Страница 1 от 2

Пияната мъст не се избистри след варене

МнениеПубликувано на: 15 Окт 2016, 23:39
от nurv
Отне ми над час да прехвърля течността във ферментацията. Беше като боза от началото до края. Какво сбърках?

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

МнениеПубликувано на: 16 Окт 2016, 00:41
от nikolay.illov
Колега дай повече информация! Как охлади, колко време чака преди да прехвърлиш пиЯната мъст, ползва ли нещо за бистрене...и най- вече, какво си варил, иначе никой няма да ти помогне.
Поздрави.

П.П Оправи заглавието на темата.

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

МнениеПубликувано на: 16 Окт 2016, 04:13
от asenr
Бирата не се избистря след варене. Според това как си промивал, прецеждал, варил, охлаждал, дали си слагал нещо за избистряне и на колко студено е отлежавала, може да се избистри при отлежаването.

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

МнениеПубликувано на: 16 Окт 2016, 10:37
от nurv
Заглавието за съжаление не мога да оправя сам, вече. Ще трябва да си изключа корекцията на телефона или поне да гледам какво съм написал преди да го публикувам. Та по същество.

Благодарности на @All_ON за времето отделено в обяснения.

Той ми даде идеята за преработена хладилна чанта с оплетка от мека връзка. Там озахарявах и там промивах.

Така изглеждаше след варене пивната мъст и така и не се избистри: https://goo.gl/photos/837pirgiTvYYgRKH9

Охлаждах на водна баня + няколко ПВЦ бутилки вътре. За около 25 минути температурата беше свалена на 30 градуса и започнах да прехвърлям във фермантатора.

Около 14 плато беше течността, която влезе във ферментатора ~ 16 литра. https://goo.gl/photos/7SVFX9w15H9p2Wgt9

Ето как изглежда и той: https://goo.gl/photos/WN72ADAjDPpxZLtQA

Днес си бълбука бодро по балонче на секунда, но не знам какво точно ще стане.

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

МнениеПубликувано на: 16 Окт 2016, 10:50
от nikolay.illov
Всичко изглежда наред! Просто следващия път опитай да охладиш до 20 градуса, а не 30 ( множко е ).
Освен това след края на охлаждането остави пивната мъст да си почине за известно време час-два и след това прехвърляй във ферментора, като ползваш маркуч за целта. Така ще имаш добре улегнали белтъци на дъното на казана и прецеждането ще е по- лесно. А мътилката ще е само на края.
Поздрави

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

МнениеПубликувано на: 16 Окт 2016, 11:13
от nurv
Мале ужас. Аз не я оставих нито за миг. Охладих и започнах веднага прехвърлянето. Поне 10 пъти мих тензуха и го пръсках с Окорон. Дано не съм я заразил. На последният литър по законите на Мърфи изтървах и малко утайки във ферментатора. Определено не мина съвсем гладко.

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

МнениеПубликувано на: 16 Окт 2016, 23:01
от asenr
Не се притеснявай. Изчакай да свърши ферментацията, бутилирай, нека се газира и отлежи и тогава може вече да очакваш бистра бира. Пивна мъст не можеш да избистриш с филтриране през тензух, но като постои на студено, сама ще се избистри. Много си нетърпелив :)

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

МнениеПубликувано на: 17 Окт 2016, 09:41
от nurv
Благодаря на всички за отговорите :text-thankyoublue:

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

МнениеПубликувано на: 21 Окт 2016, 21:51
от nurv
Изображение


2.5 плато. Утре бутилирам. Юпии

Re: Пияната мъст не се избистри след варене

МнениеПубликувано на: 27 Окт 2016, 23:17
от nurv
Изображение