.Имах 2 захаромера и ги строших и ми писна,купих това и не зная как се ползва.Мерси колеги.
Re: 7 брикс и не мърда.
Публикувано на:
25 Юни 2018, 15:58
от dr_slavov
Добре, че докато я псуваш не си решил да я изсипеш в канала.
Re: 7 брикс и не мърда.
Публикувано на:
25 Юни 2018, 20:44
от lukata
Точно за това ползвам рефрактомера за неферментирала мъст,
апък за финалното измерване захаромера.....
установих,че така ми е по-лесно!
Re: 7 брикс и не мърда.
Публикувано на:
26 Юни 2018, 14:43
от LivingInChaos
Хидрометъра има една неприятна функция да изпива по една бира на две мерения
Re: 7 брикс и не мърда.
Публикувано на:
26 Юни 2018, 16:57
от stoyanninov
Господа, с риск да се повторя
Re: 7 брикс и не мърда.
Публикувано на:
26 Юни 2018, 19:00
от lhristov
Стига Стояне. Това е много, много и неоправдано скъпо.
Просто използваме тъпия ексел...
А иначе Мартин е отговорил на колегата:
"При начална 13.6 ако сега показва 7, реално е 2.7" - Значи край! Едва ли ще свалят повече дрождите.
Re: 7 брикс и не мърда.
Публикувано на:
28 Юни 2018, 09:01
от victoryvt
Много ми е чудно защо всеки като си купи рефрактомер и си мисли че е "хванал Бога за рога".
Рефрактомерът мери вярно само преди ферментацията !
След това показва грешно нагоре - т.е. нереално високи стойности заради наличието на алкохол в бирата, което го кара да си променя рефрактивния индекс и от там показанието.
Има таблици, има екселски файл посочен в предния пост, има онлайн калкулатори ...
7% по рефрактомер си е напълно нормално за край на ферментацията !
А има и "бабешки" начин - изпий едни 100мл. от прясната бира и сам ще усетиш дали има нещо останало за доферментиране. Освен това и ще разбереш дали нямаш лоши миризми и вкусове.
Ако екстракта беше 7% щеше да ти сладни осезаемо.