Мирис на сяра във ферментиращата мъст
Публикувано на: 28 Дек 2016, 22:52
Здравейте колеги,
За втори път го имам този проблем и не мога да разбера причината. Най-вероятно е DMS, но дезинфекцията е същата, като във всички други варки, които са си ОК. Общото и във двете е, че са с белгийски дрожди (различен вид), гръцки малц, около 10% пшеничен и не съм правил белтъчна пауза. OG и на двете 12-13 Р. Дрождите са сложени при около 21 градуса на мъстта. Варенето и двете е продължило около 70 мин. без добавяне на вода или мъст. Знам, че са много възможните причини, но искам да питам дали някой е имал същия проблем. От една страна във форумите пише, че белгийските дрожди така си миришат по време на ферментацията. От друга обаче, миризмата не се трае и то точно, когато ферментацията трябва да е завършила. Та, ще съм благодарен за всеки споделен опит потози проблем.
За втори път го имам този проблем и не мога да разбера причината. Най-вероятно е DMS, но дезинфекцията е същата, като във всички други варки, които са си ОК. Общото и във двете е, че са с белгийски дрожди (различен вид), гръцки малц, около 10% пшеничен и не съм правил белтъчна пауза. OG и на двете 12-13 Р. Дрождите са сложени при около 21 градуса на мъстта. Варенето и двете е продължило около 70 мин. без добавяне на вода или мъст. Знам, че са много възможните причини, но искам да питам дали някой е имал същия проблем. От една страна във форумите пише, че белгийските дрожди така си миришат по време на ферментацията. От друга обаче, миризмата не се трае и то точно, когато ферментацията трябва да е завършила. Та, ще съм благодарен за всеки споделен опит потози проблем.