Страница 1 от 1

Зараза... съвети!

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2016, 13:37
от karan4o
Здравейте,
дойде времето да ми призлее и на мен :)
Около 25л бира имам, беше си перфектна до сухото охмеляване. Уж всичко изварих, сложих хмела в извареното вързопче, но 3 дена по-късно по повърхността започнаха да се появяват бели парцалчета
:angry-screaming:

Та въпросът ми е, дали мога да бутилирам или да я изхвърля. Опасно ли е за здравето да се пие такава бира. Опитвайки я в момента не мога да усетя нещо развалено, но тези парцали 100% са зараза.
Довечера ще пусна снимка, за да видите.
Тъй като тази вечер мога да я бутилирам, затова пускам темата за помощ. Ако не става за бутилиране, поне да не се хабя. Защото после и бутилките ще трябва да... де да знам, трябва ли да ги изварявам, ако в тях е имало заразена бира

:roll: :roll: :roll:

Re: Зараза... съвети!

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2016, 13:49
от asenr
Ако е зараза, ще има лош вкус и ще мирише лошо. Дай една снимка, да видим как изглежда.

Re: Зараза... съвети!

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2016, 14:09
от Martin
Може да не е зараза. Ако няма лош вкус и мирис няма проблем. Не се притеснявай изобщо, за зарази вярвай само на вкус и мирис, не на външен вид.

Re: Зараза... съвети!

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2016, 21:14
от karan4o
https://dl.dropboxusercontent.com/u/689 ... esized.jpg

Не мога да кача снимката тук и затова пускам линк към нея.

Заразата е 100%. Кажете само дали изобщо да бутилирам нещо или да върви в кенефа :angry-screaming:

:doh: :doh: :doh:

Re: Зараза... съвети!

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2016, 09:42
от victoryvt
Прилича на оцетно вкисване.
Няма да те отрови, но бирата ще е кисела.
Махни пелената с цедка и преточи бирата с маркуч под повърхността.
Пълни и газирай, след което пий бързо, а бутилките - в хладилник.
Ако още сега ти е кисела , изхвърляй я в канала.

Re: Зараза... съвети!

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2016, 10:13
от karan4o
Да, точно това е... оцет :)

Засега бирата е добре, напълних 17л, другото не посмях. Ще видим изобщо ще става ли за пиене, но сърце не ми даде да я изхвърля :)

Заразата е дошла от сухото охмеляване и не мога да разбера, как така е станало, като всичко съм преварил, е... без хмела де. Той е на пелети. Както и да е... станалото станало...

Гледаме напред!
:D :D :D

Re: Зараза... съвети!

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2016, 18:29
от victoryvt
А чорапчето потъна ли или плуваше отгоре ?
Щото ако е плувало оторе ...
:) - аз вече съм го изпитвал на гърба си

Re: Зараза... съвети!

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2016, 18:46
от karan4o
Потъна, бях сложил един млекар вътре :)
Само че имаше връв, която излизаше от тенджерата и я бях закачил за дръжката й, за да мога чат пат да разбърквам с чорапа. Сигурно оттам е проблемът, макар че аз до сега никога не съм ползвал воден клапан и за първи път ловя зараза. До края на ферментацията (7 дни) всичко беше перфектно. Сухото охмеляване го започнах след ферментацията, след 7ят и ден и на втория ден от него видях, че се появиха парцали и се мотаеха оцедарки около тенджерата. Веднага увих всичко с фолио, но...
Снимката е от третия ден и се вижда ясно на нея, какво е станало. Не изчаках 5 дни естествено :) Не мога да усетя обаче някакъв, макар и малък допълнителен аромат и вкус от сухото охмеляване, не е било достатъчно, но нямаше как да я държа още. Дано не се вкисне бирата, защото и се точа много :)

Сега ще сваря и един вайцен, така да има :D