Страница 1 от 2

OG - показания за захаромер

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 21:17
от alexkav
Здравейте,

Направих първата си варка, но не съм сигурен за показанията на захаромера. Разчетох го, като 1054, но можете ли да потвърдите?
Ето и линк към снимката за захаромера https://imgur.com/a/pjLES

Re: OG - показания за захаромер

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 22:25
от nikolay.illov
:think:

Re: OG - показания за захаромер

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 23:03
от alexkav
Извинявам се, видях, че съм написал пълна глупост. Изглежда, че това е 18 по брикс, което е 1074, ако не греша...

Re: OG - показания за захаромер

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 00:23
от nikolay.illov
Здравейте и добре дошъл.

От снимката не става съвсем ясно какво точно се вижда. Аз виждам цифрите 5,0,5, което предполагам са показания на захаромер по Брикс, Балинг или Плато съответно: 5, 10, 15 а между тях чертички, които би трябвало да са единици съответно 16,17 и т.н. Ако е така аз бих приел това измерване като: 17°Р или ако се преобразува в SG ( specific gravity ) то би било 1.070
Табличка с преобразувани показания: http://www.brewersfriend.com/plato-to-s ... ion-chart/
Аз обаче не виждам защо е нужно да се преобразува измерването.. 17°Р е съвсем достатъчна информация за началната плътност на бъдещата бира, която явно ще бъде силничка :)
Поздрави!

Re: OG - показания за захаромер

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 08:25
от alexkav
Благодаря, Николай. Да, не се виждат деленията, но действително са 5, 10, 15 и тн. Това е от българските захаромери, които има в онлайн магазина. Бирата ще бъде силничка, въпреки, че не се целих толкова високо, но ще видим финалния продукт, който ще опиша в друга тема по-подробно.

Преобразуването е поради причината, че масово рецептите са с OG и FG и лично аз се ориентирам по-лесно.

Re: OG - показания за захаромер

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 16:02
от dog123
Съвсем ясно се вижда, захарност 18. Бирата ще с доста плътно тяло. Само дано не си прекалил с охмеляването , защото ще стане доста натрапчиво.

Re: OG - показания за захаромер

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 16:56
от Martin
dog123 написа:Съвсем ясно се вижда, захарност 18. Бирата ще с доста плътно тяло. Само дано не си прекалил с охмеляването , защото ще стане доста натрапчиво.


Дали е 18 или 8 захарност, няма нищо общо с тялото на бирата. Дали ще е повече или по-малко зависи от неферментируемите захари в нея, които идват от висока температура на озахаряване. Може да е с 10 захарност и с голямо тяло, или 15 захарност и да е суха.

А пък охмеляването се държи още по добре при висок алкохолен градус всъшност. За това по-горчивите и по-охмелени бири са с по-висок екстракт.

Re: OG - показания за захаромер

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2016, 23:42
от alexkav
За охмеляването съм сложил 15г 60 мин и 15+10+10 за 10 мин. Мислех да правя и сухо. По рецептата, която сам направих, използвайки калкулатор. Ако приемем, че е 18, то при това положение няма ли бирата да бъде над 8 ABV...малко повече отколкото исках :roll:

Re: OG - показания за захаромер

МнениеПубликувано на: 13 Окт 2016, 00:38
от asenr
alexkav написа:За охмеляването съм сложил 15г 60 мин и 15+10+10 за 10 мин. Мислех да правя и сухо. По рецептата, която сам направих, използвайки калкулатор. Ако приемем, че е 18, то при това положение няма ли бирата да бъде над 8 ABV...малко повече отколкото исках :roll:

Много си пазиш клавиатурата, колега, да не ти се изтъркат буквите :) Така написаното "15г 60 мин и 15+10+10 за 10 мин" не дава кой знае каква информация. Пиши и имената на хмеловете. А алкохола зависи и от крайния екстракт, така че може да бъде и под 8%. Изчакай да свърши ферментацията, тогава мери и смятай.

Re: OG - показания за захаромер

МнениеПубликувано на: 14 Окт 2016, 10:32
от alexkav
Разбира се, в началото на завирането сложих 15гр Chinook за 60 мин. В края, за 10 мин още 15гр Chinook, 10гр Citra и 10гр Centenial. На общото количество, което е около 15литра, днес сложих 20гр Citra и 20гр Centenial за сухо охмелявяне. Ще държа там 5 дни, след което ще бутилирам. Ферментацията приключи бързо, предполагам заради отчасти високите температури.