Привет,пивовари.

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Привет,пивовари.

Мнениеот румен лозанов » 24 Яну 2018, 12:21

Моля,пратете рецепти за бистрене.Тъй като съм новобранец,другото се получава идеално.С бистренето бъркам не става. :text-thankyoublue:
румен лозанов
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Яну 2018, 20:42

Re: Привет,пивовари.

Мнениеот peshcobg » 24 Яну 2018, 12:40

Здравей Румене,

Ти как точно бистриш? Разкажи по-подробно, за да видим къде може да е проблемът.

Пешо
peshcobg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 28 Дек 2016, 00:48

Re: Привет,пивовари.

Мнениеот MadButcher » 24 Яну 2018, 14:28

Как озахаряваш и промиваш? Колко бистра излиза преди варене? Прецеждаш ли преди ферментатора? С какви дрожди ти се получава мътна бира ?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Привет,пивовари.

Мнениеот румен лозанов » 24 Яну 2018, 17:37

Здравейте,след тихата ферментация.Стой мътна.Прецеждам през 2ката тензух.За прецеждането на 14л. бирена мъст използвах 5л.вода.Използвам,германски дрожди закупени от електрония магазин.
румен лозанов
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Яну 2018, 20:42

Re: Привет,пивовари.

Мнениеот victoryvt » 24 Яну 2018, 19:12

Няма да стане така,
Има си раздел за "Помощ за проблеми", местя темата там.
Обаче напомням, че за въпросния раздел си има правила и те са - да се дава максимално възможна предварителна информация :
1. Рцепта, стил на бирата.
2. Важни параметри - начална, крайна плътност (захарност, екстракт)
3. Има ли някакви особености в озахаряването, варката (неточни температури, трудно прецеждане/промиване , загоряла варка и т.н.)
4. Ползвани ли са някакви добавки - ирландски мъх, биирсол и др.
5. Точен щам на дрождите (Нотингам, US-05, S-04 и т.н.) а не "немски от магазина" - всеки вид дрожди си има степен на флокулация и седиментация различни и това води до различно бистра бира.
6. Някакви забележки по ферментацията - температура, воден клапан - да/не , колко време, как , що , кое ....
Иначе става - "Дайте ми накладки за моята кола."

И последно, много ме съмнява че бирата си е съвсем нормална - просто нейният създател очаква тя да изглежда като купената (която е филтрирана и пастьоризирана, а нашата домашна не е).
Е няма как да изглежда като от магазина.
И , повярвай ми - и промишлената преди филтрирането изглежда мътна.
Просто няма как да не е , след като там има все още дрожди и остатъци от тях и от хмела.

Относно методите за бистрене, за мен най-добрият и най-лесният си остава този с желатин.
И в интернет , и по-специално в ю-тюб има много клипчета как става, и тука сме писали също.

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

Или на български :
1. За 20л. бира, която току що е приключила ферментацията си и все още е във ферментатора (или току що е откалена и прехвърлена във друг ферментатор за отлежаване) - 1 пакетче от 7-10гр. желатин (купува се от всеки хран.маг. - ползва се за торти и сладкиши , струва 39 ст.)
2. Взема се малко преварена и охладена след това вода ! (преварена защото трябва да е стерилна и защото трябва да няма кислород в нея) - 100-200мл.
3. Изсипва се съдържанието на пакетчето желатин в нея (водата) и се изчаква 15-20 мин. да се намокри и набъбне (желатинът).
4. Стопля се съдържанието на чашата на водна баня или на микровълнова фурна до около 55-65 градуса. Трябва да се внимава да не отиде много нагоре (80-100) защото си губи свойствата.
5. Полученият прозрачен разтвор на желатин във вода се влива леко във ферментатора и се разбърква отгоре, така че да се размеси добре в горната част на ферментатора.
6. Затваря се ферментатора и се изчаква поне два дена (може да се съчетае и с изстудяване /колд краш/ )
7. Бутилиране на бирата по някакъв любим способ, газиране със захари или с налягане и т.н.
При прекалено избистряне (седмица на студено + желатин) има вероятност да няма достатъчно дрожди за бутилковата газировка.
Решението - да се добавят малко от утайката на ферментатора или от запазено пакетче в хладилника.
В общия случай това не се налага, дрожди все пак има. Особено ако процедурата се прави веднага след бърза и качествена първична ферментация.
Аз например прилагам желатина когато ферментацията е на около 5 дена от заквасване, но само ако съм установил края на спадането на екстракта. След това до 7-мия ден вече е избистрена и вечерта кегирам. Т.е. ако съм правил варката в неделя, кегирам следващата неделя избистрена бира.
Но пак казвам, само ако ферментацията е била бърза и качествена.
Най- добре е за начинаещите да си изчакат една седмица да свърши добре ферментацията, да влеят желатина на 7-мия ден, да изчакат още 3 и на 10-тия да бутилират.
Или ако ще е съчетано с колд краш - направо на 14-тия, защото ще се падне пак в уйкенда. И може да се съчетае с още една варка - докато си вариш новата бира , си бутилираш старата. И после спиш като къпан от умора.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Привет,пивовари.

Мнениеот румен лозанов » 02 Юни 2018, 08:53

Моля,пратете рецепти за бири с вкус на лимон ( радлер) :)
румен лозанов
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Яну 2018, 20:42

Re: Привет,пивовари.

Мнениеот Martin » 04 Юни 2018, 09:34

Плодова бира и радлер са съвсем различни понятия.

Рецептата за радлер е много лесна - 50% немски светъл лагер и 50% лимонада.

А плодови бири рецепти бол, за лимон се сещам за вайс, сезон, ИПА, пейл ейл и може би някое лагерче.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Привет,пивовари.

Мнениеот MadButcher » 04 Юни 2018, 11:26

Тук имаше някакъв сезон с лимон и лайм. Мисля Мартин го беше пуснал в раздела за рецепти и доста подробно описан. Правих подобен по моя рецепта. Лимонов сок от два лимона още в майша, кори в края на варката и накиснати кори при вторична ферментация, предварително изсушени и престояли във водка. Дрожди беле сизън.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 314
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 госта

cron