Страница 1 от 2

Отчитане на рефрактометър

МнениеПубликувано на: 30 Апр 2018, 17:52
от darin_d
Измерванията на плътността до момента ги правих с хидрометър,който отчита добре.С хидрометъра при 4-5 отчитания хабя 1 л.бира и реших да си купя рефрактометър.Той е с 2 скали Брикс и SG(има го като модел в и-нет магазина).Сравняването между двата уреда направих по време на варка и измерване на OG.
И хидромера и рефрактометъра отчетоха OG 1047 при темп. 23*С.Сега 5 дни след варката и приключване на бурната ферментация Хидромета отчита FG 1013, a рефрактометъра FG 1023 и темп. на измерване 22.7*С:shock: .Някой да е имал подобен проблем? И как точно да сравня 2-та уреда?

Re: Отчитане на рефрактометър

МнениеПубликувано на: 30 Апр 2018, 17:59
от dr_slavov

Re: Отчитане на рефрактометър

МнениеПубликувано на: 30 Апр 2018, 20:04
от MadButcher
Къв кеф ви прави да отчитате по това OG и после четири цифри след запетаята, не знам като имате скала по Брикс

Re: Отчитане на рефрактометър

МнениеПубликувано на: 30 Апр 2018, 22:38
от darin_d

Re: Отчитане на рефрактометър

МнениеПубликувано на: 01 Май 2018, 10:37
от dr_slavov
MadButcher написа:Къв кеф ви прави да отчитате по това OG и после четири цифри след запетаята, не знам като имате скала по Брикс

Човека какво пита, вие какво му отговаряте!
Ами най-малкото всички рецепти в BJCP са дадени по специфично тегло. Голяма част професионалните ходромери също са в специфично тегло.
Човека явно вари от скоро. Замотал се е нещо. Вместо да му помогнем, го увикваме, защо използва дадена мерна единица.

Re: Отчитане на рефрактометър

МнениеПубликувано на: 01 Май 2018, 13:01
от victoryvt
Ами не е лошо човек като се заима с рефрактомер да поразрови тук там, за да установи, че рефрактомерът показва вярно само преди ферментацията.
После ако искаш да го ползваш - преизчисляваш.
Няма как - има алкохоли и всякакви други вещества продуцирани от дрождите - естери, алдехиди, фюзели, + киселини и т.н.
Същата е и причината да не може да се мери алкохол в бира или вино със спиртомер - алкохола го кара да потъва, а остатъчните захари, декстрини, пигменти, и др. - да изплува.
Истинско мерене на алкохол може само с дестилация или ебулиометър. Или с уред на Антон Паар за 20-30 хил. лв.
За нас остава изчисляването : алкохол в обемни % = (начален екстракт в Брикс/Плато - краен екстракт в Брикс/Плато)* 0.52
Или за една средностатистическа бира от 12% започната и завършена на 3% : имаме (12-3)*0.52= 4.68 % алкохол
Ако е лагерна вече може да стане и (12-2)*0.52=5.2%
Като добавиш и 0.05% алкохол ако газираш със захар или малцов екстракт първата става 4.73 , втората 5.25

Re: Отчитане на рефрактометър

МнениеПубликувано на: 02 Май 2018, 09:29
от Martin
MadButcher написа:Къв кеф ви прави да отчитате по това OG и после четири цифри след запетаята, не знам като имате скала по Брикс

От първата ми варка през 2012г нататък се падна първият ми хидрометър да е само по SG. Така си тръгна и до днес ползвам само плътност, и винаги ми е много трудно като някой говори в плато или брикс. Всичко е въпрос на избор и как ще сахванеш в началото.

Re: Отчитане на рефрактометър

МнениеПубликувано на: 02 Май 2018, 13:36
от Dave Lombardo
За да не отварям нова тема - колко често си калибрирате рефрактометрите?
Моя се оказа, че трябва да го калибрирам преди всяко измерване, защото (по непонятни зе мен причини) всеки път синята зона е малко под или малко над нулата и така za последната варка се оказа, че нямам идея колко е била preboil graviti, респективно OG, за да изчисля ABV :shock:

Re: Отчитане на рефрактометър

МнениеПубликувано на: 02 Май 2018, 17:49
от petiomalchev
Мисля че на показанията му влияят силата на светлината и околната температура, не вярвам болчето да си променя положението.
За точно измерване трябва да се калиброва всеки път или да вадиш или прибавяш разликата при отчитането.

Re: Отчитане на рефрактометър

МнениеПубликувано на: 03 Май 2018, 07:51
от ALL_ON
При моя също се налага преди всяко измерване да го калибрирам. Причината е, че се разместват вътре стъклата, които служат да пречупят светлината под определен ъгъл, в зависимост от захарността. Това е риска на китайския рефрактометър за 10-15 долара :) Разбира се, всичко е до късмет.