Страница 1 от 2

Лоша миризма

МнениеПубликувано на: 11 Май 2017, 09:30
от darilinko
Здравейте колеги,
миналата седмица заложих във ферментатора около 28-29л мъст с 11P, заквасих с 11рг BRY-97 хидратирани в 200мл вода с 2 супени лъжици захар за около 20-30 мин и още тука ми направи впечатление че не шупнаха както обикновено, просто се бяха размили. След добавянето имаше някаква активност на другия ден но доста слаба, едва след 3 дни клапана започна да бълбука постоянно, и след още толкова намаля. Реших да прехвърля в друг съд и като отворих ферментатора ме лъхна неприятна миризма (определям я като зъболекарски кабинет, лекарства). Не знам каква може да е причината, имам съмнения, че дрождите са били малко. В крайна сметка се разколебах да изхвърля всичко в канала и прехвърлих във друг ферментатор и добавих около 30 гр хмел за сухо с надеждата да прикрие неприятния мирис. Въпроса ми е дали изобщо да бутилирам, дали след отлежаване ще се подобри?

Re: Лоша миризма

МнениеПубликувано на: 11 Май 2017, 09:48
от 5th-hokage
Има раздел в който са описани нежеланите миризми в бирата: "Теория и практика на домашната бира/Полезна литература за четене/Основни вкусове и миризми в бирата"
http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=10&t=2711&p=4389&hilit=%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B8#p4389

Re: Лоша миризма

МнениеПубликувано на: 11 Май 2017, 10:04
от victoryvt
Диви дрожди и/или бактерии.
Захарта как я добави ? Директно от пакета (захарницата) ?
Нещо сваряване на водата със захарта + охлаждане ?
Ако не е правено - нищо чудно със захарта да са влезли диви дрожди и бактерии, след което са започнали да надделяват над основния щам.
За малки варки - най-лесно е да се сипват сухите дрожди директно във ферментатора.
Или да си източиш малко пивна мъст по време на варката, да я охладиш и да я използваш за рехидратация на дрождите. Така няма опасност от зараза, освен ако не я вкараш от съдовете, лъжицата или въздуха.
И още нещо - дрождите не търсят захар само, а минерали + захари. Тъй че проста кристална захар не ги "топли".
Даже те и не могат да я разграждат директно, а пускат ензим, наречен инвертаза, за да я обърнат до глюкоза и чак тогава я преобразуват в алкохол и ЦО2.

Re: Лоша миризма

МнениеПубликувано на: 11 Май 2017, 10:26
от darilinko
Най-вероятно съм вкарал зараза от някъде, гледам да съм доста внимателен и все пак може да съм пропуснал някъде нещо. Има ли смисъл да бутилирам, дали отлежаването ще подобри нещата или ще се влоши?

Re: Лоша миризма

МнениеПубликувано на: 28 Май 2018, 11:48
от almus
Същия проблем и при мен с тези дрожди.Като на стара пластмаса мирише ферментиращата бира,ще се хвърля...Стаут съм правил с тези дрожди нямаше проблем,но бяха пакетирани

Re: Лоша миризма

МнениеПубликувано на: 28 Май 2018, 12:57
от Martin
Това което описваш са хлорофеноли. Няма зараза тука, има два варианта - високо хлорирана вода или стресирани дрожди (не-достатъчно засяване, ниско ниво на кислород, висока температура на ферментация)

Re: Лоша миризма

МнениеПубликувано на: 28 Май 2018, 16:59
от vlado05
И при мен се случи абсолютно същото, незнам дали дрождите имат общо, но са същите. За първи път хвърлям. :D

Re: Лоша миризма

МнениеПубликувано на: 29 Май 2018, 08:20
от almus
Водата е изворна,дрождите добавям в 30° вода за 10 мин.да се разтворят и добавям в бирата при 25°.

Re: Лоша миризма

МнениеПубликувано на: 29 Май 2018, 08:23
от almus
Забравих да кажа,че ферментацията започна след два дни,малко късно за такъв тип дрожди според мен.

Re: Лоша миризма

МнениеПубликувано на: 29 Май 2018, 08:49
от Martin
25 градуса ми се виждат множко за тея дрожди. Те трябва да са на 20ина.