Страница 1 от 3

Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2017, 20:47
от dr_slavov
Избързах да се похваля в групата "малц, вода и хмел" и започнаха проблемите. :(
На 03.03 сварих най-обикновен светъл лагер. Ако не варя за конкурс не следвам точно стиловите препоръки, но да кажем, че е немски пилс.
Озахаряване: 45мин на 63-64, 10мин на 72, маш аут на 77.
OG - Р12,5. Количество във ферментора 45л. Използвах 2бр Brew Masters Lager. Едното от пакетчетата поръчах предната седмицата, другото беше старо, но в срок и съхранявано в хладилник. С тях 24 часа преди варката направих 2л стартер на бъркалка. Всичко изглеждаше добре. Имаше бурно отделяне на мехурчета СО2 от целия обем, образува пяна и т.н. Засях основното количество на 20 градуса, след това в хладилника и за около 16 часа свалих Т до 12 градуса.
Днес 72 часа по-късно признаците на ферментация са нищожни. Съвсем малко пяна на повърхноста. Екстракта е паднал на Р12.
Въпроса ми е да чакам ли още или да вадя от хладилника, затоплям и засявам с ейлови. Имам 11гр S-04, докато се затопли основното количество ще направя един стартер с тях. Незнам обаче как ще се отрази високата Т на лагерните които вече са в бирата. Ще дадат ли някакви гадни вкусове и аромати?
Досега за лагерите съм използвал Diamond Lager и съм нямал такива проблеми. Ферментират бурно при 10-12 градуса. Свалят ектракта под 2. Реших да пробвам нещо различно и :angry-banghead:

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2017, 21:17
от Martin
Нещо не ми изглежда както трябва. При такава пяна и мехурчета баш пък само половин плато да е свалило... Поне до 10 да беше докарало.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2017, 21:54
от lhristov
dr_slavov написа:... С тях 24 часа преди варката направих 2л стартер на бъркалка. Всичко изглеждаше добре. Имаше бурно отделяне на мехурчета СО2 от целия обем, образува пяна и т.н. Засях основното количество...


Да не би да са усвоили всичко и просто да са се споминали? Толкова много дрожди на толкова малко материал на стартера!

Аз съм използвал 20 грама лагерни за около 26 литра, но само ги рехидратирах във вода. Според инструкцията за 30 минути. Поддържаха 13*С при 11 околна и свалиха за нормалните 5-6 дни. От 14,5 до 2,5 - 3,0 Р.

Не знам въпросните дрожди на какви темп. ги дават да работят, но аз бих загрял да 15-16*С и разбъркал бурно. Да ги вдигна и да им дам кислород. И... просто бих изчакал. Може кинетиката да им е такава. На петия ден бих премерил пак. Евентуално с готовност с още едно пакетче от същите дрожди! ;) Колкото и "гаден" да е този съвет. Едва тогава бих мислил за ейлови.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2017, 23:44
от dr_slavov
Martin написа:Нещо не ми изглежда както трябва. При такава пяна и мехурчета баш пък само половин плато да е свалило... Поне до 10 да беше докарало.
Станало двусмислие в поста ми. Това с пяната и мехурчетат се отнасяше за стартера. В момента във ферментора пяната е тънка пелена 1-2 мм.

lhristov написа:Да не би да са усвоили всичко и просто да са се споминали? Толкова много дрожди на толкова малко материал на стартера!
Стартера беше супер активен когато засях.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2017, 17:21
от victoryvt
Стопли малко и ще тръгнат.
Тия на ерсблоха май не държат ниска температура.
Щом на стартера ти са тръгнали, значи са там и са живи.
Относно лагерни дрожди на ейлови темп. - имам и аз неприятен опит. Постнал съм за него даже клипче в тубата - презатоплих си бидона и вместо 12 гр. вдигнах 19 - като ги навестих правеха шум като винена ферментация и се виждаше движение на течности.
Бирата стана леко ейлова , но в никакъв случай с лоши миризми. Имам още един кег от нея и се чудя дали да не я донеса на конкурса за мнения и изпиване.
Тъй че стопляй докато ти хареса темпа на ферментация и след това си я довърши както трябва.
Провери си и термометъра за всеки случай и то мери вътре в течността на бидона. Да не се окаже ниска :)

(Даймънда на висока темп. пускат ужасен сероводород, но после се изчиства. Моята печална проба на 19гр. беше с Маури Брю лагер и нямаше сероводород.)

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 07 Мар 2017, 17:34
от dr_slavov
victoryvt написа:Стопли малко и ще тръгнат.
Днес сутринта преди да тръгна за работа вдигнах Т до 15. Ще видим като се прибера как са нещата.
victoryvt написа:Тия на ерсблоха май не държат ниска температура.
На пакетчето пише, че може и при 8 да ферментират, но след зверско засяване. Аз съм на 12.
victoryvt написа:Провери си и термометъра за всеки случай и то мери вътре в течността на бидона. Да не се окаже ниска :)
Има залепен термометър от тези с промяната на цвета. Показва 12. В дълбочина на бидона би трябвало да е повече.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2017, 00:09
от dr_slavov
Тръгна! :-D
Вдигнах Т до 14 и клапана забълбука.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2017, 12:38
от victoryvt
И все пак, не е лошо да провериш ВЪТРЕ колко показва един прост стъклен или електронен термометър.
Тия с кристалите са малко ... +- 1-2 градуса.
Нищо чудно сега там да е 12-13, а преди да е било 10 и то стига за да забави ферментацията докрай.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 08 Мар 2017, 20:30
от dr_slavov
Вървим твърдо надолу. 8,3Р тази вечер :dance:
Междо другото се оказа, че лепящото термометърче е абсолютно точно. Най-ярко беше 14 и електрония закова на толкова.

Re: Трудна (липсваща) ферментация

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2017, 11:37
от Clarion
Цитирам се от кореспондеция, която съм водил преди година с друг колега, по темата за същите тези дрожди:

"Re: Едвам доловим остатъчен вкус на шипково вино
Изпратено на: 06 Апр 2016, 18:45
от Clarion

от 15С, лаг от 36 часа, не много бурна ферментация (другия беше с w-34/70 и там беше два пъти по-бурна и много по-дълга), с плавно сваляне до 12С, задържане там за 7 дни, качване до 14-15C за два дни, не много плавно сваляне до 6 ... и после на вторична, но там вече нямаше почти никаква активност.
"

както се вижда от събджекта - приготвяй се и за вкус на шипково вино :-)