Страница 1 от 2
Вкус на суров малц
Публикувано на:
20 Апр 2016, 18:20
от KpaTyH
Въпроса ми е породен от това, че го има като забележка в дегустационните листи от последния конкурс. От какво би могъл да се породи този вкус ?
Малцът:
0.8 кг пилс
0.2 кг пшеничен
0.5 кг пшенични флейкове
вода озахаряване/промиване 1:3/1:4
53 градуса 15 мин
62 градуса 10 мин
65-67 градуса 45 мин
75 градуса 15 мин
йодна проба - ок
промиване
варене 60 мин
екстракт 15 P
Re: Вкус на суров малц
Публикувано на:
20 Апр 2016, 20:02
от Martin
Това мисля че беше един Wit при нас. Да не е прекалено млада бирата? Имаше привкус все едно има вътре току що несварена и незаквасена мъст. Срещал съм този вкус при безалкохолни бири и във Efes.
Re: Вкус на суров малц
Публикувано на:
20 Апр 2016, 20:28
от KpaTyH
Да вит е, на около 3 месеца обаче, така че едва ли е от това
Просто искам да го избегна в следващи варки, за да няма провали
Re: Вкус на суров малц
Публикувано на:
20 Апр 2016, 20:39
от Martin
Дали няма да е от тея пшенични флейкове. Не съм варил с тях. С ръжени, ечемични и овесени да, ама с пшенични не съм. Незнам от къде е дошъл този вкус.
А хмела? Колко, какъв и кога?
Re: Вкус на суров малц
Публикувано на:
20 Апр 2016, 20:49
от KpaTyH
Hallertau 50 мин, не помня колко точно, колкото да докарам IBU за стила и съвсем малко гр. 5 мин преди края
Re: Вкус на суров малц
Публикувано на:
20 Апр 2016, 20:55
от karakondjul
Малко в страни от темата, но заради ей това
Hallertau 50 мин, не помня колко точно, колкото да докарам IBU за стила и съвсем малко гр. 5 мин преди края
тоест "е*а ли мааму колко" се научих да си записвам ВСИЧКО!
http://www.brewersfriend.com е мега удобен за такива ситуации (и не е скъпа услуга) понеже си водиш детайлен дневник какво - що и т.н
Re: Вкус на суров малц
Публикувано на:
20 Апр 2016, 21:01
от KpaTyH
Не с лошата де, ползваме сайта. Не мислех, че хмела има отношение към въпроса ми! Ето запазена снимка от варката:
Re: Вкус на суров малц
Публикувано на:
20 Апр 2016, 21:06
от karakondjul
Ооо не исках да прозвучи грубо. Приеми извиненията ми ако съм те обидил. Просто така както го описа "прозвуча" сложих там нещо
Та сърбал съм я тая попара и за бъдещите пивовари, които четат темата ще е полезно.
Re: Вкус на суров малц
Публикувано на:
20 Апр 2016, 21:38
от Martin
Какви дрожди и колко си ползвал. И колко беше захарността преди бутилиране. Може да не е доизферментирала.
Re: Вкус на суров малц
Публикувано на:
20 Апр 2016, 21:53
от KpaTyH
T-58 2 гр хидратирани, още 3 грама във ферментатора, екстракт 2 финален ( ако може да се вярва на захаромера )